fbpx

                                                                             pictogramae

Nichita Stănescu

Nichita Stănescu

Nichita Stănescu

Nichita Stănescu s-a născut pe 31 martie 1933 la Ploiești, Jud. Prahova. Poet, scriitor și eseist român, ales post-mortem membru al Academiei Române.

Considerat atât de critica literară cât și de publicul larg drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”, Nichita Stănescu aparține temporal, structural și formal, poeziei modernistesau neo-modernismului românesc din anii 11960-1970.

Nichita Stănescu a fost considerat de unii critici literari, precum Alexandru Condrescu și Eugen Simion  un poet de o amplitudine, profunzime și intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici și poetici. A fost laureat al Premiul Herder.

Activitatea literară

 • 1955 – Nichita și-a adunat poeziile sale „bășcălioase” într-un volum numit Argotice – Cântece la drumul mareși publicat foarte târziu, după moartea sa, în 1992, de Doina Ciurea
 • 1957 – În luna martie, Nichita Stănescu debutează simultan în revistele „Tribuna” din Cluj și în „Gazeta Literară” cu trei poezii.
 • 1957-1958 – Este pentru scurt timp corector și apoi redactor la secția de poezie a Gazetei Literare (director Zaharia Stancu).
 • 1960 – La sfârșitul anului debutează cu volumul Sensul Iubirii.
 • 1963 – Are loc prima călătorie peste hotare a poetului în Cehoslovacia.
 • 1964 – Apare la începutul anului O viziune a sentimentelor, un volum cu care poetul primește Premiul Uniunii Scriitorilor. O cunoaște pe poeta Gabriela Melinescu, și în tensiunea relației lor poetul creează cele mai explozive poeme ale sale.
 • 1965 – Apare în martie volumul de poezii Dreptul la timp.
 • 1966 – Publică la Editura Tineretului volumul 11 elegii. Elegiile vor aparea integral însă abia în anul următor, în prima sa antologie, Alfa.
 • 1967 – Trei volume ale sale sunt tipărite: Roșu vertical, antologia lfa și volumul de poezii Oul și sfera.
 • 1969 – Tipărește Necuvintele, care primește Premiul Uniunii Scriitorilor. Mai apare și volumul de poezii Un Pamânt numit România. Este numit redactor-șef adjunct al revistei „Luceafărul”, alături de Adrian Păunescu.
 • 1970-1973 – Este redactor-șef adjunct la „România Literară”, revistă condusă de Nicolae Breban.
 • 1970 – Publică volumul În dulcele stil clasic și a doua antologie din opera sa cu un titlu neutru, Poezii. Susține o rubrică lunară în revista „Argeș”.
 • 1971 – Apar în Iugoslavia două cărți traduse: Belgradul în cinci prieteni, ediție bilingvă de poezii inedite și Nereci (Necuvintele).
 • 1972 – Publică două noi volume de poezii: Belgradul în cinci prieteni și Măreția frigului. Pentru volumul de eseuri Cartea de recitare obține pentru a treia oara Premiul Uniunii Scriitorilor.
 • 1973 – Scoate o antologie de poezii de dragoste Clar de inimă.
 • 1974 – În martie, de ziua lui, are o revelație a morții sub forma unui îngrozitor tunel oranj.
 • 1975 – Obține pentru ultima oară Premiul Uniunii Scriitorilor și i se atribuie Premiul Internațional „Johann Gottfried von HerderJ”. Tipărește cea de-a patra antologie a sa, Starea poeziei în colecție Biblioteca pentru toți. Devine publicist comentator la „România Literară”. Se mută în ultima sa locuință, din Str. Piața Amzei nr. 9.
 • 1977 – La 4 martie poetul încearcă, în zadar, să-l salveze pe prietenul său Nicolae Ștefănescu, și este lovit de un zid care s-a prăbușit după cutremur. În urma șocului suferă o paralizie de scurtă durată a părții stângi a corpului care va lăsa ceva sechele și după vindecare.
Scriitorul suedez Arthur Lundkvist îl propune Academiei Suedeze pentru includerea pe lista candidaților la Premiul Nobel.
 • 1978 – Publică volumul de poezii Epica Magna, care primește în același an premiul „Mihai Eminescu” al AAcademiei Române.
 • 1979 – Lansează volumul de poezii Opere imperfecte

Editura Narodna Kultura din Bulgaria îi publică volumul Bazorelief cu îndrăgostiți, traducător Ogrean Stamboliew.

Este nominalizat de Academia Suedeză la Premiul Nobel pentru Literatură, alaturi de Max Frisch, Jorge Borges, Leopold Sedar Senghorn.Laureatul va fi poetul grec Odysseas Elytis.
 • 1980 – Discul „Nichita Stănescu – O recitare”, realizat de Constantin Crișan in colaborare cu Augustin Frățilă, este pus în vânzare de Casa de discuriElectrecord.
 • 1981 – În august are prima criză hepatică. Aceste crize vor continua în toamnă și poetul se internează la spitalul Fundeni.
 • 1982 – În februarie moare tatăl poetului. Volumul Noduri și semne, subintitulat Recviem pentru moartea tatăluii este o selecție din tot ce a scris poetul de la ultima sa apariție editorială.
 • În iulie se căsătorește cu ultima sa soție, Todorița Tărâță (Dora). Călătorește prin Macedonia  și Iugoslavia, înainte să-și fractureze piciorul stâng în luna noiembrie înVrancea, accident care-l va imobiliza în casă timp de șase luni.
 • 1983 – La 31 martie, la împlinirea a 50 de ani de viață, poetului i se organizează o sărbătorire națională.
 • Continuă să-i apară traduceri ale poeziilor peste hotare, în special înIugoslavia. În timpul unei călătorii în această țară va avea o criză foarte gravă, ce necesită intervenția medicilor.
 • 1985 – Apare volumul inedit Antimetafizica, Nichita Stănescu însoțit de Aurelian Titu Dumitrescu, Editura Cartea Românească, 1985, (inițial Nichita Stănescu și Aurelian Titu Dumitrescu au publicat în întregime Antimetafizica în suplimentul literar al „Scântei tineretului”, în 1983).
 • 1992 – Este editată Argotice — cântece la drumul mare, subintitulată „poezii”, ediție alcătuită, îngrijită și prefațată de Doina Ciurea, București, Editura Românul, 1992.
 • 2001 – În Bulgaria, la Editura Zaharie Stoyanov,Sofia – colectia Ars Poetika apare O viziune a sentimentelor, traducere si prefata Ognean Stamboliev. Volum premiat de Uniunea traducatorilor din Bulgaria si Soros.
 • 2012 – Reprezentat cu trei poeme (maximum) în Testament – Anthology of Modern Romanian Verse – Bilingual Edition (English/Romanian) – Testament – Antologie de Poezie Română Modernă – Ediție Bilingvă (Engleză/Română) – (antolog și traducător Daniel Ioniță, Editura Minerva 2012 –

Operele lui Nichita Stănescu

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer