fbpx

                                                                             pictogramae

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale Ionuţ Vulpescu: Biblioteca Academiei, model ilustru de instituție culturală

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale Ionuţ Vulpescu

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale Ionuţ Vulpescu

România de azi are mare nevoie de modele, Biblioteca Academiei Române constituind un asemenea model ilustru de instituție culturală, consideră ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu.

“România de azi (…) are mare nevoie de modele. Am încheiat, odată cu deplina reintrare pe orbita noastră istorică euroatlantică, faza imitației din procesul de resincronizare pe care l-am început în decembrie 1989. A sosit momentul să trecem, conform formulei lovinesciene, la diferențiere, care nu poate avea loc decât prin exercițiul spiritului critic pe baza confruntării experienței europene cu câteva modele naționale. Biblioteca Academiei Române, ca și Academia Română însăși, este un asemenea model ilustru de instituție culturală, nu doar pentru domeniul propriu-zis al Bibliotecii, ci pentru orice mare instituție de cultură”, a spus Vulpescu, la sesiunea solemnă a Adunării Generale a Academiei, la împlinirea a 151 de ani de la înființarea instituției.

El a evidențiat liniile directoare ale unei istorii de succes, amintind mai întâi viziunea membrilor prestigiosului for de a înființa această instituție.

“Ei au înțeles că menirea înaltului for nu este numai de a coordona redactarea unei gramatici și a unei istorii a românilor și de a-i reuni pe oamenii de cultură din toate provinciile românești, ca o prefigurare a unității naționale. Într-un stat încă tânăr, cu puține instituții culturale dintre cele strict necesare, în care științele se aflau încă la vârsta copilăriei, membrii Academiei au avut viziunea unei meniri mai complexe — cea în care înaltul for cultural urma să devină și un for păstrător al memoriei culturale românești și universale și un centru de cercetare științifică avansată și un centru de artă”, a arătat Vulpescu.

“Biblioteca Academiei Române practic s-a întemeiat pe donații și chiar și după ce a fost pus la punct un mecanism legal și financiar al achizițiilor, donațiile românilor — celebri sau necunoscuți — au alimentat și alimentează și astăzi fondul ei. Această solidaritate națională în jurul ideii de bibliotecă, răzbunând secole în care istoria ne-a lipsit de o reală civilizație a cărții, a făcut ca Biblioteca Academiei Române să aibă un fond de carte amplu, variat și armonios, acoperind toate domeniile și epocile cărții, de la manuscrise medievale de dinainte de Gutenberg și până la cele mai rare cărți contemporane”, a spus ministrul.

El consideră că personalitățile au un ”rol cardinal” în destinul marilor instituții culturale.

“Biblioteca Academiei Române nu ar fi fost ceea ce este, dacă la conducerea sa nu s-ar fi aflat personalități excepționale care au avut viziunea dezvoltării ei și, în același timp, au prezentat garanțiile necesare sprijinului public (…), iar în epocile totalitare s-au opus cu succes deturnării Bibliotecii Academiei Române de la menirea ei. De la Ioan Bianu la Mircea Malița, de la Tudor Vianu la Perpessicius și de la Șerban Cioculescu la Dan Horia Mazilu — aceste personalități ale culturii noastre și-au turnat propria identitate în cea mai amplă — a bibliotecii, s-au devotat instituției, dar au știut să recurgă și la reforme și schimbări atunci când contextul cultural a cerut-o”, a mai spus ministrul.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer