fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Ministrul Culturii Corina Şuteu, a prezentat bilanţul activităţii ministerului pe 2016

Ministerul Culturii

Ministerul Culturii

Ministrul Corina Şuteu a prezentat, bilanţul celor 7 luni de mandat la Ministerul Culturii.

Printre temele abordate: Legea cinematografiei, tezele patrimoniului, Roşia Montană pe lista UNESCO, ”Cuminţenia Pământului”, controversele de la Operă, Muzeul Ţăranului, Muzeul de Istorie a României.

Ideile principale prezentate în conferinţa de presă a ministrului Culturii Corina Şuteu din 19 decembrie 2016:

1. Domeniul predilect de acţiune al ministrului: politicile culturale în cinematografie. România nu are o industrie, adică ”acele instituţii care fac un artist să funcţioneze bine cu talentul pe care îl are”. Legea cinematografiei a fost adoptată de Guvern în luna noiembrie, prin ordonanţă de urgenţă.

2. Aprobarea de către Guvern a tezelor patrimoniului. ”O lege în acest sens ar fi fundamentală, ca o biblie, pe baza căreia se va îngriji patrimoniul”, a punctat ministrul.

3. În privinţa finalizării dosarului pentru înscrierea Roşiei Montane pe lista patrimoniului mondial UNESCO, Corina Şuteu a declarat ”Ministerul Culturii a făcut toate demersurile necesare. Acum aşteptăm asumarea de guvern a depunerii”.

4. Ministrul a arătat că procedurile privind achiziţia sculpturii ”Cuminţenia Pământului” sunt stagnante. Ea şi-a exprimat speranţa că opera de artă a lui Constantin Brâncuşi va fi în cele din urmă achiziţionată de statul român.

5. Concursurile organizate pentru conducerea unora dintre instituţiile aflate în subordinea ministerului. Pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român au fost organizate nu mai puţin de 3 concursuri. Liliana Passima este interimar, deşi a câştigat al treilea concurs, pentru că atât Vintilă Mihăilescu, cât şi Virgil Niţulescu s-au gândit să dea în judecată ministerul după primele două concursuri. Conştiinţa mea este curată. O instituţie trebuie condusă după principii etice”, a adăugat ministrul. Legat de concursul organizat pentru managementul Muzeului Naţional de Istorie a României. ”Ambii concurenţi au fost nemulţumiţi. Eu consider că am făcut aşa cum trebuie”.

6. Concursul privind programul CultIn a fost reluat, motivul fiind că, la Ministerul Culturii, nu există înscris şi definit termenul de ”industrii creative”.

7. Opera Naţională Bucureşti: ”Am reuşit separarea ONB de Teatrul Naţional de Operetă, care trebuie să îşi găsească acum sediu. ”Criza a fost bine ţinută în frâu de actualul manager interimar. Acolo sunt probleme de personal, reorganizare, repertoriu. Opera trebuie să se reinventeze”, a mai declarat Şuteu.

Secretar de stat la Ministerul Culturii în mandatul Vlad Alexandrescu, Corina Şuteu devine pe 4 mai 2016 ministru. Ca formaţie profesională, manager cultural, Corina Şuteu a fost director ICRNew York în perioada 2006 – 2012.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest