fbpx

Ascultă în soundcloud Măsurători topografice la cetatea Blidaru pentru stabilirea regimului juridic


Ccetatea dacică Blidaru

Ccetatea dacică Blidaru

Specialiştii au început măsurătorile topografice în cetatea dacică de la Blidaru, scopul acţiunii fiind clarificarea regimului juridic al terenurilor pe care este amplasat situl istoric, în vederea preluării lui în administrare de către Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

Topografii şi-au desfăşurat activitatea în teren sub supravegherea reprezentanţilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi ai CJ Hunedoara.

“Prin realizarea măsurătorilor topografice se au în vedere, în prima etapă, determinarea suprafeţelor aferente zonei 1 şi zonei 2, identificarea proprietăţilor prin suprapunerea cu schiţele de carte funciară veche”, se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara.

AUDIO

Odată identificate suprafeţele, se va trece la etapa a II-a a programului, când vor avea loc discuţii cu proprietarii terenurilor, în vederea cedării dreptului de proprietate în favoarea CJ Hunedoara şi demararea procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică, în cazul proprietarilor cu care nu se ajunge la o înţelegere concretă.

Măsurători topografice în teren au mai avut loc la cetatea dacică Costeşti- Cetăţuie şi vor continua, în zilele următoare, la cetăţile dacice Piatra Roşie şi Băniţa.

Cetăţile dacice Costeşti – Cetăţuie, Costeşti – Blidaru, Luncani – Piatra Roşie şi Băniţa, aflate pe teritoriul judeţului Hunedoara, respectiv cetatea Căpâlna, situată în judeţul Alba, fac obiectul Legii nr. 23/2020, prin care se prevede clarificarea regimului lor juridic şi preluarea în administrare de către forurile judeţene în vederea protejării şi valorificării potenţialului turistic al celor cinci situri înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, alături de Sarmizegetusa Regia.

În paralel, în termen de un an de la intrarea în vigoare a legii, reprezentanţii Ministerului Culturii şi cei ai CJ Hunedoara vor elabora planul de protecţie şi gestiune a cetăţilor dacice.

Documentul va stabili măsurile de protecţie şi modalitatea efectivă de punere în valoare a celor cinci cetăţi dacice, monumente UNESCO.

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada.

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.