Muzeul Mineritului Aurifer din Roșia Montană va trece în administrarea Ministerului Culturii

Muzeul Mineritului Aurifer din Roșia Montană

Muzeul Mineritului Aurifer din Roșia Montană

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Oana Bogdan a anunțat, într-o conferință de presă, că se intenționează transferul Muzeului Mineritului Aurifer din Roșia Montană din administrarea Întreprinderii Miniere în aceea a Ministerului Culturii, printr-o ordonanță de guvern.

Potrivit unor informații furnizate de Ministerul Culturii, se are în vedere înființarea Muzeului Național al Mineritului Aurifer.

“Ministerul Culturii (MC) a inițiat un parteneriat cu Ministerul Economiei (MECRMA) în vederea transferului în domeniul public și în administrarea MC a Muzeului Mineritului Aurifer din Roșia Montană și a Muzeului Aurului din Brad, astfel încât colecțiile și vestigiile celor două muzee să fie protejate optim și pe termen lung. Aceasta este o acțiune prioritară, menită să asigure protejarea corespunzătoare a patrimoniului excepțional al muzeului — atât expoziția subterană, alcătuită din galerii și alte elemente ale exploatării romane, cât și expoziția supraterană, alcătuită din instalații de exploatare, piese epigrafice romane sau moderne și clădirile valoroase din perioada secolelor XVIII — XIX”, precizează ministerul.

Potrivit sursei citate, “transferul muzeului în patrimoniul Ministerului Culturii urmărește relansarea acestuia ca punct de atracție principal al Roșiei Montane, ceea ce va duce la crearea de noi locuri de muncă, creșterea numărului de turiști”.

Totodată, în contextul pregătirii dosarului de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Peisajului Cultural Minier Roșia Montană, Ministerul Culturii va avea în vedere asigurarea conservării corespunzătoare a patrimoniului construit al sitului prin verificări pe teren efectuate de Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Direcția Județeană de Cultură — ca și acțiuni combinate și sprijin, pus în practică prin pregătirea unui program de intervenție prin MC/INP, inclus în Planul Național de Restaurare.

Potrivit directorului Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, vor fi inițiate acțiuni de clasare a obiectivelor valoroase din zona amintită care în prezent nu sunt protejate prin lege.

Bâlici a menționat că depunerea dosarului la UNESCO în vederea înscrierii în Patrimoniul Mondial, conform înțelegerii cu UNESCO, va avea loc la începutul lunii decembrie 2016.

În altă ordine de idei, potrivit Ministerului Culturii, în cazul ansamblului de la Târgu Jiu, după analiza dosarului propus anterior, alături de expertul internațional Barry Paul Gamble și după consultări cu Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO și ICOMOS, s-a decis redepunerea pentru verificare tehnică, în lunile septembrie — octombrie ale anului 2017, a dosarului preliminar de nominalizare, urmând ca ulterior să se înainteze dosarul final de nominalizare, în luna februarie a anului 2018.

Corina Șuteu a explicat într-o postare pe contul de socializare că decizia a fost luată la Paris, la sediul UNESCO, unde în perioada 24 — 26 octombrie a avut loc cea de-a 40-a sesiune de lucru a Comitetului Patrimoniului Mondial.

“În ședința din ziua de miercuri, 26 octombrie, plenul a adoptat documentul WHC/16/40.COM/8A, care cuprinde propunerile statelor membre ale organizației pentru obiectivele de inclus în lista indicativă a UNESCO. Printre acestea, a fost adoptată și includerea sitului Roșia Montană, propus de România, pe lista indicativă UNESCO. Precizăm că includerea pe lista indicativă este un prim pas în eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO. Dar este un pas care contează”, a scris ministrul Culturii pe rețeaua de socializare.

Potrivit ei, la această sesiune, România a fost reprezentată de Irina Iamandescu, directoare în cadrul Institutului Național al Patrimoniului din București, ambasadorul Adrian Cioroianu, delegat permanent al României la UNESCO, și de Flavio Pironea, delegat permanent adjunct al României la UNESCO.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.