fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a lansat dreptul de preemţiune pentru Ansamblul Brătianu “Vila Florica”

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, s-a aflat, sâmbătă, în judeţul Argeş, pentru a confirma faptul că Ministerul pe care îl conduce îşi va exercita dreptul de preemţiune pentru achiziţionarea Ansamblului Brătianu “Vila Florica“, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu a declarat, sâmbătă, că este pentru prima dată când Ministerul Culturii îşi exercită dreptul de preemţiune pentru un bun de patrimoniu naţional şi judeţean, o premieră în istoria Ministerului, care debutează cu Ansamblul Brătianu “Vila Florica” din Ştefăneşti, Argeş.

„Nu cred că trebuie insistat în legătură cu ceea ce reprezintă familia Brătianu în istoria României, probabil cel mai ilustru neam pe care îl are România. Eu am ţinut, în mod special, atunci când s-a construit bugetul României, să fie o creştere pentru Ministerul Culturii, pentru că avem nişte obligaţii în programul nostru de guvernare pe zona de cultură. Un angajament era creşterea bugetului alocat Ministerului Culturii cu 50%, în fiecare an, lucru care s-a şi întâmplat. (…)

Pentru prima oară în bugetul Ministerului sunt alocate fonduri pentru ca statul să-şi poată exercita dreptul de preemţiune pentru bunuri mobile şi imobile. Avem o obligaţie, cu toţii, faţă de istoria noastră, faţă de patrimoniul nostru, şi mă bucur că am reuşit pentru prima oară să alocăm fonduri importante, astfel încât atunci când suntem notificaţi şi când sunt scoase la vânzare bunuri extrem de importante, statul să-şi poată exercita acest drept. Este o premieră şi mă bucur că începem acest exerciţiu cu un loc extrem de important pentru istoria României. (…) Cred că este o obligaţie pe care o avem faţă de acest loc, de a-l menţine în circuitul public. Avem o obligaţie faţă de istoria noastră. În foarte scurt timp sărbătorim centenarul Marii Uniri, iar arhitectul Unirii, cel care a implementat reformele Marii Uniri, este Ionel Brătianu. Aşa cum am anunţat, am demarat procedurile ca Ministerul Culturii să-şi exercite dreptul de preemţiune pentru cumpărarea Vilei Florica. (…) Avem alocate fonduri pentru exercitarea acestui drept. Existau nişte legi care reglementau acest lucru, dar niciodată acest fond nu a fost alimentat. Este o premieră în istoria Ministerului Culturii”, a declarat Ionuţ Vulpescu.

Faptul că ministrul Ionuţ Vulpescu, prin Ministerul Culturii, a decis să exercite dreptul de preemţiune pentru achizţionarea Vilei Florica reprezintă şi un rezultat al demersurilor conducerii Consiliului Judeţean Argeş şi ale parlamentarilor argeşeni.

“Este vorba de fermitate, pragmatism şi dorinţa de a face treabă. Lunea trecută am avut o întâlnire cu domnul ministru, chiar la Ministerul Culturii, unde am discutat mai multe detalii legate de stadiul actual al acestui ansamblu, iar miercuri domnul ministru a anunţat, în conferinţa de presă de la Ministerul Culturii, ceea ce noi doream să auzim de mai bine de cinci ani, anume că ministerul îşi va exercita dreptul de preemţiune pentru achiziţionarea Vilei Florica”, a declarat Dan Manu, preşedinte CJ Argeş.

Aproape toate generaţiile familiei Brătianu au trăit la Ştefăneşti, în judeţul Argeş, în vila care poartă numele „Florica”, în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu, dispărută la trei ani. Cândva, locul unde a trăit cea mai importantă familie de oameni politici din România era compus din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi observator astronomic. Astăzi, au mai rămas casa, capela şi parcul, pe care Ion Brătianu îl numea „grădina Semiramidei”.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest