fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Muzeul Județean a lansat primul ghid de patrimoniu cultural local

Ghidul de patrimoniu cultural local Salaj

Ghidul de patrimoniu cultural local Salaj

Elemente reprezentative ale patrimoniului cultural din Sălaj, precum comorile dacilor, orașul roman Porolissum, cetăți și castele, biserici și mănăstiri, meserii și îndeletniciri de odinioară sau mari oameni pe care i-a dat județul de-a lungul timpului sunt prezentate în lucrarea “Noi despre noi”, primul ghid sintetic al patrimoniului local realizat de specialiștii Muzeului Județean de Istorie Zalău.

“De ce un ghid de patrimoniu cultural local? Simplu. Am identificat o nevoie și am răspuns acestei nevoi. Am constat că, deși există o producție destul de importantă de instrumente de promovare, care-și propun să promoveze parcursul nostru identitar, nu toate beneficiază de rigoare științifică. Din păcate se proliferează foarte multe inadvertențe, foarte multe greșeli vis-a-vis de cea a însemnat acest parcurs identitar al nostru și atunci ne-am gândit că, cel puțin în Sălaj, nu există instituție mai competentă, mai aplicată și mai îndreptățită să ofere informații corecte, sintetice despre ce înseamnă patrimoniul cultural local și care-i sunt elementele reprezentative, cu ce ieșim noi în lume și cu ce ne legitimăm în fața celor care vin să ne cunoască. Este și o formă de cunoaștere a noastră: noi despre noi”, a declarat la festivitatea de lansare a lucrării, Corina Bejinariu, managerul Muzeului Județean Zalău, citata de Agerpres.

Potrivit sursei citate, ideea unui astfel de ghid a pornit de la colaboratori și cadre didactice, ce au cerut de mai multe ori informații legate de istoria locală, instrumente din care să se documenteze. Lucrarea a fost structurată pe 15 capitole, asemănătoare unor lecții pentru elevi, în speranța că el va ajunge în cele din urmă un adevărat manual de patrimoniu.

“L-am dorit ca un manual de patrimoniu cultural local, de care vor beneficia tinerii de nivel liceal. El așa este structurat”, a completat Corina Bejinariu.

CITEȘTE ȘI  Procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a Roşiei Montane reluată

Prezent la festivitate, Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj, a promis că instituția pe care o reprezintă va sprijini demersurile de transformare a ghidului în manual pentru elevi.

“Majoritatea specialiștilor afirmă că există trei funcții principale ale patrimoniului: socială, educativă și economică. Dincolo de descoperirea și păstrarea elementelor de patrimoniu, ele trebuie păstrate și transmise celorlalte generații. Avem în vedere, printr-o finanțare de la Consiliu Județean, trei tipuri de proiecte care să urmărească punerea în valoare a obiectelor de patrimoniu și realizarea celor trei funcții. Un proiect prin care să finanțăm transformarea ghidului în manual, pe de-o parte și să premiem școala sau școlile care îl introduc în curicula lor opțională ar putea fi o idee. Aici pot aplica profesori și școli. Pentru funcția socială, unde ar putea aplica ONG-uri, inclusiv asociații și centre de promovare, urmărim valoarea socială a elementelor de patrimoniu, iar pentru o a treia categorie, care să valorifice economic patrimoniul, să ne adresăm societăților comerciale”, a declarat Tiberiu Marc.

Lucrarea lansată debutează cu o definire a conceptului de patrimoniu, urmată de o prezentare a județului. Cei care vor parcurge ghidul vor găsi aici informații sintetice, însă multe dintre ele inedite, despre “Porolissum — un oraș de frontiera imperiului roman”, cetăți și castele, povestea familiei nobiliare Bathory și a cetății lor din Șimleu Silvaniei, biserici și mănăstiri, evoluția locuirii, meserii și îndeletniciri de odinioară, sărbătorile satului, poveștile și legendele locale, marii oameni ai Sălajului și clădirile de patrimoniu ale Zalăului.

e-Cultura.info / Autor: Sebastian Olaru

Conținutul website-ului www.e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest