Neagu Djuvara şi Mihai Şora, decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis

Neagu Djuvara şi Mihai Şora, decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis VIDEO

Neagu Djuvara şi Mihai Şora, decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis

Neagu Djuvara şi Mihai Şora, decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis

Istoricul Neagu Djuvara şi filosoful Mihai Şora au fost decoraţi luni la Palatul Cotroceni, în cadrul unei ceremonii, cu Ordinul Naţional Steua României în grad de Cavaler, distincţie înmânată de preşedintele Klaus Iohannis pe care cei doi oameni de cultură au primit-o cu modestie.

Cu jumătate de oră înainte de ora 18:00, primii invitaţi la ceremonia de decorare a centagenarilor Neagu Djuvara şi Mihai Şora ajung în curtea Palatului Cotroceni. Afară e un frig ca de sfârşit de noiembrie şi plouă mocăneşte. Ca loc de desfăşurare a ceremoniei a fost aleasă Sala Unirii, poate cea mai spectaculoasă încăpere a palatului, cu siguranţă cea mai mare. A devenit destul de cunoscută în ultimii doi ani, fiind locul preferat al preşedintelui Iohannis pentru a-şi ţine declaraţiile sau conferinţele de presă.Pentru cei mai puţin obişnuiţi cu Palatul Cotroceni, traseul de la intrarea în complex şi până la Sala Unirii poate fi un mic labirint. Mai ales dacă nu e nimeni care să le arate drumul. Primul care s-a rătăcit a fost chiar filosoful Gabriel Liiceanu, care după ce a parcurs două din cele trei curţi interioare ale palatului, a nimerit în sala presei. Şi actorul Victor Rebengiuc a avut nevoie de indicaţii, tot de la jurnalişti.

Mai este un sfert de oră până la ceremonie şi atmosfera în Sala Unirii începe să se anime. Deocamdată cel mai numeros grup este cel al jurnaliştilor. Invitaţii nu sunt foarte mulţi şi pe deasupra sunt împărţiţi în două grupuleţe, unul format în jurul lui Rebengiuc. Gabriel Liiceanu se plimbă gânditor printre jurnalişti. Un consilier de la departamentul de protocol îl îndrumă politicos spre spaţiul destinat invitaţilor. Cu un zâmbet ca vremea de afară pe buze, Liiceanu îi răspunde: ”Mă tem că nu o să fac faţă la conversaţia de acolo”. Consilierul nu gustă ironia şi insistă, iar filosoful se înduplecă şi iese pe Holul Basarabilor. Întâmplarea i-l scoate în cale pe vicepremierul Costin Borc, singurul membru al Guvernului prezent la Cotroceni. Conversaţia se leagă imediat, iar cei doi vor rămâne nedespărţiţi până la finalul cerenomiei.

CITEȘTE ȘI  Inaugurare orașului Mons Capitală Culturală Europeană 2015

La un moment dat, una dintre porţile impozante ale Sălii Unirii, aceea pe care de obicei intră preşedinţii şi viitori şefi de Guverne, se deschide şi în încăpere păşesc încet, în aplauzele asistenţei, sărbătoriţii zilei: Neagu Djuvara, cu baston şi eşarfă, şi Mihai Şora, în costumul cel nou cumpărat cu o zi înainte de la magazinul Unirea.

Cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care şi-a servit patria… Consilierul prezidenţial pe probleme de cultură citeşte decretul de decorare al lui Neagu Djuvara. Preşedintele îi înmânează distincţia: Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

”Domnule preşedinte, mă simt foarte măgulit şi, trebuie să spun, cam strivit aşa de întâmplări, ca la o sută de ani să mai am prilejul de a primi recompensă sau decoraţii şi mă simt mititel de tot şi vă mulţumesc din suflet pentru cuvintele pe care le-aţi spus. Vă mulţumesc!’, spune Neagu Djuvara.

Aceeaşi înaltă disctincţie o primeşte şi Mihai Şora.“Sunt foarte mişcat şi mulţumesc din tot sufletul pentru această decoraţie pe care o primesc ca pe o mare onoare ce mi se acordă. Nu ştiu în ce măsură o merit, dar oricum sunt recunoscător”, îi spune el preşedintelui.

”Este o onoare pentru mine ca, în numele Statului Român, să vă înmânez Ordinul Naţional Steaua României. Cinstim, astfel, Opera Omnia a fiecăruia dintre dumneavoastră. Vă felicit pentru impresionantele realizări ce stau mărturie unor cariere, vieţi şi caractere exemplare!”, le transmite Klaus Iohannis, apoi îi invită la o poză. Unul de-a dreapta, altul de-a stânga preşedintelui. ”Aşa ne egalizăm la înălţime”, observă Iohannis zâmbind.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus