Mihaela Păun: E foarte important să fim împreună – instituții de stat și independenți

Directoarea ArCuB Mihaela Păun

Directoarea ArCuB Mihaela Păun

Directorul ArCuB, Mihaela Păun, consideră că în procesul dezvoltării unor proiecte culturale în Capitală, asemenea celui intitulat “București Capitală Europeană”, este nevoie ca instituțiile de stat să colaboreze cu cele independente.

“Cred că este foarte important să fim împreună. Încercăm să vedem cum se împart bugetele, dacă ele sunt bine cheltuite, dacă ele se împart bine și, împreună, sistemul instituțiilor culturale de stat cu independenții să găsim soluții, atât de dezvoltare a unor proiecte importante, cât și de găsire a unor fonduri extrabugetare”, a declarat miercuri, Mihaela Păun informează Agerpres.

Ea a explicat că aproape 90% din banii care vin de la buget sunt ținuți efectiv de către instituțiile de stat, în timp ce sectorul independent primește o finanțare — prin AFCN sau prin ArCuB—, alte forme de finanțare neexistând, ceea ce a dus la crearea unei prăpăstii între cele două genuri de instituții.

Potrivit directorului ArCuB, din totalul celor 12% din bugetul total al Primăriei Municipiului București, care sunt repartizați culturii, cea mai mare parte nu merge în această direcție.

“Păcăleala este că nu se duc toți spre cultură, pentru că, dacă acest capitol este Cultură-Religie-Recreere, foarte mulți bani se duc pe partea de amenajare parcuri, spații verzi, și un procent merg și la Culte, a spus Păun, care consideră că procentele diferă în funcție de sectoare, cele mai mari resurse dedicate culturii fiind alocate de Primăria Generală, care are în subordine majoritatea instituțiilor culturale — teatre, biblioteci.

În opinia directorului ArCuB, prin această repartizare sunt “văduvite” în primul rând spațiile unde oamenii pot să se întâlnească.

“Oamenii din sectoare nu au unde să se ducă decât în parcuri, or acestea nu oferă acel tip de evenimente pe care aceștia să le prefere. Foarte multe dintre ele sunt campanii electorale. Oamenii vor să vadă artă stradală sau poate ar trebui să găsim acele spații în care oamenii se întâlnesc. Pentru că fiecare cartier din București are un spațiu, o agoră. Noi acolo ar trebui să ne ducem, printr-o mai strânsă legătură cu cei din sectoare. Problema nu e la eșalonul doi, ci la nivel politic, unde primarii de sectoare sunt de diverse culori politice. Poate nu sunt de aceeași culoare politică cu primarul general și atunci intervine ruptura”, a adăugat ea.

Operatori culturali din domeniul public și independent din Capitală au analizat, miercuri, la ArCuB Hanul Gabroveni, o cercetare a Funky Citizens, vizând cartografierea bugetelor publice pentru cultură din ultimii șapte ani și analiza diferitelor resurse de finanțare pentru operatorii culturali din București: fonduri europene, buget național, bugete locale, sursele de finanțare private și finanțări private sau publice din fonduri internaționale.

Potrivit studiului Funky Citizens, alocarea bugetară multi-anuală, pornind de la priorități de finanțare și de la programe și proiecte, poate fi o șansă pentru a asigura resursele necesare pentru cultură în București.

De asemenea, o mai bună coordonare în politicile publice în domeniul culturii susținute la nivel central și local ar putea duce la evitarea suprapunerii finanțărilor în unele domenii și prioritizarea alocărilor bugetare pe niveluri ale administrației publice.

Evaluarea programelor nerambursabile (europene sau ale altor instituții internaționale publice sau private) este un pas necesar nu doar pentru identificarea de noi resurse financiare, ci și pentru a asigura complementaritatea investiției din bugetele naționale cu aceste fonduri.

Totodată, este necesară stimularea instituțiilor din domeniul cultural prin evitarea dependenței de subvențiile de la bugetul central sau local, mai ales că bugetele unora dintre ele arată că reușesc, cu aceleași resurse, să fie mai performante în atragerea de venituri proprii.

Conferința face parte dintr-o nouă serie de întâlniri lunare dedicate studiilor și rapoartelor comisionate de către ArCuB, în cadrul procesului de elaborare a Strategiei Culturale și Creative a Bucureștiului 2015 — 2025, prin care se urmăresc atât consultarea opiniei publice, cât și prezentarea unei serii de cercetări utile pentru activitatea operatorilor culturali din Capitală.

e-Cultura.info/Autor: Daniel Popescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer