" />

Mirabela Dauer: Am iubit Bucureștiul, îl iubesc în continuare; am fost fericită aiciMirabela Dauer: I loved Bucharest, I still love it, I was happy here

Foto: (c) Sorin LUPȘA

Foto: (c) Sorin LUPȘA

Cântăreața Mirabela Dauer declară că Bucureștiul și-a pierdut din romantismul trecutului, iar singurul loc din Capitală care mai are această calitate este Centrul Vechi. ”Bucureștiul este splendid, dar nu mai este la fel de romantic”, spune aceasta.

Mirabela Dauer vorbește, în interviul acordat în cadrul proiectului ”ORAȘUL MEU, BUCUREȘTI”, despre maniera “haotică” în care a fost transformat orașul în ultimii ani, despre lucrurile care au convins-o să se mute din Capitală, dar și despre motivele pentru care i-ar dedica Bucureștiului primul vers din “Luceafărul” de Mihai Eminescu.

Reporter: V-ați născut în București, ați locuit în București, ați lucrat în București, ce înseamnă Bucureștiul pentru dumneavoastră?

Mirabela Dauer: M-am născut în București, am locuit în București, lucrez în București. Dar nu mai locuiesc în București pentru că… Bucureștiul este splendid, dar nu mai este la fel de romantic cum era atunci. Nu atunci, că nu am o vârstă faraonică, dar nu mai este ce a fost, nu mai e la fel de romantic. Bucureștiul era un oraș verde, cu multe parcuri, unde copiii aveau unde să se învârtească, să se rostogolească prin iarbă. Nu mai există. Toate locurile frumoase, verzi, majoritatea sunt acum niște mari blocuri.

Strada mea pe care am adorat-o, strada pe care am stat, cartierul copilăriei… Copilăria mea a fost la Poșta Vitan, care nu mai există. Există poșta, dar restul este înconjurat de blocuri. Eu nu am crezut că o să fie așa o nebunie. Sunt de acord cu noul, dar nu să distrugem tot ce a fost frumos. În toată lumea asta mare și civilizată s-au păstrat locurile frumoase. La noi nu. Bucureștiul e superb, eu îl ador. Și s-au făcut niște lucruri foarte frumoase. De exemplu, podul cel nou, Basarab, este superb și este o bucurie a mea să merg tot timpul spre casă pe acolo, din București, când vin, de la televiziune sau de unde vin …

Sunt foarte multe realizări, dar eu am senzația că s-a demolat și s-a dărâmat mult ce nu trebuie. S-a distrus foarte mult. Străduța mea, că spuneam, care era o stradă romantică, cu intelectuali, cu lume bună, era frumoasă, liniștită, cu căsuțe, cu flori, cu iarbă, a devenit o frumoasă stradă liniștită de blocuri. Eu mai apucam la mine în curte să stau cu mâinile pe piept să văd lumina cerului. Atât. Eu am plecat din București, pe care l-am adorat. Și acum îl iubesc. Numai că eu am o gură mai mare și spun adevărul. Nu mai este ce-a fost, nu mai este romantic. (Pe — n.r.) străduța mea, ți-am spus, o străduță liniștită de blocuri, s-au dărâmat vilișoarele, s-au construit blocuri, nu știu dacă cu aprobare, fără aprobare, nici nu mă interesează … M-au făcut să plec. M-au gonit practic de acolo. Nu-mi pare rău, că mi-au făcut un bine. M-am dus tot într-un loc frumos, aproape de București, nu puteam să plec chiar de tot, aproape de București, plin de verdeață, plin de oameni frumoși, liniștiți. Bucureștiul s-a umplut de oameni răi. Vorba mea: e păcat de orașul ăla frumos că e locuit (râde — n.r.). E o glumă, eu iubesc foarte tare oamenii. Bine, nu iubesc oamenii răi. Mai trec pe strada mea, de multe ori, pentru că acolo mă duc la coafor sau unde mă mai duc și sunt uimită de fiecare dată când trec pe acolo … nu știu dacă sunt uimită sau mai mult înspăimântată.

Reporter:  Bucureștiul copilăriei cum arată în câteva amintiri, senzații…

Mirabela Dauer: Este o frumusețe. E acel București romantic. Era frumos. Eu cu părinții mei, cu sora mea, cu verii mei, în fiecare weekend mergeam într-un parc. Aveam foarte multe parcuri. Eu m-am născut la Poșta Vitan, repet… care mai există . Știi că am găsit-o cu greu, de blocuri? Eu sunt de acord cu noul, dar nu cu dezastrul. Trebuie să avem foarte mare grijă de el. Bucureștiul, cum toată lumea știe, era considerat Micul Paris. Nu mai este Micul Paris. Nici cu New York—ul nu îl putem asemui, pentru că nu avem zgârie-nori, dar suntem la un pas. Să fim New York-ul din…

Reporter:  Balcani…

Mirabela Dauer : Nu, New York-ul din România Mare. Este România Mare și în mijloc… New York-ul bucureștean. Am iubit Bucureștiul, îl iubesc în continuare, dar nu aș mai putea locui acolo.

Mirabela Dauer

Mirabela Dauer

Reporter: Cea mai frumoasă amintire cu Bucureștiul, din București?

Mirabela Dauer: La mine acasă… aici am prins o zăpadă foarte mare acum un an și la mine acolo, în București, am prins-o de vreo două ori și am putut ieși din casă printr-un iglu, în maldărul ăla de zăpadă. Și ieșeam prin iglu pe stradă. Îmi țineam spectacolele mele cu copii în curtea mea și știu că acelea erau cele mai frumoase momente ale copilăriei mele. Eram la Corul de Copii Radio și chemam copiii de pe stradă și repetam cu ei în curte. Eu am avut o copilărie frumoasă unde stăteam, atunci când eram mică. Era foarte frumos, era parcul Titan… acum mai este, dar nu mai e ce-a fost. Mie îmi plăcea foarte mult la Grădina Zoologică, zona aceea Pădurea Băneasa. Am văzut și m-am înspăimântat că în Pădurea Băneasa există blocuri și vile. Rămâi uimit. Repet. Sunt de acord cu ce este nou și chiar îmi pare rău că nu am 20-30 de ani în urmă ca să mă pot bucura de tot ce vine. Iubesc noul, dar nu dezastrul, iar ce se întâmplă în București este … totul haotic și, probabil, nu este iubit îndeajuns de cine trebuie să fie iubit. Noi suntem niște iubitori de rând și degeaba îl iubim. Asta e părerea mea.

Reporter:  Dacă v-aș întreba dacă preferați Bucureștiul Micul Paris de pe vremuri și Bucureștiul de astăzi o să răspundeți Bucureștiul…

Mirabela Dauer: E clar că îl iubesc pe acela, pentru că eu sunt Rac, n-am cum să iubesc alt București decât Bucureștiul romantic. Și nu mai este.

Reporter: V-a rămas vreun oraș, altul decât Bucureștiul, în suflet? Ați văzut foarte multe.

Mirabela Dauer: În țară am foarte multe orașe care îmi plac. Îmi place Timișoara care este, indiferent câte catastrofe s-au întâmplat prin centrul orașului, a rămas același. Nu s-a dărâmat. Casele sunt frumoase, e plin de verdeață. Îmi place Suceava, care e verde. Nu s-a amestecat. Să distrugi verdele ăsta și să trântești niște blocuri acolo sau niște case — nu sunt de acord cu lucrul acesta, dar probabil că degeaba nu sunt de acord. Probabil că multă lume nu este de acord, dar nu are posibilitatea să se exprime. Cineva povestea de altcineva că acela spunea de ce se întâmplă la televiziune, că nu îi plac programele. Și persoana respectivă a spus: “Schimbă programul”. Așa am făcut și eu. Nu mi-a plăcut ce s-a întâmplat în București, am plecat din București.

Mirabela Dauer

Mirabela Dauer

Reporter: Dar aveți un oraș străin în care vă doriți să locuiți?

Mirabela Dauer: Eu ador Grecia. Sunt disperată după Grecia, ador muzica, ador tot, verdele, peisajul, tot, tot. Și ei au blocuri, dar există blocuri în afara orașului. Nu trebuie să trântești un bloc în mijlocul Bucureștiului, indiferent că apartamentul costă 300.000 de euro.

Reporter:  Care este locul preferat din București?

Mirabela Dauer: Locul preferat din București era la mine acasă, unde era foarte frumos, ceea ce e și acum, și locul meu preferat din București este Centrul Vechi, și la ora aceasta. De câte ori am posibilitatea îmi iau prietenii și ne plimbăm prin Centrul Vechi și ziua, dar mai ales seara. Cine a avut ideea să facă acest Centru Vechi… este singurul loc romantic care a rămas în București, ca la Paris, cu cafenelele aranjate… le ador, ador locul acela. E vesel, e viu, e colorat, e lume frumoasă, oameni care se plimbă, indiferent de vârstă, se plimbă și admiră tot ce se întâmplă. E foarte frumos. Cine a avut ideea aceasta îl felicit, îl admir și îl iubesc și îl sărut. Este minunat acel loc. În București nu îmi mai place nimic, decât Centrul Vechi cu tot ce se întâmplă acolo, cu restaurante, cu cafenele, cu muzică, cu cluburi, cu culoare, cu veselie. Este un loc viu. Bravo celor care au făcut locul ăsta. În rest nu văd… Cișmigiul știm toți că s-a făcut frumos, Herăstrăul știm că te poți plimba prin el și e frumos… dar prea puțin. Dar dacă ar fi să merg undeva și să mă plimb în fiecare zi, aș merge în Centrul Vechi. Ador locul.

Reporter:  Mai are vreo șansă Bucureștiul? Ați vorbit despre cum este sufocat…

Mirabela Dauer: Cum a pornit, nu, nu cred că mai are. Pentru că odată început dezastrul, n-ai cum să îl termini. Ce să faci? Să dărâmi? Nu se poate, s-au investit niște bani acolo. Poate dacă cineva care o să iubească foarte tare acest oraș (o să facă — n.r.) să-și revină și o să fie ce a fost. Îmi pare rău că nu o să mai prind. Dar copiii copiilor copiilor noștri poate…

Mirabela Dauer

Mirabela Dauer

Reporter:  Dacă ar fi să asemănați Bucureștiul cu un cântec al dumneavoastră sau al oricui, care ar fi?

Mirabela Dauer: A fost odată ca-n povești. I-aș spune un basm. “A fost odată ca-n povești”. Sper să fac un cântec cu versurile “A fost odată ca-n povești” (râde — n.r.). Eminescu, “Luceafărul”… “A fost odată ca-n povești”. O spun cu nostalgie și cu tristețe. Am fost fericită în București. M-au gonit oamenii răi, lucrurile urâte, dar asta e — nu mi-a plăcut lumea, am schimbat locul.

Reporter:  Și dacă ar fi să îi faceți o urare la 555 de ani de viață?

Mirabela Dauer: Să fie iubit. Să fie iubit așa cum l-am iubit eu și nu numai eu, că nu sunt cap de serie, cum foarte mulți oameni din București îl iubesc. Sunt foarte mulți oameni care îl iubesc, dar nu au posibilitatea să își spună părerea… pentru copii, pentru bunici, să stea pe o bancă, să încerce să mai introducă puțin romantism pentru că viața este urâtă fără iubire, fără un pic de romantism. Este urâtă. (…) Frumosul e poezia și muzica vieții. Hai să îl facem la fel cum a fost. Nu chiar cum a fost, dar să fie frumos, să se revină la romantism, să se încerce să devenim romantici. Să îl iubim.

e-Cultura.info/autor: Oana Ghiță, editor: Georgiana Tănăsescu

Un proiect editorial iniţiat de Agerpres

Photographies by Sorin LUPSA

Photographies by Sorin LUPSA

Singer Mirabela Dauer said that Bucharest has lost some of the romantic charm of its past, and the only romantic location still in place in Bucharest is the Old City Centre. “Bucharest is gorgeous, but it’s no longer as romantic as it used to be,” she said.

In an interview with AGERPRES as part of the “MY CITY, BUCHAREST” project, Mirabela Dauer speaks about the “chaotic” manner the city has been transformed into over the past few years, about the things that convinced her to move out of the Capital, and about the reasons for which she would dedicate the first verse of Eminescu’s “Luceafarul” poem to Bucharest.

Reporter:  You were born in Bucharest, you lived in Bucharest, you have worked in Bucharest, what does Bucharest mean to you?

Mirabela Dauer: I was born in Bucharest, I lived in Bucharest, I’m working in Bucharest. But I live in Bucharest no longer because … Bucharest is splendid, but it’s not as romantic as it used to be then. I’m not that old, but it’s not what it used to be, it’s not as romantic as it used to be. Bucharest was a green city, with many parks where children used to roll into the grass. These places have vanished. The majority of all those beautiful and green places have been turned into big apartment blocks.
The street that I adored, the street where I lived, the neighbourhood of my childhood … I spent my childhood nearby the Vitan post office. Nowadays, there is the post office, but the rest is surrounded by blocks. I never through things would turn this way. I agree with the new constructions, but we should not destroy the old buildings. Beautiful places have been preserved across this entire big and civilized world. But not in Romania. Bucharest is gorgeous, I love it. I agree that beautiful structures were set up. For instance, the new bridge Basarab is stunning, every time I go home I admire it, it’s a joy of mine.
I have the feeling that unnecessary demolishment was one of the problems in Bucharest. My tiny street, a romantic street, with intellectuals, little houses, flowers, grass, became just a nice and quiet street packed with blocks. While seating in my yard, I only saw the skylight. Nothing else. For this reason I moved out of Bucharest, a city that I adored. That I still adore. But I have a big mouth and I tell the truth. It’s no longer what it used to be, it’s no longer as romantic as it used to be. The little villas that used to be on my narrow street have been destroyed, apartment blocks have appeared instead, approved or not, I don’t know, I don’t even care. For this reason I left my former home. They practically chased me out of there. I’m not sorry, because everything worked out for the best eventually. I moved to a beautiful place, close to Bucharest, full of greenery, beautiful and nice people. Unfortunately, Bucharest is filled with mean people. It’s a shame that such a beautiful city is inhabited [she laughs]. I’m joking, I love people very much. But not people who are mean.

Reporter:  Tell me about the Bucharest of your childhood, how does it look in your memories?

Mirabela Dauer: It’s a beauty. It’s that romantic Bucharest. It was beautiful. Every weekend I used to go to the park with my parents, my sister, my cousins. We have to take very good care of Bucharest. As everybody knows, Bucharest was dubbed Little Paris. It’s no longer little Paris. It neither resembles New York, because we have no skyscrapers, but we are a few steps away from being the New Work from …

Reporter:  The Balkans …

Mirabela Dauer: No, the New York from the Great Romania. There’s the Great Romania and in the middle the New York in the Bucharest style. I loved Bucharest, I still love it, but I could not live there anymore.

Mirabela Dauer

Mirabela Dauer

Reporter: Which is your dearest memory of Bucharest?

Mirabela Dauer: At my current home … it snowed terribly last year and also at my former house in Bucharest, there has been a lot of snow and I was able to get out of the house through an igloo, in that pile of snow. I used to organize shows with children in my yard and I know those were the best moments of my childhood. I was part of the Radio Children’s Choir and I used to rehears with children in my yard. I had a beautiful childhood where I lived when I was little. It was very nice, we had the Titan park, it’s still there, but it’s no longer what it used to be. I liked very much the zoo, the area nearby the Baneasa Forest. I was shocked when I found out there are blocks and mansions in the Baneasa forest. I repeat. I agree with all these novelties and I’m sorry I will not have the time to enjoy what’s coming next. I love the new, but not the disaster, and what is happening in Bucharest now is …. everything is chaotic and probably it’s not loved enough by those who are in charge of this city. We are some ordinary lovers and our love is in vain. That’s my opinion.

Reporter:  If I asked which would you pick between Little Paris or today’s Bucharest, you would say Bucharest …

Mirabela Dauer: Obviously I love yesteryear Bucharest, because I am a Cancer, I cannot love but the romantic Bucharest.

Reporter:  You travelled a lot. Is there a city that won a place in your heart, besides Bucharest?

Mirabela Dauer: There are many Romanian cities I am fond of. I like Timisoara that has not changed a bit, regardless of the disasters that hit the city center. Its houses are beautiful, it’s full of green areas. Another city that I like is Suceava, also very green. To destroy these green spaces and build blocks or houses there, I do not agree, but probably my opinion does not matter. Most likely there are many people against such measures, but they are not given the chance to express their opinion. It’s like when watching TV programmes, if you don’t like something, you just zip through the channels and pick something else. That’s what I did. I did not like how Bucharest began to look like, so I moved out of the city.

Mirabela Dauer

Mirabela Dauer

Reporter:  But in which foreign country would you like to live?

Mirabela Dauer: I just love Greece. I absolutely adore this country, the music, everything, the landscapes, everything. They also built blocks, but outside town. Blocks should not be set up in the middle of Bucharest, even if the flat costs 300,000 euros.

Reporter: What is your favourite place in Bucharest?

Mirabela Dauer: My favourite place in Bucharest was my former house, and my favourite place is the old city center. Every time I have the chance I take my friends for a walk in the old city center during the day, but especially in the evening. This was a great idea, it’s the only romantic location still in place in today’s Bucharest, like in Paris, with stylish coffee bars, I adore them, I adore this place. It’s joyful, vivid, colourful, packed with beautiful people who spend their evening walking and admiring everything around them, people of various ages. I want to congratulate the person who arranged this place, I send him or her my kisses. There’s no other place in Bucharest I am fond of, the old city centre is stunning, with lots of restaurants, coffee shops, music, clubs, colours, joy. It’s animated. My congratulations to those who have created this place. As for Herastrau and Cismigiu parks, we all know they are very beautiful, but it’s not enough.

Reporter: Does Bucharest still have a chance?

Mirabela Dauer: Considering its start, I don’t see how it could change for the better. Because once started this disaster, it cannot be stopped anymore. What can we do? Demolish? There’s no way, money has been invested. Perhaps someone will love this city a lot, and then Bucharest will be restored its former glory.

Mirabela Dauer

Mirabela Dauer

Reporter:  Which song of yours or any other song resembles to Bucharest, in your opinion?

Mirabela Dauer: Once upon a time. I would say a fairy tale. “Once upon a time”. I hope I will write a song with the lyrics “Once upon a time” [she laughs]. Eminescu, “Luceafarul”… I say it with nostalgia and sadness. I was happy in Bucharest. I left because of mean people, ugly things, I was no longer surrounded by nice people, so I changed address.

Reporter:  If you were to send a message to the city on its anniversary, what would the most appropriate wish be?

Mirabela Dauer: To be loved. To be loved as I loved it, and lots of other people. There are many citizens fond of this city, but they don’t have the chance to have their say … for children, grandparents, to seat on a bench, they should come up with romantic ideas, because life is ugly without love, without something romantic. It’s ugly. … Beauty is the poetry and music of life. Let’s make Bucharest the way it used to be. Not exactly that way, but nice, to be restored its romantic spirit, we should try to become romantic. We should love this city.

By e-Cultura.info/autor: Oana Ghiță, editor: Georgiana Tănăsescu

An editorial project by Agerptes

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.