Muzeu roman, deschis la Alba Iulia

Muzeu Roman deschis la Alba-Iulia

Muzeu Roman deschis la Alba-Iulia

Un muzeu roman, amenajat cu o finanţare europeană în valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, care conţine o parte din Principia, clădirea comandamentului castrului Apulum, poate fi vizitat începând din acest weekend la Alba Iulia, ghizii fiind costumaţi în soldaţi romani.

Noul muzeu Principia a fost amenajat în Cetatea Alba Carolina, între Muzeul Naţional al Unirii şi Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, pe locul unde în ultimii ani au fost descoperite fragmente importante din castrul roman Apulum.

Directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat, duminică, că “Muzeul Principia cuprinde o porţiune din fosta clădire a comandamentului castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina, precum şi alte vestigii din castru, descoperite în timp de arheologi”, citat de Mediafax.

Inel a explicat că Principia era cea mai impunătoare clădire din castrul roman, având aproximativ 60 de metri lăţime şi 80 de metri lungime. Potrivit acestuia, în noul muzeu vizitatorii vor putea vedea, printre altele, camera de tezaur în care erau depozitate finanţele legiunii, zona în care erau birourile ofiţerilor, dar şi o instalaţie de încălzire romană, denumită hipocaust. De asemenea, în interiorul muzeului vor putea fi văzute stindardele şi însemnele legiunii romane, dar şi statuile împăraţilor Hadrian şi Traian, cel de-al doilea cunoscut ca şi cuceritor al Daciei.

Muzeul are şi o curte în care sunt expuse alte vestigii romane descoperite în timp de arheologii care au cercetat situl castrului roman Apulum.

Muzeul Principia a fost amenajat printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, derulat de Primăria Alba Iulia.

Muzeul Principia poate fi vizitat din acest weekend, când a fost deschis oficial, taxa de intrare fiind de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copiii de peste 6 ani şi adolescenţi.

Programul muzeului va fi de luni până duminică, între orele 09.00 şi 21.00, iar vizitatorii sunt conduşi de ghizi costumaţi în uniforme militare romane.

Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată una dintre cele mai importante şi mai bine conservate fortificaţii bastionare de tip Vauban din Europa.

Cetatea este ridicată pe locul în care a existat o fortificaţie medievală, care la rândul său fusese construită peste castrul Legiunii a XIII-a Gemina.

Oraşul Alba Iulia purta în perioada romană numele Apulum şi era un important centru atât militar, cât şi comercial.

e-Cultura.info/ Autor: Dan Lungu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.