Muzeul de Artă Timișoara pregătește noi expoziții

Muzeul de Artă Timișoara (MArT) pregătește pentru anul acesta și anul viitor expoziții cu lucrări de Rembrandt, Salvador Dali și Marc Chagall, afirmă prof. univ. Victor Neumann, directorul instituției.

De asemenea, directorul muzeului timișorean vorbește despre lucrările de artă aflate în depozitele instituției, dintre care unele nu au fost niciodată prezentate marelui public, despre alte proiecte în plan internațional, dar și național pregătite de echipa muzeului, dar și despre educația care le trebuie făcută copiilor privind gustul pentru artă, precum și lipsa din România a unui mediu de afaceri dispus să sponsorizeze adecvat cultura și arta.

REPORTER: Muzeul de Artă din Timișoara are o tradiție de un veac și jumătate și încă mai ascunde piese extrem de prețioase pe care publicul nu le-a văzut vreodată. Când ar putea fi expuse pe simeze?

Victor Neumann: Avem un muzeu cu particularitățile sale. Este minunat faptul că Palatul Baroc, în care funcționează MArT, este restaurat în proporție de 70%, iar muzeul funcționează într-o clădire special amenajată, spre deosebire de alte palate, cum sunt cel de la Cluj sau Brukenthal din Sibiu. Din acest punct de vedere suntem avantajați, iar piesele sunt extrem de bine puse în valoare și protejate. Oricine remarcă talentul muzeografic, valorile pe care le avem, fie că vorbim despre artă europeană, despre colecțiile de artă românească, despre colecția Baba, despre colecțiile de artă contemporană ori despre colecțiile de artă ale Banatului și Timișoarei; toate sunt extrem de interesante și toate particularizează întreaga regiune de vest a României.

Avem o sumă de depozite, artă bănățeană, artă bisericească, avem o mie de icoane, o parte dintre ele sunt într-o stare destul de avansată de degradare, dar o parte importantă, poate cu ajutorul restauratorilor, vom putea expune câteva sute și dorim ca un spațiu al muzeului să fie destinat unei expoziții permanente de icoane bisericești.

În depozit mai avem și colecții de sute de ceasuri, cu valoare de obiecte de artă, unele au nevoie de restaurare. Ar trebui un spațiu distinct pentru ele, care să aparțină de Muzeul de Artă și unde să putem expune aceste ceasuri, piese de mobilier. Noi putem să facem expoziții temporare cu aceste piese. Avem mobilier de epocă și din diverse stiluri pe care le-am putea pregăti pentru expoziții. Publicul încă nu a văzut astfel de expoziții. Avem și pictură clasică și contemporană, multe achiziții care nu au fost puse, încă, pe simeze.

REP: Față de alte muzee din țară, cu tradiție mai îndelungată, MArT unde se situează ca număr de vizitatori?

Victor Neumann: Trebuie să ne raportăm și la contextul istoric în care a apărut acest muzeu, care de la bun început a avut o pinacotecă. Începând cu 1872, când s-a construit muzeul de istorie, de artă și de arheologie la Timișoara, a avut prin intermediul întemeietorului său Ormos Zsigmond (care a pus bazele Societății de Arheologie și Istorie, nucleul Muzeului Banatului, dar și al Muzeului de Artă Timișoara), și o colecție de tablouri. O parte dintre ele sunt și expuse în expozițiile noastre permanente, altă parte sunt în depozite. Avem o tradiție de 150 de ani și doar în Noaptea Muzeelor am avut 5.000 de vizitatori, ceea ce ne apropie de Muzeul Național de Artă din București.

REP:  Avem un public educat pentru artă?

Victor Neumann: Publicul nostru, în afară de cel de elită profesională, în marea majoritate nu au primit instrucție necesară pentru a se apropia suficient de mult de artă, dar aceasta este vina sistemului educațional care nu s-a preocupat de pregătirea copiilor ca să fie mai multe ore de desen, să fie în fiecare familie o preocupare permanentă pentru artă și pentru muzică. În Olanda nu există o familie în care să nu fie o tangență cu arta, chiar dacă nu va deveni pictor, el învață ce este arta, primește un bagaj de cultură generală. Evident că cineva care are o pregătire de mic copil nu-și va pune Răpirea din Serai pe perete. Pentru a avea deprinderi minimale în ceea ce privește arta, la fel de importantă este și învățarea unui instrument muzical pentru rafinarea gustului. Folclorul nostru este foarte frumos, dar trebuie rafinat. Vedeți ce au putut să facă George Enescu sau Ciprian Porumbescu din folclor și de ce nu am continua pe linia aceasta? De ce să nu rafinăm creațiile pentru a fi gustate de un larg public românesc și internațional? Rafinarea vine prin educație și autoeducație.

REP:  Legat de internaționalizarea Muzeului de Artă, când ne putem aștepta să devenim noi un ‘furnizor’ de frumos pentru alții?

Victor Neumann: Am ieșit cu exponatele noastre la expoziții internaționale, de exemplu la Bienala de la Veneția anul trecut, cu celebrul nostru Ștefan Bertalan, de asemenea, Constantin Flondor, care a fost cu lucrări la Berlin. Recent, Bertalan, Flondor și Tulcan au fost la ArtSafari la București, cu o microexpoziție Sigma, cu lucrări de la Muzeul de Artă Timișoara în cadrul acestui Târg de Artă.Ne gândim la expoziții naționale și internaționale, să ducem piesele noastre să le prezentăm pe simezele marilor muzee din țară și din străinătate. Avem un proiect pentru anul viitor, să ducem o expoziție la Brukenthal și să o itinerăm la Brașov în cele două mari muzee transilvane. Avem în vedere să organizăm expoziții internaționale cu piese din grupul Sigma, dar și din Colecția Baba.

REP:  Muzeul de Artă Timișoara este un mesager pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană (CCE)?

Victor Neumann: Cred că avem posibilitatea să ne implicăm în ceea ce se numește proiectul de CCE, să organizăm în cadrul muzeului și reuniuni științifice, dezbateri, expoziții, nu doar de artă, ci și de istorie și de cultură, care reflectă probleme de identitate, de memorie, să avem personalități care vin din țară și străinătate.

REP: : Ce evenimente se prefigurează a fi organizate de MArT?

Victor Neumann: În toamnă avem o conferință în jurul temei ‘Casa Regală a României și contribuția ei la modernizarea statului’, invitat principal fiind Principele Radu al României; tot atunci va fi o mare reuniune internațională pe tema Istoriei conceptuale ‘Conceptualizarea modernității în Europa Centrală și de Est’, la care vor participa invitați din multe state. În noiembrie vom avea Simpozionul Național al Muzeului de Artă. După aceste activități, vom publica și o revistă a MArT care va fi distribuită euroregional.

REP:  MArT va fi gazda unor expoziții de excepție: Rembrandt, Dali, Chagall. Ce ecou vor avea aceste evenimente pe plan internațional pentru MArT?

Victor Neumann: Vom organiza o expoziție Rembrandt (‘Apogeul artei gravurii’) împreună cu Euro Art Luxembourg, urmată de expoziția Salvador Dali intitulată ‘Cucerirea Iraționalului’, unde una din părțile de referință a expoziției va cuprinde ilustrarea Divinei Comedii.

Aceste două expoziții ne vor scoate în evidență și prin promovarea pe care o vom face noi, dar și Euro Art Luxembourg, care va vorbi despre prezența lor aici. Anul viitor vom mai avea și o expoziție Marc Chagall. Acum galeria luxemburgheză cumpără întreaga colecție de la un mare colecționar din Paris și printre primele expoziții din Europa va fi la Timișoara, cu o temă ilustrată a Vechiului și a Noului Testament. Va fi un succes de public imens și vom deveni un punct dinamic pe harta culturală națională și internațională.

REP:  Ce puteți spune despre sponsorizarea artei?

Victor Neumann: E o realitate pe care trebuie să o cunoască și mediul de afaceri, clasa politică, și oamenii de cultură și publicul. Consiliul Județean ne finanțează în cea mai mare proporție, MArT trăiește din susținerea statului. Sponsorii sunt în curs de a fi cuceriți. Sunt câteva firme și instituții care au bunăvoința și deschiderea să se apropie de noi. Nu avem o generație de oameni de afaceri educați în acest sens. Este o situație generală întâlnită în Europa Centrală și de Est. În Occident, marile bănci sponsorizează, iar muzeele le fac promovare. Eu vreau să fac acest lucru cu un număr de ‘amici’ ai Muzeului de Artă, noi le vom promova numele celor care ne vor sponsoriza. Suntem în curs de dialog, poate BNR să ne ajute. Celelalte bănci sunt din străinătate, dar nu și-au arătat disponibilitatea să ne sprijine financiar. BNR a făcut lucruri frumoase în București, aici nu am primit încă răspuns.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.