Muzeul de Istorie a Transilvaniei intră în reabilitare

Muzeul de Istorie a Transilvaniei

Muzeul de Istorie a Transilvaniei

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), ale cărui colecții permanente nu se pot vizita de ani de zile din cauza faptului că instituția s-a aflat în așteptarea unor lucrări capitale de renovare a clădirii, va intra curând într-un program de consolidare.

Potrivit unui comunicat de presă lucrările de consolidare și reabilitare vizează parterul și primul etaj ale corpului vechi a clădirii muzeului. Lucrările vor demara după finalizarea licitației, care va fi organizată pe parcursul lunilor februarie-martie a.c. Lucrările de consolidare vor dura doi ani, conform proiectului de execuție.

Aceste lucrări le premerg pe cele de reamenajare la standarde europene a spațiilor expoziționale, proces de modernizare care va avea ca rezultat un muzeu reprezentativ pentru Transilvania.

Suma alocată de Ministerul Culturii pentru lucrările preconizate pentru anul în curs e de 3 milioane de lei.

‘Precizăm că în măsura posibilităților, muzeul va continua să funcționeze normal și pe perioada lucrărilor, cu expoziții temporare și alte evenimente specifice, ce vor fi organizate ca și până acum, la etajul 2 al clădirii’, se arată în comunicat.

Imobilul aflat lângă centrul vechi al Clujului adăpostește colecțiile MNIT, depozitele, lapidarul și spații administrative ale muzeului de la începutul secolului XX. Clădirea a fost ridicată la începutul secolului XIX, iar primele lucrări de amenajare a acesteia ca muzeu au fost făcute în intervalul 1911-1913. Lucrările au fost stopate în timpul Primului Război Mondial și reluate ‘ca urmare a stării deplorabile’ în care ajunsese clădirea în anii 1929-1930 și finalizate în aproape un deceniu. Din 1939, clădirea care adăpostește Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei nu a mai suferit reparații capitale.

Un proiect de reamenajare și reabilitare a muzeului a fost lansat în urmă cu 7 ani, însă el a fost întrerupt în urma unor plângeri din partea fostului director, care a cerut verificări ale Curții de Conturi. Verificările au dus la demararea unui proces, care a fost câștigat de muzeu în urmă cu câteva luni. Însă procesul a durat ani de zile, timp în care colecțiile au rămas împachetate, așa cum fuseseră pregătite pentru renovare, dar și din cauza faptului că sălile sunt degradate și nu se pot asigura condițiile necesare expunerii unor obiecte de valoare.

e-Cultura.info/ Autor: Elena Stanciu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.