fbpx

                                                                             pictogramae

Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina, Volodimir a murit

Mitropolitul Volodimir, conducatorul aripii ucrainene a Bisericii Ortodoxe Ruse, a decedat in noaptea de vineri spre sambata, la Kiev, a anuntat Patriarhatul de la Moscova pe site-ul sau, potrivit AFP, citat de Hot News.

Potrivit presei locale, liderul religios in varsta de 78 de ani primea ingrijiri intr-o clinica din capitala ucraineana pentru o hemoragie interna, parte a unei lungi lupte impotriva cancerului si a maladiei Parkinson.

Revendicand 11.000 de parohii, Biserica Ortodoxa Ucraineana, aflata in subordinea Patriarhiei de la Moscova, cuprinde cea mai importanta comunitate religioasa din tara, aflandu-se inaintea Bisericii Ortodoxe Nationale Independente, conduse de Patriarhul Filaret.

Biserica Ortodoxa nationala independenta a a fost creata in 1992, dupa destramarea fostei Uniuni Sovietice si proclamarea independentei Ucrainei. Relatiile dintre cele doua biserici ortodoxe sunt tensionate.

Odata cu agravarea tensiunilor in contextul rebeliunii pro-ruse din estul tarii, mitropolitul Volodimir a evitat cu prudenta sa se alinieze in totalitate cu Patriarhia de la Moscova, care urmeaza indeaproape linia politica stabilita de Kremlin.

Seful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, a publicat sambata un omagiu lung la adresa clericului disparut care, subliniaza prelatul rus, ales in 1992, “a purtat timp de 22 de ani greaua cruce a responsabilitatii pentru destinul ortodoxiei in Ucraina”.

“Adesea, rafale de vant si turbulentele lumii au lovit Biserica ucraineana, amenintand sa scufunde nava, insa de fiecare data mana puternica a timonierului l-au facut sa tina cursul salutar, permitandu-i sa ramana invincibila si unita”, a scris patriarhul rus.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer