fbpx

                                                                             pictogramae

Muzeele trebuie să ţină evidenţa obiectelor de patrimoniu şi digital, prin DOCPAT

Programul DOCPAT

Programul DOCPAT

Muzeele şi alte instituţii ale statului care deţin obiecte de patrimoniu ar putea fi obligate să le inventarieze atât pe hârtie, cât şi pe suport digital, prin programul DOCPAT, finanţat de Ministerul Culturii.

“Instituţiile publice deţinătoare de bunuri culturale mobile aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil sunt obligate să inventarieze aceste bunuri atât pe suport de hârtie, care constituie document oficial, cât şi pe suport electronic”, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Senatului.

De asemenea, proiectul prevede că “instituţiile publice sunt obligate să folosească programul DOCPAT, program finanţat de Ministerul Culturii” şi că finanţarea pentru dezvoltarea programului provine tot de la minister.

Acest proiect de lege este necesar pentru că legislaţia actuală permite ca “orice instituţie publică deţinătoare de patrimoniu mobil (muzeu) poate solicita cu succes bani de la Ministerul Culturii/Primărie pentru achiziţionarea unui program (soft) şi poate organiza o licitaţie”, potrivit expunerii de motive, semnată de parlamentarii PNL Raluca Turcan şi Traian Igaş.

Iniţiatorii mai spun că “este total greşit pentru un macro-management optim” folosirea mai multor programe pentru inventarierea obiectelor de patromoniu.

Totodată, prin adoptarea acestui proiect de lege, va fi combătut traficul cu obiecte de patrimoniu, gestionare mai bună a banilor, combaterea corupţiei în domeniu sau încadrarea patrimoniului naţional în ansamblul patrimoniului european, potrivit iniţiatorilor.

Proiectul este susţinut de mai mulţi parlamentari PNL, printre care Puiu Haşotti, Roberta Anastase, Tinel Gheorghe, Dan Cristian Popescu, senatorul PSD Gabriela Crețu, doi parlamentari UNPR şi un deputat independent. Proiectul este în procedură de urgenţă la Senat, fiind prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor for decizional.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer