fbpx

Categorie: Muzică-Dans

Te rugam să apreciezi sau să distribui

 
                                                                                                                                                                 


Gabriel Bebeşelea devine dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu”

Dirijorul Gabriel Bebeșelea

Dirijorul Gabriel Bebeșelea

Gabriel Bebeşelea devine dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu”, alături de maestrul Christian Badea, directorul general al instituţiei, Andrei Dimitriu.

Gabriel Bebeşelea va fi, timp de trei stagiuni, dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu”, tânărul artist neavând un statut de angajat al instituţiei.

Dirijorul Gabriel Bebeşelea, care a participat la conferinţă de la Viena, prin Skype, a afirmat că noua însărcinare reprezintă un lucru “extrem onorant”, dar care incumbă şi “o oarecare doză de răspundere”.

“E o orchestră cu care am avut o energie specială şi împreună cu orchestra şi cu corul, cărora le mulţumesc foarte mult pentru încredere, ne-am bucurat întotdeauna de o alchimie care a fost, bineînţeles, foarte mult ‘încălzită’ şi de cupola Ateneului. Sunt sigur că împreună o să realizăm lucruri foarte frumoase atât timp cât reuşim să trecem peste această perioadă în care siguranţa muzicienilor şi siguranţa publicului este cel mai important lucru”.

El a dezvăluit o serie dintre proiecte sale, amintind aşa-zisele “concerte-concert”, care creează “o poveste”, ca şi “preluarea, când situaţia sanitară o va permite, a discuţiilor cu publicul înainte de concert”, o tradiţie a orchestrelor vest-europene şi americane.

“O să existe nişte îmbinări foarte speciale între lucrări şi acest lucru va crea şi o oarecare diversificare a repertoriului. Chiar dacă repertoriul Filarmonicii ‘George Enescu ‘este unul imens, mă interesează abordarea mai multor perioade stilistice de multe ori în acelaşi concert, pentru o mai mare plajă de emoţii pe care vrem să le transmitem publicului. În al doilea rând – un lucru care e destul de dificil de realizat în aceste condiţii – este ideea de a prelua această tradiţie a orchestrelor vest-europene şi americane a discuţiilor cu publicul înainte de concert. Dar eu am dorit s-o extindem oarecum şi să o mulăm, să o metamorfozăm în funcţie de ceea ce se întâmplă în Bucureşti şi, când situaţia permite, aceste discuţii mai mult ca sigur că o să înceapă”, a mai spus dirijorul Gabriel Bebeşelea.

*** Gabriel Bebeşelea este dirijor principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca.

Cariera sa internaţională cuprinde concerte dirijate la pupitrul unor importante orchestre ale lumii: Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Konzerthausorchester Berlin, Filarmonica Arturo Toscanini, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă, Singapore Symphony Orchestra ş.a.

În România, dirijează constant orchestre precum Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio şi Filarmonica de Stat Sibiu.

Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeşelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu “Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre” şi oratoriul “Strigoii” de George Enescu.

Gabriel Bebeşelea a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România, iar în 2015 a fost numit dirijor principal al Operei Române din Cluj.

În afara României, a dirijat producţii ale operelor “Il viaggio ŕ Reims” la Festivalul de Opera “Rossini” din Pesaro – 2016 şi “Mireasa ţarului” de Rimsky-Korsakov la Opera Perm -2017.

În 2011, Gabriel Bebeşelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam.

Este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Proiect inedit de intervenție locală destinat sectorului independent

Proiect inedit de intervenție locală destinat sectorului independent

Proiect inedit de intervenție locală destinat sectorului independent

Un proiect inedit de intervenție locală este deschis tuturor muzicienilor din orașul de pe Bega. Scena din cartier vine în întâmpinarea muzicienilor din sectorul independent timișorean, afectat de restricțiile generate de pandemia cu COVID-19.

Proiectul abordează problemele întâmpinate de sectorul cultural muzical independent local, artiștii independenți neavând colaborări sau contracte constante, devenind astfel un grup vulnerabil. Scena din cartier include concerte și sesiuni de discuții cu muzicienii timișoreni, scopul fiind acela de a identifica soluții de susținere a sectorului independent în timpul pandemiei și se desfășoară până la data de 15 ianuarie 2021.

Participarea la proiect este deschisă tuturor muzicienilor timișoreni, iar înscrierea se poate realiza până în 1 noiembrie pe site-ul oficial al proiectului www.scenadincartier.ro. Înscrierea este adresată artiștilor care îndeplinesc una din cele trei condiții: nu sunt angajați, nu au obținut indemnizație sau ajutor social în ultima perioadă și/sau nu au avut angajamente contractuale ultima perioadă.

Fii vocea cartierului tău, fii vocea care generează schimbarea! În cadrul proiectului, 30 de muzicieni din sectorul independent timișorean au ocazia de a lua parte la concerte organizate în cartiere, dar și de a dialoga cu alți artiști din sectorul independent, scopul întâlnirilor fiind acela de a forma o structură asociativă pentru a facilita un dialog eficient cu autoritățile și instituțiile publice.

Împreună aducem scena în cartierul tău! Proiectul presupune realizarea a nouă concerte de muzică clasică, blues și jazz, desfășurate în cartiere timișorene cu particularități diferite. Concertele susțin legătura dintre muzicieni și public care facilitează schimbul de emoții prin actul artistic. Evenimentele doresc a transmite un mesaj simplu: orice spațiu urban se poate transforma în scenă, apropiind astfel manifestările culturale de locul în care trăiește cetățeanul.

Directorul artistic al proiectului este muzicianul Johnny Bota, unul dintre membrii fondatori ai Bega Blues Band, fiind și unul dintre puținii români care dețin titlul de „Doctor în Muzicologie”.

e-Cultura.info

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Ziua Internațională a Muzicii promovează toate genurile artei muzicale

Ziua Internațională a Muzicii

Ziua Internațională a Muzicii

La 1 octombrie în fiecare an celebrăm Ziua internațională a muzicii, pentru a promova toate genurile artei muzicale, idealurile de pace și prietenie între popoare, evoluția culturală a comunităților, schimbul de experiență și aprecierea numeroaselor valori estetice care îmbogățesc existența noastră zilnică.

Ziua Internaţională a Muzicii a fost sărbătorită pentru prima dată la 1.noiembrie.1975, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzicii – UNESCO (prezidat atunci de renumitul violonist şi dirijor Yehudi Menuhin).

Prima zi internațională a muzicii organizată de către Consiliul Internațional al Muzicii (International Music Council — IMC) a avut loc pe 1 octombrie 1975, potrivit Rezoluției celei de-a 15-a Adunare Generală de la Lausanne, din 1973.

Ziua Internatională a Muzicii promovează arta muzicală și idealurile de pace și prietenie între popoare și culturi, schimbul de experiență și aprecierea numeroaselor valori estetice.

Evenimentele organizate pentru a cinsti această artă sunt numeroase de concerte. Compozitori, interpreți și muzicologi de renume sunt invitați pentru a vorbi despre importanța muzicii și locul ei în viața modernă. Sunt organizate întâlniri cu artiști, competiții și teste muzicale, expoziții de instrumente muzicale, de înregistrări, fotografii, picturi, sculpturi, caricaturi și afișe pe teme muzicale, concerte, programe de radio și televiziune.

Filosoful și scriitorul român Emil Cioran spunea despre muzică: “Extazul muzical este o revenire la identitate, la originar, la rădăcinile primare ale existenței. În el rămâne numai ritmul pur al existenței, curentul imanent și organic al vieții. Aud viața. De aici încep toate revelațiile”.

În scrisoarea semnată de cei doi protagoniști ai muzicii sunt făcute o serie de recomandări pentru a atinge obiectivele acestei zile între acestea, numărându-se: organizarea de întâlniri cu artiști, competiții și teste muzicale; organizarea de expoziții de instrumente muzicale, de înregistrări, fotografii, picturi, sculpturi, caricaturi și afișe pe teme muzicale; întâlniri cu compozitori, interpreți și muzicologi de renume pentru a vorbi despre importanța muzicii, de locul ei în viața modernă, de idealurile UNESCO și de activitățile Comitetului Internațional al Muzicii; întâlniri cu delegații de muzicieni din alte comitete naționale, precum și compozitori și interpreți de pe diferite continente; transmiterea de concerte, discuții și dezbateri cu participarea personalităților importante care apreciază muzica (pictori, scriitori, chiar și politicieni) pe canale de televiziune; publicarea de articole în presă pentru a atrage atenția publicului către această zi; organizarea de concerte în locuri publice ca și în parcuri și piețele principale.

Rețeaua IMC este prezentă în 150 de țări de pe toate continentele, prin consiliile naționale de muzică și prin organizațiile internaționale, regionale și naționale de muzică, precum și prin organizațiile specializate în domeniul artelor și culturii. Membrii de onoare IMC sunt aleși dintre profesioniști, educatori, interpreți și compozitori din întreaga lume. Prin intermediul membrilor săi, Consiliul Internațional al Muzicii are acces direct la peste 1.000 de organizații și 200 de milioane de persoane dornice de a dezvolta și împărtăși cunoștințele și experiențele pe diverse aspecte ale vieții muzicale. IMC este reprezentat de un Consiliu de muzică regională în fiecare din următoarele 5 regiuni: Africa, America, Asia Pacific, Europa și lumea arabă. Misiunea lor este de a contribui și de a dezvolta programe regionale și de a sprijini activitățile care sunt în mod special adaptate la nevoile membrilor IMC și partenerilor din regiune.

e-Cultura.info

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Tiberiu Soare, dirijor principal Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu

Dirijorul Tiberiu Soare

Dirijorul Tiberiu Soare

După o perioadă lungă în care Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu nu a avut un dirijor principal, lansarea noului sezon muzical, aduce cu sine – pe lângă alte surprize pregătite publicului – numirea cunoscutului dirijor Tiberiu Soare în funcţia de dirijor principal.

Prima apariţie în această nouă ipostază este programată în 1 octombrie, în Concertul de deschidere a stagiunii 2020-2021.

“Maestrul Tiberiu Soare – un dirijor consacrat, cu o activitate prodigioasă – onorează astfel Sibiul şi pe sibieni, într-o epocă de creştere culturală şi economică. Totul a fost posibil datorită viziunii şi iniţiativei dirijorului Cristian Lupeş, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu. Sunt sigur că vom avea o colaborare frumoasă şi fructuoasă, aşteptată atât de artişti cât şi de publicul nostru” a declart Radu Marius, Concert maestru al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu.

Cunoscut publicului sibian prin nenumăratele colaborări avute de-a lungul timpului, dirijorul Tiberiu Soare a putut fi urmărit recent în două concerte din cadrul proiectului Sibiu Opera Festival.

Deschiderea noii stagiuni – “Staţiunea Muzicală Brukenthal” – programată în 1 octombrie orele 17 şi 19, la Sala Thalia, îl va regăsi din nou pe Tiberiu Soare la pupitrul dirijoral din faţa muzicienilor sibieni.

“Sunt foarte bucuros și onorat de invitația Filarmonicii din Sibiu de a mă alătura efortului muzicienilor acestei prestigioase instituții pentru aducerea în fața publicului a muzicii de cea mai înaltă calitate. Suntem cu toții conștienți de rolul extrem de important pe care îl avem de îndeplinit în viața comunității prin promovarea culturii veritabile. Identitatea autentică apare și se menține prin aderarea la un set de valori comune, iar patrimoniul cultural este cea mai scurtă cale de cristalizare a acestora” a declarat Tiberiu Soare.

Tiberiu Soare a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia dirijat şi secţia interpretare instrumentală. S-a perfecţionat cu dirijorii Horia Andreescu, Alain Paris şi Adrian Sunshine. Din 1999 dirijează orchestrele filarmonicilor şi teatrelor de operă din ţară, realizând turnee în Suedia, Israel, China, Germania și Elveţia. Ca dirijor al Orchestrei Naţionale Radio, a realizat numeroase concerte şi înregistrări.

A desfăşurat o bogată activitate ca dirijor al Operei Naţionale Bucureşti (2005-2013), în calitate de coordonator al Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” (2007-2008).

Între 2002 şi 2006 a predat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

e-Cultura.info

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Festivalul de operă şi operetă are loc în Grădina de Vară “Capitol”

Festivalul de operă şi operetă

Festivalul de operă şi operetă

Festivalul de operă şi operetă în aer liber, organizat de Opera Naţională Română Timişoara (ONRT) în Grădina de Vară “Capitol” din Timişoara, în perioada 30 august – 10 septembrie, aduce o ediţie inedită, cu seară de muzică românească, un nume nou la pupitrul dirijoral şi un spectacol-biografie susţinut de Maia Morgenstern.

“Am introdus în program seara de muzică românească, o noutate, după succesul de public pe care l-am avut cu spectacolul extraordinar ‘Lăsaţi-mă să cânt’, realizat de ONRT în cadrul Festivalului Internaţional Timişoara Muzicală (în anul 2018, n.r.), cu prilejul Centenarului, şi prezentat la Muzeul de Artă şi în foaierul devenit neîncăpător. De asemenea, dirijorul Mircea Ignat (dirijor, n.r.) şi Cosmin Ifrim (tenor, n.r.) se prezintă pentru prima dată ca artişti ai ONRT. Pe 10 septembrie va fi o seară Maia Morgenstern, un spectacol cu foarte multă muzică”, a declarat managerul ONRT, Cristian Rudic.

Festivalul începe duminică, 30 august, cu o “Seara de operă”, cu participarea soliştilor şi a orchestrei ONRT sub bagheta dirijorală a maestrului Mihnea Ignat. Urmează, pe 31 august, “Seara de muzică românească”, cu participarea soliştilor ONRT şi a Coralei Contrast, coordonator muzical Vasile Bădescu.

Marţi, 8 septembrie, festivalul continuă cu un “Concert de operetă”, cu participarea soliştilor şi a orchestrei ONRT, sub conducerea muzicală a lui Peter Oschanitzky. Seara de miercuri, 9 septembrie, aduce “Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi, un concert susţinut de orchestra de cameră a ONRT. În program: “Anotimpurile” de A. Vivaldi (solistă Corina Murgu), “Fledermaus”, op 56 de J. Strauss şi Fantezie “Largo al factotum” de G. Rossini (solist Traian Moldovan).

Cea de-a XV-a ediţie a festivalului se încheie joi, 10 septembrie, cu seara “Nu sunt eu – Maia Morgenstern. O biografie”, spectacol al Teatrului Dramaturgilor Români. Direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, scenografia Adriana Grand.

Organizatori, alături de ONRT sunt Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Timişoara, Filarmonica “Banatul” din Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara.

Toate evenimentele încep la ora 20.30, cu respectarea normelor de prevenţie şi protecţie impuse de INSP.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Deva Jazz Festival, în aer liber la poalele Cetății Deva

DEVA JAZZ FESTIVAL

DEVA JAZZ FESTIVAL

Mai multe nume cunoscute la nivel internaţional vor fi prezente la ediţia din acest an a Festivalului de jazz în aer liber care va avea loc în parcul de la poalele Cetăţii Deva în perioada 27-30 august, printre artiştii invitaţi numărându-se trupe din Germania, Lituania, Serbia şi România.

Între cei care vor evolua în recitaluri se numără Jeff Cascaro, Botticelli Baby, Viktorija Gecyte-Vibes Quartet, Naked, Emil Gâlcă Smooth Trumpet, Groove Garden by Sorin Zlat, Jazzapella, Amalia Gaiţă, Steel Jazz Quartet, Muntet.

“De la jazz-ul clasic la cele mai noi forme de exprimare artistică, iubitorii de jazz au ocazia să se bucure de libertatea creatoare a unor artişti desăvârşiţi. Diversitatea stilurilor este asigurată, şi în acest an, fiecare grup propunând un program complex unde instrumentele specifice muzicii de jazz slujesc admirabil talentul şi profesionalismul muzicienilor invitaţi”, se arată într-o informare transmisă,de Primăria Deva, promotor al festivalului.

În programul Deva Jazz Festival au fost incluse workshop-uri, o expoziţie de fotografie şi una de pictură, incursiuni în istoria jazz-ului, un târg de viniluri, jazzmix, concursuri, concerte matinale de jazz.

Organizatorii au sprijinul unor tineri elevi voluntari de la Colegiul Naţional “Decebal” Deva, vorbitori de engleză, germană, maghiară şi care sunt de un real folos la ghidajul artiştilor.

Evenimentul se va desfăşura cu respectarea tuturor măsurilor instituite pentru prevenirea şi combaterea răspândirii virusului COVID-19, precizează sursa citată.

În program se mai află: workshop-uri, expoziție de fotografie, incursiuni în istoria Jazz-ului, expoziție de pictură, târg de viniluri, jazzmix, concursuri, concerte matinale de jazz etc.

Organizatorii au sprijinul unor tineri elevi de la Colegiul Național „Decebal” care sunt voluntari și în acest an, vorbitori de engleză, germană, maghiară și care sunt de un real folos la ghidajul artiștilor.

Organizatorii celei de a treia ediții a Deva Jazz Festival sunt Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva

Accesul la Deva Jazz Festival este liber!

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Sibiu Jazz Festival se deschide în aer liber în Piața Mare din Sibiu

Sibiu Jazz Festival

Sibiu Jazz Festival

Cea de-a 46 ediție a Festivalul de Jazz de la Sibiu începe vineri seara, în Piaţa Mare din municipiu,Sibiu cu Paolo Profeti & ArtHitElectronic, după care pe scenă vor urca Jazzappella şi Sorin Zlat Groove Garden, potrivit programului oficial al evenimentului.

Recitalurile de jazz vor începe la ora 19,00, accesul publicului fiind gratuit.

“Sibiu Jazz Festival îşi continuă tradiţia pe scena muzicală din România cu o inovaţie la nivel de repertoriu şi expresivitate artistică. Pe lângă eleganţa şi ritmicitatea jazzului clasic, festivalul are anul acesta o componentă inedită de rock care se îmbină perfect pe scenă, oferind nu doar o experienţă artistică cu totul neobişnuită, ci şi o alternativă de a pune în comun oamenii, antrenându-le energiile, live şi online, prin vocaţia universală a muzicii cu respectarea regulilor impuse de virusul COVID-19. Publicul român este aşteptat la sfârşitul penultimei săptămâni din august, respectiv pe 21, 22 şi 23, să se învioreze la Sibiu alături de mari artişti ai scenei naţionale care ne vor pune sufletul în mişcare prin muzica lor extrem de bogată şi creatoare”, informează un comunicat de presă al organizatorilor.

Sâmbătă seara, pe scena din Piaţa Mare vor urca Berti Barbera & Nicu Patoi, Hot Club de Cluj şi Firma.

Ultima zi de festival îi aduce la Sibiu pe Bega Blues Band, Balkanamera Jazz Q şi Viţa de Vie.

Sibiu Jazz Festival este considerat unic in Romania, avand in vedere longevitatea, consecventa si numarul impresionant de celebritati ale genului, care l-au onorat cu prezenta. Este cel mai vechi festival de acest gen din tara si unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat, inca din anii ’80, „Capitala Jazzului” din Romania.

e-Cultura.info/ Autor: Isabela Paulescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Dirijorul Cristian Măcelaru, Cetăţean de Onoare al Timişoarei

Dirijorul Cristian Măcelaru

Dirijorul Cristian Măcelaru

Dirijorul timişorean Cristian Măcelaru, laureat al Premiului Grammy, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei, în deschiderea Concertului Vocal – Simfonic Extraordinar susţinut de orchestra şi corul Filarmonicii “Banatul”.

“Le mulţumesc tuturor celor care au venit la acest spectacol frumos. M-am născut, am crescut şi m-am format în Timişoara, din tinereţe, şi întotdeauna îmi aduc aminte că Filarmonica Banatul a fost orchestra pe care am ascultat-o de când eram copil. Educaţia pe care am primit-o la Liceul de Muzică din Timişoara m-a ajutat să ajung foarte departe în lume. Doresc ca în schimbul acestei onoare pe care am primit-o să dau şi eu o încurajare, în continuare, oraşului Timişoara, să continue în acelaşi fel, să pună accentul pe această educaţie, atât de importantă şi de care am beneficiat şi eu. Toţi copiii au nevoie de această educaţie şi vă mulţumesc pentru lucrurile pe care le faceţi în acest sens”, a spus dirijorul Cristian Măcelaru, după primirea titlului.

Primarul Nicolae Robu a remarcat faptul că avem mari valori, Cristian Măcelaru fiind una dintre acestea, dar a relatat şi faptul că a avut ocazia să o cunoască pe Ligia Măcelaru, sora dirijorului, la mai multe evenimente caritabile organizate de către aceasta.

“La un asemenea eveniment au cântat nişte interpreţi excepţionali şi am întrebat cine sunt. Era familia Măcelaru. Sunteţi o familie cu un dar de la Dumnezeu deosebit. Au cântat minunat”, a povestit Robu.

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Timişoarei, Cristian Măcelaru a dirijat orchestra Filarmonicii Banatul care a prezentat publicului Suita pentru orchestră “Planetele” de Gustav Holst.

e-Cultrura.info / Autor: Otilia Halunga.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” #21 are loc la Sinaia

Festivalul Internaţional

Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” #21

Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” #21 se va desfăşura în perioada 2 – 19 august, la Sinaia, în spaţii neconvenţionale puse la dispoziţie de Muzeul Sinaia, Cazinoul Sinaia, Parcul Dimitrie Ghica, Centrul Cultural “Carmen Sylva”.

Concertul de închidere, creat de profesorul Marin Cazacu, va avea loc în ziua în care este aniversată naşterea lui George Enescu, 19 august.

Ediţia a XXI-a a festivalului are în program 14 de concerte şi recitaluri, precizează organizatorii, Primăria oraşului Sinaia şi Centrului Naţional de Artă “Tinerimea Română”.

“Este o provocare să organizăm un festival cu 14 concerte exclusiv în aer liber, dar prospeţimea şi entuziasmul membrilor orchestrelor române de tineret este întotdeauna un impuls extraordinar. Dorinţa lor de a cânta din nou împreună – chiar dacă sunt mai puţini şi concertele, ca şi repetiţiile vor avea loc în condiţii speciale – este cea care m-a determinat să fac tot posibilul ca această ediţie a XXI-a să se desfăşoare ca şi până acum, chiar dacă în condiţii diferite. Un alt motiv esenţial a fost dragostea pentru publicul din Sinaia, care este alături de noi din 1999 şi care aşteaptă acest festival în fiecare an cu aviditate. (…) Primăria din Sinaia este alături de noi, ca de obicei”, a declarat Marin Cazacu, directorul Centrului Naţional de Artă “Tinerimea Română”, citat în comunicat.

La fel ca la ediţiile precedente, vor fi prezente cele patru orchestre naţionale de tineret – Orchestra Română de Tineret, Orchestra Naţională Simfonică a României, Orchestra Junior şi Romanian Sinfonietta Orchestra.

Orchestra Română de Tineret va fi dirijată de Cristian Mandeal, iar la concertul din 5 august îl va avea ca solist pe Ştefan Cazacu – violoncel şi va prezenta un program exclusiv Haydn. La concertul din 11 august, Orchestra Naţională Simfonică a României dirijată de Cristian Mandeal va susţine un program exclusiv simfonic, Mozart, Britten, Ceaikovski. Orchestra Junior, dirijată de Andrei Stănculescu, va susţine un concert cu lucrări clasice şi muzică de film pe 16 august, iar Romanian Sinfonietta Orchestra, dirijor şi solist violonistul Alexander Sitkovetsky, va prezenta pe 19 august un program cu lucrări de Mendelssohn, Beethoven, Vivaldi şi Enescu.

Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” are în program şi numeroase recitaluri camerale, printre care cele susţinute de Cvartetul Arcadia (2 august, în concertul de deschidere), Ansamblul Violoncellissimo, condus de Marin Cazacu (15 august).

Evenimentul este organizat cu contribuţia UCIMR – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Festivalul de folclor “Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”la Brăila

Festivalul de folclor “Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”

Festivalul internaţional de folclor “Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, de la Brăila, programat în perioada 24-26 iulie, va fi organizat în aer liber, pe Faleza Dunării, cu respectarea măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, după cum au informat reprezentanţii Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila (CJCPCT).

Concursul se adresează soliştilor vocali şi grupurilor formate din maxim cinci persoane, artişti amatori aparţinând ţărilor de pe cursul Dunării, respectiv Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, România, Republica Moldova şi Ucraina.

Pot participa la concurs persoane care au depășit vârsta de 18 ani, împliniți până la data preselecției. Este recomandat ca, în cazul participanților din județele riverane Dunării din România, unul dintre concurenți să aparțină grupului etnic preponderent – ucraineni, tătari, turci, ruși – lipoveni de rit vechi, greci, italieni etc. În urma preselecției, vor fi admiși maximum 30 de concurenți.

În urma preselecţiei organizate luna trecută, în competiţie au rămas 20 de concurenţi, cu vârsta peste 18 ani, potrivit regulamentului concursului.

Trofeul Festivalului este în valoare de 5.000 euro, Premiul I – 3.000 euro, Premiul al II-lea – 1.500 euro, Premiul al III- lea – 1.000 euro, Premiul pentru autenticitatea costumului popular – 500 euro şi Premiul pentru popularitate – 500 euro.

Cu această ocazie, vor fi prezenţi în recitaluri la Brăila solişti de muzică populară îndrăgiţi de public, precum Ionuţ şi Doiniţa Dolănescu şi Dinu Iancu Sălăjanu.

Ca în fiecare an, concurenţii şi invitaţii la festival vor fi acompaniaţi de Orchestra Lăutarii din Republica Moldova, sub bagheta dirijorală a maestrului Nicolae Botgros.

Festivalul internaţional de folclor “Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, ajuns la ediţia a XIV-a, este organizat de Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Municipiului Brăila şi CJCPCT.

e-Cultura.info / Autor: Ecaterina Ignat.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Opera Naţională Română Iaşi organizează o stagiune estivală

Opera Naţională Română Iaşi

Opera Naţională Română Iaşi

Opera Naţională Română Iaşi organizează o stagiune estivală pentru toţi pasionaţii genului, care, din cauza pandemiei de coronavirus, au fost privaţi de posibilitatea de a urmări spectacole live.

Potrivit unui comunicat, reprezentaţiile vor avea loc în mai multe spaţii inedite din oraş, iar primele evenimente ale verii se vor desfăşura la finalul acestei săptămâni.

“Vineri este programată o Gală de Operă şi Balet, un spectacol cu muzică şi dans care va fi susţinut de soliştii, baletul, corul şi orchestra Operei ieşene în curtea Teatrului Naţional. Sâmbătă şi duminică, Grădina Botanică ‘Anastasie Fătu’ va fi gazda reprezentaţiilor Operei Naţionale Române Iaşi. Primul eveniment care va avea loc în splendida grădină din Copou va fi ‘Recital de operă – Seară italiană’. Pe scenă vor urca solişti îndrăgiţi, care vor interpreta arii cu specific italian şi canţonete. Apoi, duminică este programată o nouă Gală de Operă şi Balet, care va avea un alt repertoriu faţă de gala de vineri”, se precizează în comunicatul de presă.

Toate cele trei spectacole ale săptămânii vor începe la ora 20,30.

Biletele de intrare la reprezentaţii, unde organizatorii spun că se vor respecta toate normele în vigoare, pot fi achiziţionate de pe site-ul operaiasi.ro.

Evenimentul face parte din Stagiunea Atristică Estivală a României.

e-Cultura.info / Autor: Gina Ştefan.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Opera Naţională Română din Cluj aniversează 100 de ani de activitate

Opera Naţională Română din Cluj

Opera Naţională Română din Cluj

Opera Naţională Română din Cluj va marca, pe 25 mai, aniversarea a 100 de ani de activitate printr-un spectacol transmis live.

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca şi-a deschis pentru întâia oară uşile pe data de 25 mai 1920, cu spectacolul inaugural ‘AIDA’ de Giuseppe Verdi, un titlu legendar montat pe o scenă care scria istorie. I-au urmat stagiuni marcate de inspiraţie şi viziune, artişti valoroşi şi producţii memorabile.

“Luni, 25 mai 2020, Opera Naţională Română Cluj-Napoca celebrează 100 de ani de la prima sa ridicare de cortină printr-un eveniment inedit, de la ora 19,00. Prima instituţie lirică înfiinţată în ţara noastră ne demonstrează încă o dată versatilitatea muzicii şi a operei, invitând publicul de pretutindeni să îi fie alături la sărbătorirea primului său Centenar, pe micile şi marile ecrane. În contextul distanţării sociale şi a situaţiei aparte resimţită de întreaga lume în această primăvară, Opera clujeană rămâne la fel de aproape de spectatorii săi, care s-au bucurat în acest interval de transmisiile online ale celor mai reprezentative spectacole din arhiva sa”, se arată într-un comunicat trimisal instituției.

De la inaugurare şi până în prezent, pe scena teatrului liric clujean au fost prezentate peste două sute de titluri de operă, operetă şi balet din repertoriul universal, demonstrând o largă deschidere spre toate şcolile şi stilurile, aici fiind montate totodată peste 40 de creaţii româneşti – multe în premieră absolută.

Prestigiul Operei a fost purtat şi peste hotare, datorită numeroaselor turnee internaţionale, precum şi a unor solişti de înaltă ţinută artistică, formaţi la Cluj şi deveniţi nume de rezonanţă universală, precum: Angela Gheorghiu, Alexandru Agache, Adela Zaharia, Ion Buzea, Lucia Stănescu, Carmen Oprişanu, Simona Noja, Nicoleta Ardelean, George Petean, Tatiana Lisnic, Ştefan Pop, Mihai Zamfir, Zoltán Nagy şi mulţi alţii.

e-Cultura.info / Autor: Marius Septimiu Avram.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.