fbpx

Municipiul Brăila, 649 de ani de la atestarea documentară

Municipiul Brăila

Municipiul Brăila

Municipiul Brăila sărbătorește, vineri, 649 de ani de la atestarea documentară a orașului (20 ianuarie 1368), printr-o serie de acțiuni culturale organizate de Muzeul Brăilei ‘Carol I’.

Manifestarea cuprinde lansarea publicației anuale ‘Brăila 649’ și a lucrărilor ‘Istros, XXII, Proceedings of the 15th International Colloquium of Funerary Archaeology’, de Valeriu Sîrbu și ‘Cetatea Albă Cercetări arheologice și istorice/ Archaeological and Historical Researches’ (volum bilingv română — engleză), de Ionel Cândea, cărți apărute la Editura Istros a Muzeului Brăilei ‘Carol I’.

Vor mai fi lansate cărțile ‘Grigorie Bunu Aliatu ieromonahul. Ultimul protopsalt al catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol. Monografie’, de Marcel I. Spinei, ‘Rolul orașelor fluviale și al spațiilor urbane, riverane, în dezvoltarea teritorială a coridorului Rin-Main-Dunăre. O aplicație pentru spațiul românesc dunărean’, de Costel Drăgan și ‘Ce citea Nicolae Iorga’, volum întocmit de Dorina N. Rusu.

Cu această ocazie va avea loc lansarea medaliilor: Regele Mihai I al României — 95 de ani, Muzeul Brăilei ‘Carol I’ — la 135 de ani de la întemeiere (1881-2016), Jubileu Perpessicius — 125 de ani de la naștere (1891 — 2016) și Iulian Antonescu — 25 de ani de posteritate (1991-2016).

Manifestarea va fi moderată de managerul Muzeului Brăilei ‘Carol I’, prof. univ dr. Ionel Cândea, care susține că studiile arheologice realizate de Muzeu timp de peste 40 de ani au demonstrat că Brăila este al treilea oraș ca vechime al țării, după Câmpulung și Curtea de Argeș și că ‘existența orașului nu se poate coborî mai jos de anul 1300’.

Menționat documentar pentru prima dată la 20 ianuarie 1368, într-un Privilegiu acordat negustorilor brașoveni de domnul Țării Românești, Vladislav Vlaicu, numele Brăilei apare în două locuri în respectivul document: ‘excepta via Braylan’ — cu excepția drumului Brăilei și ‘per dictam viam Braylam’ — pe amintitul drum al Brăilei.

Fiind port la Dunăre, prin Brăila se exportau mărfuri ale negustorilor brașoveni, pentru care voievodul Vladislav Vlaicu a dat această scutire vamală, document care reprezintă în fapt atestarea documentară a orașului Brăila.

În secolul al XV-lea, găsim numele Brăilei sub forma Breil, într-o mențiune a Cancelariei voievodului ‘Tibor din Transilvania’.

O altă formă a numelui este prezentată într-o hartă ce însoțea tratatul Codex Latinus Parisinus — Baradigo, ca fiind ‘loc deșert în care locuiesc numai pescarii’.

e-Cultura.info / Autor: Ecaterina Ignat

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.