fbpx

                                                                             pictogramae

Monumentele Marii Uniri trebuie facute legal – VIDEO

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, şi-a exprimat disponibilitatea ca România să construiască monumentele Marii Uniri, dar a precizat că acest lucru trebuie să se facă legal. Ivaşcu s-a referit la situaţia monumentelor Unirii din Arad şi Alba Iulia, analizată, vineri, în cadrul Comitetului interministerial dedicat pregătirii Centenarului.

Despre Monumentul de la Alba Iulia, el a precizat că ar fi “falsă” informaţia potrivit căreia Ministerul Culturii ar fi pierdut “anumite contracte”. Pentru monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia nu există un contract semnat cu Mihai Buculei, iar că pentru monumentul din Arad nu există un acord privind amplasarea acestuia, el afirmând că ”fiecare pas în acest sens trebuie făcut legal”.

“În ceea ce priveşte Monumentul de la Alba Iulia, am aflat şi eu că au fost pierdute anumite contracte de către funcţionarii de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Ei bine, este o informaţie falsă. Ministerul Culturii nu a pierdut niciun contract, pentru că nu se poate pierde ceva ce nu a existat. A existat doar o înţelegere comună, în 1993, între Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriale şi autorităţile locale din Alba Iulia. În baza acestei înţelegeri, Inspectoratul pentru Cultură Alba a organizat un concurs de idei, câştigător fiind Mihai Buculei, cu tema Monumentul Unirii pentru aniversarea a 75 de ani de la Unire”, a spus ministrul.

George Ivaşcu a evitat să afirme că monumentul de la Alba Iulia va fi realizat pe data de 1 decembrie 1918.

”Sunt convins că primarul Hava (MIrcea Hava – n.r.), cu care m-am întâlnit personal, ca şi mine, dorim să deblocăm acest lucru. Vom mai avea o discuţie cu sculptorul Mihai Buculei în speranţa că şi el va fi alături de noi în a grăbi acest ritm de realiza acel monument în Alba Iulia”, a spus ministrul Culturii.

Acesta a afirmat că, în ciuda avizelor de amplasare, eliberate de-a lungul timpului, din partea mai multor instituţii ale statului, în acest moment nu există “dovada certă că proiectul desemnat câştigător în 1993 este acelaşi proiect cu cel avizat, neexistând niciun contract semnat între părţi”.

George Ivaşcu a arătat că, în prezent, există o comisie pentru analiza documentaţiei aferente realizării şi finalizării monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, precum şi pentru negocierea clauzelor contractuale.

Cât priveşte monumentul Marii Uniri din Arad, Ivaşcu a precizat că “acesta există fizic şi este depozitat în custodia autorului, fiind plătit de Ministerul Culturii în anul 2010, artistul având obligaţia să îl amplaseze, conform unei hotărâri judecătoreşti”.

“De ce nu a fost amplasat? Pentru că autorităţile locale şi artistul nu au ajuns la un acord asupra amplasamentului. Pe locul stabilit iniţial, printr-o hotărâre de consiliu, în prezent se află o altă lucrare”, a explicat ministrul Culturii.

Ivaşcu a anunţat că, în data de 27 februarie a acestui an, Ministerul Culturii a trimis o echipă de specialişti la Arad, ajungându-se la concluzia că amplasarea nu se mai poate face pe amplasamentul iniţial şi s-a propus o nouă locaţie – în Piaţa Consiliului Judeţean -, reluând în felul acesta procedura de autorizare şi validare prin hotărâre de consiliu local.

“Vă asigur că am toată disponibilitatea şi dorinţa ca România să poată construi monumentele Marii Uniri, dar fiecare pas în acest sens trebuie făcut legal”, a subliniat ministrul Culturii.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer