fbpx

Ministerul Culturii finanţează dezvoltarea Teatrului Național Timișoara

Ministerul Culturii finanţează dezvoltarea Teatrului Național Timișoara

Ministerul Culturii finanţează dezvoltarea Teatrului Național Timișoara

Ministerul Culturii va finanţa cu aproape 5 milioane de lei dezvoltarea fabricii de decoruri ce funcţionează în cadrul Teatrului Naţional Timişoara (TNTm), care va putea onora atât comenzile celorlalte instituţii de cultură din ţară, cât şi pe cele din străinătate.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a vizitat fabrica de decoruri şi Sala 2 a TNTm de la Timişoara. Oficialul a promis că aceste investiţii vor fi finanţate de anul viitor, respectiv la Sala 2 vor fi alocate 30 de milioane de lei, iar la fabrica de decoruri, aproape 6 milioane de lei.

“La fabrica de decoruri se vor demara în viitorul apropiat investiţii de 560.000 de lei în prima fază, pentru achiziţionarea de echipamente strict necesare pentru diversificarea tipurilor de decoruri pe care cei de la TNTm le fac în aceast obiectiv, iar anul viitor se vor achiziţiona utilaje de mare anvergură asistate de calculator, care vor putea să debiteze diverse materiale, de la lemn până la metal şi polistiren, astfel încât fabrica noastră să furnizeze decoruri pentru toate instituţiile de cultură din ţară şi din străinătate, care sunt interesate de aceste aspecte. Este o investiţie nu doar în sectorul cultural timişorean, ci creează şi premisele unei extinderi a activităţii şi a creşterii numărului de angajaţi de acolo, având urmări pozitive asupra zonei noastre”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica.

A doua investiţie derulată de Ministerul Culturii în Timişoara este Sala 2 a TNTm, fost manej imperial, pentru transformarea într-un spaţiu deschis activităţii teatrale, pe care teatrul timişorean doreşte să-l extindă şi să-l utilizeze corespunzător. Se va face înălţarea sălii şi vor fi achiziţionate rampe care să ridice scena hidraulică, pentru a da o complexitate actului artistic.

Unul dintre primele proiecte manageriale ale directoarei TNTm, Ada Hausvater, se refereau la un concept nou privind producţia decorurilor de teatru, în condiţiile în care atelierele Teatrului Naţional Timişoara aveau nevoie stringentă de o altă locaţie, date fiind spaţiile improprii din Palatul Culturii.

Proiectul “Atelierele şi fabrica de decoruri” a demarat în anul 2007, iar în toamna anului 2010 au început lucrările de construcţie propriu-zise, care au presupus realizarea unei hale cuprinzând o zonă de producţie, o zonă de montaj şi o zonă administrativă, a unei hale de depozitare şi a centralei termice. Atelierele şi fabrica de decoruri au fost date în folosinţă în anul 2013.

Atelierele şi fabrica de decoruri sunt construite pe principiile creării unui flux tehnologic coerent, prin instalarea unei linii performante de producţie şi asamblare care să traverseze toate etapele de creare a decorurilor de teatru şi să satisfacă producţia internă, dar şi comenzi externe.

În prezent, atelierele şi fabrica de decoruri onorează strict funcţia de a asigura decorurile pentru spectacolele Teatrului Naţional Timişoara, dar întâmpină dificultăţi privind dotările tehnice şi de personal necesar.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.