fbpx

                                                                             pictogramae

Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe va fi reabilitat şi modernizat

Muzeul Naţional Secuiesc

Muzeul Naţional Secuiesc

Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe intră, începând de anul viitor, într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare, motiv pentru care fondul muzeal va fi temporar relocat. Consiliul Judeţean Covasna a trecut în administrarea muzeului fostul dispensar stomatologic din centrul municipiului, unde vor fi depozitate temporar o parte dintre obiectele de patrimoniu.

Directorul Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Varga Mihaly, a declarat că prin acest proiect se urmăreşte, pe de o parte, mărirea spaţiului expoziţional şi creşterea numărului de exponate, precum şi a numărului de vizitatori, iar, pe de altă parte, modernizarea serviciilor oferite de această instituţie.

“În primul rând, va fi o îmbunătăţire a infrastructurii, în general (…) Pe lângă asta, mai dorim să facem o modernizare a funcţiilor muzeului, pentru că atunci când s-a proiectat clădirea, încă nu exista pedagogie muzeală, nu exista un magazin pentru suveniruri şi trebuie să ţinem pasul cu timpul şi cu instituţiile muzeale din Europa (…) Prin această modernizare a muzeului vor fi de cinci ori mai multe obiecte muzeale expuse, pentru că dorim să facem, de exemplu, depozite vizitabile, ceea ce iar e un concept nou în muzeologia modernă. (…) O să apară şi obiecte care nu au fost expuse până acum”, a spus Varga Mihaly, citat de Agerpres.

Lucrările de reabilitare şi modernizare a ansamblului muzeal se vor derula pe o perioadă de 60 de luni, iar investiţia se va cifra la aproape 22 de milioane de lei, din care peste 14 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile atrase de Consiliul Judeţean Covasna, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Instituția are în subordine mai multe secţii externe, respectiv Centrul de Artă al Transilvaniei şi Centrul de Artă Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe, Muzeul etnografic “Haszmann Pál” din Cernat, Muzeul de Istorie a Breslelor “Incze László” din Târgu Secuiesc, Muzeul Etnografic Ceangăiesc din Zăbala, Muzeul Depresiunii Baraolt şi Galeriile de Artă “Gyárfás Jenő” din Sfântu Gheorghe, care, cu excepţia ultimei menţionate, îşi vor continua activitatea pe durata proiectului de reabilitare şi modernizare a sediului central.

e-Cultura.info / Autor:Oana Mălina Negrea.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

                                                                     
      
                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer