fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Mărturii despre Eminescu

Librăria Humanitas, din Brașov, a fost gazda lansării cărţii „Mărturii despre Eminescu”, o antologie de relatări din viața de zi cu zi a poetului, așa cum au fost amintite de contemporanii acestuia. 
Invitații au fost Ioana Pârvulescu și Cătălin Cioabă, editorul volumului, antologatorul și „în fond, autorul acestui volum”, după cum îl numește doamna Pârvulescu. Aceasta a ținut să sublinieze faptul că meritul pentru lansarea acestui volum se datorează domnului Cioabă, cel care a selectat textele din multe surse și a știut să le pună unul lângă altul în așa fel încât dacă în momentul în care o părere era prea vehementă într-un anumit fel, imediat ea era corectată de o altă părere, eventual contrară. Puse laolaltă, aceste mărturii „de acuzare” și „de apărare”, organizate aproape asemenea dialogurilor lui Platon, reprezintă recuperarea adevărului vieții omului Eminescu.
Volumul este compus din 104 texte, scrise de 67 de autori. Printre aceștia îi amintim pe: Matei EMINESCU, Ioan SLAVICI, Ion CREANGĂ, Ioan Al. BRĂTESCU-VOINEŞTI, Titu MAIORESCU, A. C. CUZA, Alexandru VLAHUŢĂ, Ion PĂUN-PINCIO, Nicolae IORGA, I.L. CARAGIALE, Gheorghe EMINESCU, Ionel TEODOREANU etc.
Una dintre mărturii este a lui Caragiale, acesta evidențiind contrastele lui Mihai Eminescu: „Așa l-am cunoscut atuncea, așa a rămas până în cele din urmă momente bune: vesel și trist, comunicativ și ursuz, blând și aspru, mulțumindu-se cu nimica și nemulțumit totdeauna de toate, aici de-o abstinență de pustnic, aici apoi lacom de plăcerile vieții, fugind de oameni și căutându-i, nepăsător ca un bătrân stoic și iritabil ca o fată nervoasă. Ciudată amestecătură, fericită pentru artist, nenorocită pentru om.”
Această carte este destinată tuturor și pentru citirea acesteia este necesară implicarea afectivă a cititorului. Rămâne ca fiecare dintre noi să diferențieze ce crede de ceea ce nu crede. Cartea simbolizează acceptul unei lumi dispărute și reînvierea omului viu Eminescu.

Autor: Roxana Stanciu

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest