pictogramae

Monument dedicat Centenarului Marii Uniri inaugurat la Galaţi

Monumentul Apărătorii Galaţiului 7-9 ianuarie 1918

Monumentul Apărătorii Galaţiului 7-9 ianuarie 1918

Primul monument dedicat Centenarului Marii Uniri a fost inaugurat în oraşul Galaţi. Monumentul reprezintă reconstruirea altuia mai vechi, distrus de comunişti, şi a costat peste 300.000 de lei.

”Monumentul Apărătorii Galaţiului 7-9 ianuarie 1918” a fost construit în zona centrală a oraşului. Acesta este realizat din mai multe module fabricate într-un atelier din Bucureşti. Practic, este vorba despre reproducerea unui monument care a existat în Galaţi în perioada interbelică şi care a fost distrus de comunişti.

Monumentul a fost comandat de Consiliul Judeţului Galaţi şi a costat peste 300.000 de lei.

”Consiliul Judeţului a comandat acest monument. Este vorba despre Monumentul Apărătorii Galaţiului 7-9 ianuarie 1918 care este aşezat la Stirex. Conform planului, suprafaţa monumentului este de 20 mp, are înălţimea de 5,25 metri, cu tot cu vulturul situat în vîrf, iar soclul este luminat. Construcţia a costat 307.500 lei, bani de la bugetul CJ Galaţi. Este practic reconstruirea unui vechi monument, este o replică făcută de o echipă de specialişti. Vechiul monument a fost distrus în perioada comunistă”, au declarat reprezentanţii Biroului de presă al CJ Galaţi.

Autorităţile locale au organizat o ceremonie cu mult fast. Circulaţia auto pe cel mai mare bulevard al oraşului a fost blocată pe parcursul dimineţii deoarece în jurul monumentului s-au desfăşurat slujbe religioase, momente artistice şi oficiale.

A avut loc o demonstraţie de reconstituire istorico-militară care a cuprins prezentarea echipamentului de epocă, a drapelului şi a armamentului, mânuiri de armă, ceremonia de depunere a jurământului militar conform regulamentelor din anul 1918 şi o scurtă simulare de bătălie.

La final, în memoria tuturor militarilor români din Primul Război Mondial, au fost trase trei salve de infanterie.

Bătălia pentru Galaţi a avut loc la finalul Primului Război Mondial. Între 7 şi 9 ianuarie 1918 mai multe unităţi ale armatei ruse au înconjurat şi bombardat oraşul Galaţi cu scopul de a-l cuceri şi jefui. Asta deşi ruşii şi românii erau aliaţi, iar inamicii nemţi se aflau la câţiva kilometri distanţă pe malul Siretului. În această confruntare au conlucrat marina, trupele terestre şi aviaţia Armatei Române, reprezentând un caz unic pentru o bătălie desfăşurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Promo

cerbul de aur 2018 benner

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Descărcare logo site   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer