fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Muzeul Național Brukenthal aniversează a 200 de ani de la deschidere

Opera Naţională Română

Opera Naţională Română

Muzeul Național Brukenthal, aniversează 200 de ani de la deschiderea instituţiei care poartă numele baronului, cel mai vechi din România. Iubitorii de artă au ocazia, începând de sâmbătă, să vadă la Sibiu tablouri valoroase din colecția Samuel von Brukenthal, restaurate în ultimele decenii.

Muzeul Național Brukenthal a fost decorat de către președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a conferit Muzeului Național Brukenthal Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria E “Patrimoniul cultural național”. Decretul privind acordarea respectivei distincții a fost semnat de Iohannis pe 31 ianuarie.

Distincția a fost acordată Muzeului Național Brukenthal cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la înființare, în semn de “înaltă apreciere și recunoștință pentru dăruirea și profesionalismul de care au dat dovadă generațiile de specialiști ai acestui așezământ, contribuind la conservarea, sporirea și valorificarea unui patrimoniu cultural de o importanță remarcabilă pentru cultura națională și determinând, pe această cale, recunoașterea municipiului Sibiu drept un reper cultural de importanță internațională”.

“Una din expozițiile care se inaugurează în Muzeul Brukenthal este (…) “Eroi, sfinți și oameni obișnuiți”, la etajul al doilea al Palatului Brukenthal. (…) Expoziția cuprinde tablouri aparținând școlilor principale de pictură reprezentate în colecția muzeului, respectiv cea olandeză și flamandă, franceză, germană, austriacă și italiană. Expoziția prezintă și tablouri recent restaurate sau mai puțin valorificate expozițional. (…) Expoziția cu această tematică nu a mai avut loc în ultimele decenii”, a declarat Alexandru Sonoc, unul din specialiștii Muzeului Național Brukenthal.

Acesta a arătat că lucrarea intitulată “Ghicitoare” nu a mai fost expusă din 1983 până acum, pentru că acest tablou a fost a necesitat restaurare, care s-a finalizat în 2015. Acest tablou a fost din nou expus, sâmbătă, cu ocazia deschiderii anului bicentenarului Brukenthal.

Tot sâmbătă a fost redeschisă expoziția “Capodopere din Colecția Brukenthal”, găzduită în Palatul cu același nume. Această expoziție cuprinde 43 de capodopere, printre care multe lucrări restaurate. Dacă în 2006 o parte din lucrări puteau fi admirate din spatele sticlei unor vitrine, acum tablourile au fost expuse la lumină.

Puține instituții se pot mândri cu vârsta și prestigiul Muzeului Național Brukenthal, care “este de două secole purtătorul unei excepționale misiuni de responsabilitate socială”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a muzeului informează Agerpres.

Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal, consideră că muzeul se mândrește acum cu o “recunoaștere națională” prin primirea acestei distincții.

Considerat “un simbol orașului” de către primarul Sibiului, Astrid Fodor, Muzeul Național Brukenthal a fost premiat sâmbătă, în prezența ministrului Culturii, Ioan Vulpescu, dar și a unor înalți reprezentanți ai cultelor, printre care un reprezentant al Consistoriul Superior al Bisericii Evaghelice C. A., Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, reprezentantul Nunțiului Apostolic, Ambasadorul Marelui Ducat de Luxemburg în România, Victor Spinei, vicepreședintele Academiei Române.

“Este momentul în care ne putem gândi nu doar la menținerea muzeelor pe linia de plutire, ci și la dezvoltarea lor, la noi achiziții și la noi clădiri construite și cu fonduri europene, care să răspundă nevoilor actuale ale publicului. (…) Existența Brukenthal-ului este un motiv de mândrie pentru orice cetățean al României. (…) Dacă putem susține un asemenea muzeu, putem face multe pentru cultură”, a spus Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, în timpul ceremoniei de sărbătorire a 200 de ani de la deschiderea Muzeului Național Brukenthal.

e-Cultura.info / Autor: Isabela Paulescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest