fbpx

                                                                             pictogramae

Ministrul Culturii Corina Şuteu participă la Consiliul UE al Miniștrilor Culturii

Ministrul Culturii Corina Şuteu

Ministrul Culturii Corina Şuteu

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a reprezentat România la secțiunea Cultură-Audiovizual a Consiliului Educație, Tineret, Cultură, Sport al Uniunii Europene, care a avut loc marți la Bruxelles, ocazie cu care aceasta a subliniat, printre altele, importanța asigurării promovării transfrontaliere a serviciilor audiovizuale.

Potrivit Ministerului Culturii,“Consiliul a adoptat punctul său de vedere cu privire la Propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului referitor la Anul european al patrimoniului cultural (2018) și Propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Deciziei nr. 445/2014/UE de instituire a unei acțiuni a Uniunii în favoarea evenimentului ‘Capitale europene ale culturii’ pentru anii 2020 — 2033, pentru începerea discuțiilor cu Parlamentul European și pentru adoptarea acestor acte legislative pe parcursul anului viitor”.

“Consiliul a luat notă de raportul privind evoluțiile negocierii Propunerii de revizuire a Directivei 13/2010 privind Serviciile Media Audiovizuale, sens în care ministrul român al Culturii a subliniat, printre altele, importanța asigurării promovării transfrontaliere a serviciilor audiovizuale și a reiterat susținerea României pentru stabilirea unei cote de promovare a operelor europene”, precizează ministerul.

În ceea ce privește prevederile Propunerii de revizuire a Directivei, legate de publicitatea televizată, demnitarul român a făcut referire la impactul negativ pe care aceasta îl poate avea atât asupra consumatorilor, cât și asupra conținutului european.

De asemenea, agenda a inclus și o dezbatere de orientare legată de comunicarea către o strategie a UE pentru relațiile culturale internaționale, document ce propune linii strategice pentru consolidarea relațiilor culturale internaționale, precum și posibile modele pentru cooperarea între statele membre UE, institutele culturale naționale, operatori publici și privați din statele partenere și din UE. În acest context, România a evidențiat necesitatea adaptării abordării și instrumentelor de diplomație culturală la dinamica sectorului cultural.

”Totodată, doamna ministru Șuteu a propus folosirea expertizei societății civile și implicarea creatorilor de conținut în elaborarea și luarea deciziilor care privesc politicile culturale”, arată sursa citată.

Consiliul a fost informat și cu privire la următoarele teme: reforma cadrului juridic european privind drepturile de autor, deținerea titlului de Capitală europeană a culturii în anul 2020 și utilizarea Fondului European de Investiții Strategice pentru derularea de proiecte culturale.

“În cadrul primului punct, România a susținut Franța, care a informat Consiliul cu privire la reforma în domeniul drepturilor de autor. Demnitarul român a evidențiat conexiunile multiple existente între cultura, economia și competitivitatea Uniunii Europene. De asemenea, acesta a susținut necesitatea de a aprofunda modalitatea de creare a unui echilibru în distribuirea valorii între creatori și intermediari, permițând, totodată, o mai bună protecție pentru titularii de drepturi. Totodată, ministrul român al Culturii a accentuat importanța pe care România o acordă justului echilibru și respectării specificității sectorului audiovizual, propunând o abordare care să nu aducă atingere principiului teritorialității”, mai informează Ministerul Culturii.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer