Mormântul lui Iisus, deschis pentru prima dată

Mormântul lui Iisus

Mormântul lui Iisus

Oamenii de știință au deschis pentru prima dată, în cel puțin două secole, locul considerat de creștini a fi mormântul lui Iisus din Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Dala de marmură care acoperă mormântul a fost mutată pe parcursul a trei zile, în cadrul lucrărilor de restaurare efectuate în această biserică din orașul vechi, a constatat duminică un fotograf AFP.

Este prima dată când această piatră funerară este ridicată, cel puțin din anul 1810, în timpul precedentelor lucrări de restaurare întreprinse în urma unui incendiu, a declarat părintele Samuel Aghovan, șeful bisericii armene. “Acest lucru este emoționant pentru că este ceva despre care vorbim de secole”, a adăugat preotul.

Potrivit tradiției creștine, trupul lui Iisus a fost pus într-un pat funerar sculptat în stâncă în urma răstignirii sale de către romani în anul 30 sau 33. Creștinii cred că Hristos a înviat și că femeile venite să-i ungă trupul la trei zile după înmormântare au spus că au găsit mormântul gol.

Lucrările în curs ar trebui să permită efectuarea unor analize ale materialelor și structurilor, a declarat experții pentru AFP.

Conform revistei National Geographic, care a consacrat un articol lucrărilor de restaurare, deschiderea “patului funerar va oferi cercetătorilor o ocazie fără precedent de a studia suprafața originală a ceea ce este considerat drept locul cel mai sacru al creștinismului”.

Proiectul de restaurare din Biserica Sfântului Mormânt a început în luna mai. În jurul sitului au fost montate schele și panouri de protecție, în timp ce o structură metalică a fost aplicată la intrarea în mormânt pentru a-i proteja pe turiști.

Mormântul este situat într-o structură mică cunoscută sub numele de edicul, care a fost reconstruit în marmură ca urmare a unui incendiu. El este susținut de zeci de ani de o structură metalică, care ține laolaltă blocurile de marmură. Dar acestea se desprind unele de altele sub efectul intemperiilor și al afluxului zilnic a mii de pelerini și turiști.

Acest altar ridicat sub cupola bisericii va fi demontat și reconstruit în mod identic. Doar piesele foarte fragile sau cele sparte vor fi înlocuite, în timp ce plăcile de marmură care pot fi păstrate vor fi curățate. Structura care le sprijină va fi consolidată, a precizat Custodia Locurilor Sfinte.

Lucrările sunt finanțate de cele trei principale confesiuni creștine de la Sfântul Mormânt (grecii ortodocși, franciscanii, armenii) precum și prin contribuții publice și private.

Această restaurare, condusă de experți greci cu sprijinul National Geographic Society, este de așteptat să dureze opt luni, urmând să fie finalizată pentru Paștele din 2017.

Ediculul, realizat în 1809-1810 în stil baroc otoman după un incendiu care a avariat toată bazilica, este cea mai recentă dintre construcțiile care s-au succedat din secolul al IV-lea pe locul mormântului lui Iisus. El a dat imediat semne de fragilitate, scufundându-se sub propria greutate și fiind supus intemperiilor printr-un spațiu deschis din cupola domului. Factori contemporani i-au accelerat degradarea, în primul rând afluența vizitatorilor, a căror respirație face să crească umiditatea ambientală și alterează mortarul. Și lumânările care ard la câțiva centimetri de edicul provoacă puternice variații termice ale marmurei și depun un strat gros de material negru și unsuros.

e-Cultura.info / Autor: Mariana Ionescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.