fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Muzeul Ceasului din Ploiești, deschis publicului după trei ani de reabilitări cu fonduri UE

Muzeul Ceasului din Ploiești

Muzeul Ceasului din Ploiești

Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” din Ploiești, unic în țară, a fost redeschis, în clădirea construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în care funcționează din anii 1970 și care a fost reabilitată cu fonduri europene, muzeografii spunând că noua expoziție de bază cuprinde piese care nu au mai fost expuse niciodată și care sunt extrem de valoroase.

În vara anului 2013, clădirea Muzeului Ceasului a fost închisă pentru reabilitare și modernizare, expoziția de bază putând fi vizitată în această perioadă într-o sală a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Lucrările au fost realizate în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene a cărui valoare totală a fost de peste 8,1 milioane lei, din care circa 6 milioane lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă, se arată într-un pliant dedicat proiectului pus la dispoziția presei.

“Azi ne-am întors acasă. (…) Totul este nou, de la concepție, tematica de etalare, modul în care cronologic și în interiorul cronologicului au fost grupate atelierele respective sau tipurile, esențializând tipurile de ceasuri care reflectă cel mai bine o evoluție, la un moment dat. Este absolut nou mobilierul, este nouă interactivitatea, modul de a pune în valoare, dar și întregul ambient. Ne-am dorit să creăm un tot unitar care să nu distoneze din niciun punct de vedere, dar să atragă atenția asupra valențelor ceasurilor. Ele sunt excepționale, au valențe tehnice, artistice, filosofice, avem ceasuri de personalități și am încercat ca ele să fie vedeta”, a declarat Marinela Peneș, directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova în cadrul căruia Muzeul Ceasului funcționează ca secție.

Clădirea în cauză este considerată monument de arhitectură de importanță națională și universală, iar printre beneficiarii proiectului se numără cei aproape 29.000 de turiști care vizitează anual muzeul. Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără creșterea numărului de vizitatori la 36.562 persoane în primul an de exploatare, se mai arată în document.

Noua expoziție permanentă a Muzeului Ceasului aduce în prim plan piese unicat extrem de valoroase care nu au mai fost expuse niciodată, dar și o serie de aplicații moderne.

“Surprizele constau în expunerea unor piese pentru prima dată, piese extrem de valoroase, dar cred că surpriza foarte mare pe care o oferă expoziția permanentă a Muzeului Ceasului din Ploiești sunt aplicațiile moderne care oferă un plus de informație, un plus de spectaculozitate vizitatorilor care vor rămâne plăcut impresionați de munca noastră”, a declarat Savu.

Printre piesele extrem de rare și valoroase expuse pentru prima dată, aceasta a amintit cadranele solare din secolele XVII-XVIII, despre care spune că reprezintă “mari rarități în orologeria europeană și mondială”. De asemenea, sunt expuse și ceasuri ale unor personalități românești și străine, cum ar fi Carol I, țarul Alexandru al II-lea, Vasile Alecsandri, C. T. Grigorescu, Theodor Aman sau Alexandru Averescu.

Patrimoniul Muzeului Ceasului “Nicolae Simache” numără peste 4.000 de piese și componente specifice ilustrând evoluția sistemelor de măsurat timpul.

Muzeul Ceasului, singurul de acest fel din țară, și-a deschis porțile în anul 1963, într-o sală a Palatului Culturii din Ploiești, prin grija profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie între anii 1954 și 1971. Ulterior, colecția de ceasornice a fost adusă într-o clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea.

e-Cultura.info / Autor: Anamaria Toma


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest