fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Ministrul Culturii va vernisa la Timişoara, expoziţia fotografică “30”

Opera Naţională Română

Ministrul Culturii va vernisa la Timişoara, expoziţia fotografică “30”

Ministrul Culturii, va vernisa, luni, 16 decembrie 2019 la ora 18,00, la Timişoara, expoziţia fotografică “30”, dedicată momentului marii schimbări care a început, în urmă cu 30 de ani, în oraşul-martir de pe Bega.

 

AUDIO

La eveniment, organizat de Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş în colaborare cu Universitatea de Vest din Timişoara, ministrul Bogdan Gheorghiu va prezenta, în premieră, elemente ale conceptului muzeal elaborat în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti.

Deschiderea expoziţiei va avea loc în prezenţa revoluţionarilor şi a urmaşilor eroilor Revoluţiei, a parlamentarilor de Timiş, a personalităţilor academice şi culturale timişorene.

Expoziţiile de autor semnate de artiştii fotografi Dobrivoie Kerpenisan, Cornel Brad şi Andrei Pandele, precum şi o serie de instantanee realizate de fotografi amatori şi profesionişti ce au surprins momentele esenţiale, dar şi chipurile eroilor Revoluţiei, vor fi găzduite de una din clădirile remarcabile ale oraşului, fosta Comenduire a Garnizoanei Timişoara, intrată de curând în administrarea Ministerului Culturii.

Imobilul va fi supus unui amplu proces de restaurare, amenajare şi dotare în scopul funcţionării primei instituţii a memoriei, consacrată momentelor dramatice din Decembrie 1989, ce se va constitui în Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste.

“Puternica încărcătură istorică a acestei construcţii a început în prima jumătate a secolului XVIII şi a culminat în după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989, când, în faţa ei, a fost împuşcat mortal primul erou al Revoluţiei, în persoana Lepei Bărbat, de către un ofiţer de contrainformaţii, care a executat, de unul singur şi fără ordin, foc asupra unui grup de trei persoane. (…) Clădirea este un simbol al celui mai important eveniment al istoriei noastre recente, un eveniment în acelaşi timp traumatic şi eliberator în devenirea României contemporane şi care îşi va primi, finalmente, din partea statului român, recunoaşterea publică îndelung aşteptată, sub forma instituirii organismului oficial care va da expresie omagiului jertfei poporului român pentru atingerea aspiraţiilor sale de libertate, demnitate şi democraţie”, precizează un comunicat de presă al Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii menţionează că viitoarea instituţie muzeală îşi propune, de asemenea, să crească interesul publicului pentru istoria recentă a României şi să fie o reală sursă de informare şi educaţie pentru generaţiile tinere.

Potrivit sursei citate, “înfiinţarea acestei instituţii de importanţă naţională, la Timişoara, se doreşte a fi, în acelaşi timp, o valoroasă recunoaştere a rolului determinant jucat de timişoreni în zorii luptei câştigate de naţiunea română împotriva unuia dintre cele mai atroce regimuri represive din Europa şi din lume”.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest