fbpx

                                                                             pictogramae

Ministerul Culturii demarază un proiect pilot de bună practică al Sitului UNESCO Sighişoara

Proiect pilot de bună practică al Sitului UNESCO Sighişoara

Proiect pilot de bună practică al Sitului UNESCO Sighişoara

Reprezentanți ai Ministerului Culturii prezenţi la Sighișoara, pentru a discuta cu toate părțile interesate despre proiectul-pilot ”Memorandumul privind administrarea participativă în cadrul proiectului-pilot Managementul integrat al sitului UNESCO Sighișoara în contextul peisajului teritorial cultural și natural”.

Reorientarea politicilor de patrimoniu ale Ministerului Culturii este ilustrată și de Strategia pentru cultură și patrimoniu național 2016-2020, conform căreia ‘Sighișoara este una dintre cele trei locatii pentru care se prevede realizarea de studii-pilot aplicate în teren de identificare și evaluare a peisajelor culturale în vederea realizării unei metodologii integrate de protecție a patrimoniului cultural și natural, a celui material și imaterial ca expresie a culturii tradiționale în peisaj’. se prezinta în textul declaraţiei.

Ministerul Culturii consideră că un rezultat optim poate fi obținut doar prin intermediul unui proces de consultare publică transparent și inclusiv. Numărul intervențiilor neadecvate asupra patrimoniului din Sighișoara și satele învecinate s-au înmulțit. Dar pentru că ne adresăm unui peisaj comun, soluțiile trebuie să fie integrate. Doar astfel vom putea proteja în mod eficient patrimoniul cultural.

“Avem un proiect-pilot pentru o zonă de cca. 30 km în jurul Sighișoarei: limita constituită de satele Viscri (UNESCO), Criț, Meșendorf, Saschiz (UNESCO), Daia, Criș, Mălâncrav, Copșa Mare, Biertan (UNESCO), Cund, Prod, Archita și Roadeș”. au declarat reprezentanţii Ministerului Culturii.

În Sighişoara a crescut numărul intervenţiilor neadecvate la nivelul clădirilor. În acest sens, Ministerul Culturii a decis să realizeze un proiect-pilot pentru a da un exemplu de bună practică în gestionarea unui patrimoniu de importanţă mondială în vederea unei dezvoltări durabile şi integrate.

Sighişoara reprezintă unul dintre punctele sensibile pe harta siturilor UNESCO din România. Este un caz de administrare defectuoasă, în special în ceea ce priveşte planificarea urbanistică şi reglementarea în detaliu a modului de construire, care lipsesc sau, acolo unde există, nu se aplică”, se arată în proiect.

Documentul are în vedere alocarea de resurse corect estimate, fie ele financiare, umane sau de altă natură.

În plus, au anunţat reprezentanţii Ministerului Culturii, se lucrează la un proiect de parteneriat între Sighişoara şi Bruges (Belgia).

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer