Ministerul Culturii declină interesul de a exercita dreptul de preemţiune pentru Cula Greceanu şi Castelul Teleki

Ministerul Culturii declină interesul de a exercita dreptul de preemţiune pentru Cula Greceanu şi Castelul Teleki

Cula Greceanu

Cula Greceanu

Ministerul Culturii (MC) şi-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemţiune al statului privind monumentele Cula Greceanu de la Măldăreşti şi Castelul Teleki din Dumbrăvioara, clasate în grupa A a Patrimoniului Naţional.

Cula Greceanu de la Măldăreşti, clădire-simbol a istoriei românilor, este ridicată în vremea lui Mihai Viteazul şi este cea mai veche cetate din România care şi-a păstrat exteriorul neschimbat după aproape jumătate de mileniu. Edificiul s-a păstrat în condiţii exemplare, iar, din 1956, a funcţionat ca muzeu. Cetatea/cula Greceanu a fost oferită statului, în cadrul procedurii de preemţiune, pentru suma de 400.000 euro, potrivit unui comunicat Artmark.

Castelul Teleki din Dumbrăvioara, unul dintre cele mai fastuoase monumente lăsate moştenire peisajului ardelenesc şi clădire emblematică pentru istoria nobilimii transilvănene, în stil neobaroc, a servit drept reşedinţă familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate familii din Ardealul secolelor XVIII-XIX. Odată cu naţionalizarea, clădirea a fost transformată în şcoală, care funcţionează şi în prezent. Castelul Teleki a fost oferit statului, în cadrul procedurii de preemţiune, pentru suma de 450.000 euro.

Cele două clădiri istorice au fost puse în vânzare la începutul acestui an de familiile de proprietari care le-au revendicat şi către care au fost în cele din urmă retrocedate, după procese de durată.

Începând cu momentul recepţionării refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemţiunea statului la cumpărarea monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate din punct de vedere legal proceda la punerea acestora în vânzare, prin licitaţie, concurs de oferte sau prin tranzacţie privată.

Artmark Historical Estate este divizia casei de licitaţii Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice şi de artă. După modelul marilor firme internaţionale de consultanţă imobiliară, Artmark Historical Estate oferă clienţilor săi acces la acest segment special de piaţă, dedicat proprietăţilor istorice şi de artă, precum palate, castele, cetăţi, conace şi vile vechi de secole, repere în Registrul Monumentelor Istorice.

CITEȘTE ȘI  Casa Gănescu, viitor sediu al Muzeului Brâncuşi

Portofoliul Artmark Historical Estate include monumente istorice clasate atât în grupa A – de valoare naţională şi universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany) -, cât şi în grupa B – reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Potrivit reprezentanţilor Artmark, statul român a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune. “Au fost făcute înştiinţări către minister de proprietari înainte de a fi în gestiunea noastră”, declara Constantin Prisecaru, directorul diviziei Artmark Historical Estate, la sfârşitul lunii ianuarie.

Tot atunci, Prisecaru a explicat că, în cazul acestor proprietăţi, nu va exista o licitaţie publică, având în vedere că este un demers complex faţă de achiziţiile de artă plastică. “La licitaţiile de artă, ai văzut lucrarea în expoziţii, ai licitat şi o adjudeci sau nu. În cazul imobilelor, este o documentaţie juridică pe care orice potenţial client trebuie să o verifice, vrea să vadă proprietatea, le postăm pe site, vor fi termene anunţate de depunere de oferte şi va fi o licitaţie de oferte. Oferta cea mai mare va avea câştig de cauză”, a declarat acesta.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus