fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Mihai Buculei: Monumentul “Aripi”, o lucrare foarte grea

Sculptorul Mihai Buculei

Sculptorul Mihai Buculei

Sculptorul Mihai Buculei, autorul monumentului “Aripi”, dedicat memoriei luptătorilor anticomuniști, se declară “încântat și emoționat” în fața apropiatei inaugurări, care va avea loc luni, 30 mai.

“Sunt foarte emoționat că am ajuns la capătul lucrării. Am fost astăzi și am văzut-o din nou. Și ieri am fost. Arată foarte bine, se încadrează în spațiu minunat. Tumulul ăsta verde, cu tot spațiul verde și cu toată vegetația din jur se încadrează nemaipomenit de bine, iar arhitectura plastică, aripile care se înalță eliberate de planul înclinat intră în ritm cu clădirile din jur. Este o relație plăcută pentru privitor”, a declarat artistul pentru AGERPRES.

El a menționat că “Aripi” a fost “o lucrare foarte grea”.

“Mulți ani de chin. Nu toată lumea m-a sprijinit, dar sunt încântat că am ajuns la capăt. Eu le mulțumesc și celor care au fost împotrivă, pentru că, altfel, nu ne îndârjeam să ajungem la final”, a mărturisit artistul.

Buculei consideră că lucrarea sa are “un simbol foarte puternic”.

“E vorba despre un tumul, deci despre un mormânt din care zvâcnesc sufletele, simbolul aripilor. Este un tumul asemenea acelor morminte precreștine, în care stau doar trupurile, pentru că, așa cum spune preotul, ‘din pământ venim, în pământ ne întoarcem!’, dar, de fapt, adevărul este doar pe jumătate, pentru că din pământ vine trupul și tot în pământ se întoarce trupul, pentru că sufletele se înalță către ceruri”, a spus artistul.

Despre aripile care se înalță către cer, sculptorul, al cărui tată a fost deținut politic la Aiud, a amintit că acestea reprezintă “acele suflete descătușate, zdravăn încătușate de comuniști zeci și zeci de ani”.

CITEȘTE ȘI  Ministrul Culturii propune premierului înfiinţarea unui muzeu în Vila Florica

“Mii de oameni chinuiți din țara asta, floarea țării, care au fost numiți chiaburi, intelectualii, care au fost numiți reacționari. Marii noștri demnitari care au făcut România Mare au intrat la pușcării cu toții în anii comunismului. Lagăre, închisori, canale…”, a mai spus artistul.

Monumentul “Aripi” din Piața Presei Libere, dedicat luptătorilor din rezistența anticomunistă 1945 — 1989 din România și Basarabia, va fi inaugurat pe 30 mai în prezența unor personalități din țară și din străinătate.

Evenimentul are loc la inițiativa Fundației pentru Democrație, al cărei președinte este Emil Constantinescu, Primăriei București și Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 — 1989.

Monumentul “Aripi” este reprezentat sub forma a trei aripi realizate din oțel inoxidabil, cântărește peste 100 de tone și are o înălțime de peste 20 de metri.

Ințiativa construirii monumentului “Aripi” aparține Asociației Foștilor Deținuți, iar demararea efectivă a proiectului a început în 2003, în urma unui concurs de soluții organizat de Ministerul Culturii. Realizarea monumentului a durat foarte mult mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest