fbpx

Ministerul Culturii a semnat actele privind donaţia conacului Vârnav Liteanu

 Ministerul Culturii a semnat actele privind donaţia conacului Vârnav Liteanu

Ministerul Culturii a semnat actele privind donaţia conacului Vârnav Liteanu

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat că a semnat actele notariale privind acceptarea donaţiei conacului Vârnav Liteanu, unde ar urma să fie realizat primul centru dedicat exclusiv formării pentru restauratori.

Ministrul şi-a exprimat speranţa că “meseria de restaurator vor fi pe mâini bune”.

“M-am implicat direct şi am parcurs toate procedurile pentru a materializa intenţia moştenitorilor familiei Sturdza. Acum 7 luni, la începutul mandatului, am găsit în Ministerul Culturii acest proiect al cărui potenţial fusese trecut cu vederea. Este un exemplu clar cum apatia poate stopa orice evoluţie. Conacul Vârnav Liteanu şi meseria de restaurator vor fi, însă, pe mâini bune, mai ales că profesionalismul specialiştilor de la Institutul Naţional al Patrimoniului este unul de excepţie”, a declarat Bogdan Gheorghiu.

În şedinţa din 22 mai, Guvernul a aprobat hotărârea prin care Ministerul Culturii a fost autorizat să accepte donaţia cu sarcini a imobilului înscris în Lista Monumentelor Istorice a judeţului Suceava cu denumirea Casa Vârnav Liteanu. Casa boierească, ridicată în secolul al XVIII-lea, este în prezent în proprietatea unui descendent al domnitorului Moldovei Ioniţă Sandu Sturdza. Ministerul Culturii urmează să încheie un contract de donaţie cu proprietarii, iar clădirea de patrimoniu să parcurgă un amplu proces de restaurare.

Casa Vârnav-Liteanu, din oraşul Liteni, ne dorim să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de Institutul Naţional al Patrimoniului, care să contribuie la dezvoltarea şi consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar şi la specializarea profesioniştilor din muzee şi instituţii de cercetare. Judeţul Suceava va beneficia de investiţiile necesare pentru dezvoltarea resurselor umane, investiţii care îmi doresc să aibă reverberaţii atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.