Nicolae Iorga

Nicolae Iorga

Nicolae Iorga

Nicolae Iorga

Născut  la Botoşani pe data de 5iulie 1871 Nicu N. Iorga, fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. După cum a afirmaă George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului al XX, „rolul lui Voltaire”.

La vârsta de treisprezece ani, în timpul unei vizite la unchiul matern Emanuel „Manole” Arghiropol, și-a făcut debutul în presă în ziarul celui din urmă,Romanul, unde publica anectode și editoriale despre politica în Europa.  Anul 1886 a fost descris de Iorga ca fiind „catastrofa vieții mele de școlar în Botoșani”, deoarece a fost eliminat temporar pentru că nu salutase un profesor.

După studii elementare și gimnaziale în Botoşani, a urmat Liceul Naţinal din Iaşi în 1888. A absolvit Universitatea din Iaşi într-un singur an cu diploma “magna cum laude”, apoi a continuat studiile universitare laParis, Berlin  și Leipzig, obținând doctoratul (1893) la numai 23 de ani. A fost contribuitor la Junimea, celebrul club literar condus de Titu Maiorescu și afiliat curentului conservator. În 1890, criticul literar Ştefan Vârgolici și promotorul cultural Iacob Negruzzi au publicat eseul lui Iorga despre poeta Veronica Micle în revista Convorbiri Literere.

În 1903, Nicolae Iorga a devenit unul dintre conducătorii revistei Semanatorul. Din acest moment s-a distanțat de influența lui Maiorescu, renunțând la Junimism și afiliindu-se unei curentelor etno-naţionalistși neoromantic pe care le promova revista. Școala Sămănătorulului era formată din foști sau actuali junimiști, iar retragerea treptată a lui Maiorescu din viața literară a putut duce la crearea unei legături cuConvorbiri Literare: noul său editor, Simion Mehedinţi, era însuși un susținător al tradiţionalismului.

În 1904, a publicat lucrarea de geografie istorică intitulată Drumuri și orașe din România. Iorga s-a despărțit în cele din urmă de Sămănătorul în 1906, punând bazele propriei publicații Neamul Românesc. Schisma a venit ca rezultat direct al conflictelor cu alte cercuri literare și au dus la o scurtă colaborare a lui Iorga cu jurnalistul Emil Gârleanu. 

Tot în 1906, Iorga a mers în Imperiul Otoman, unde a vizitat Istambulul, și a publicat o altă colecție de volume—Contribuții la istoria literarăNeamul românesc în Ardeal și Țara UngureascăNegoțul și meșteșugurile în trecutul românesc etc.

CITEȘTE ȘI  Tora Vasilescu

A fost cofondator al partidului Naţionalist-Democrat în 1910, membru al Parlamentului, președinte al Camerei Depotaţiilor și al Senatului, ministru, și, pentru o scurtă perioadă, prim-ministru. Iorga a scris 1003 volume, 12755 articole și studii și 4963 recenzii, aceasta culminând cu Istoria României, în zece volume. A predat la Universitatea din Bucureşti, la cea din Paris și la alte instituții de învățământ academice și a fondat Congresul Internaşional de Ştiinţe Bizantine șiInstitutul de Studii Europene(ISSEE). A transformat orașul Vălenii de Munte într-un centru academic și cultural.

A fost o figură proeminentă în tabăra pro-Antanta în timpul Primului Război Mondialdatorită susținerii cauzei românilor din Austro-Ungaria și a avut un rol politic important înRomânia Mare în perioada interbelică. A inițiat campanii pentru a apăra cultura României. A stârnit controverse datorită retoriciiantisemite. A fost adversar al Partidul Naşional Liberal și al Partidul Național Român.

Ca președinte fondator al Asociației Bibliotecilor publice din România, Iorga a ținut legăruta cu mai tinerii intelectuali transilvăneni: a luat parte la reorganizarea Universităşii Feantz Joseph, reușind să înlocuiască predarea în limba maghiară cu cea în limba română, membru titular al Academiei Române.

Nicolae Iorga a fost obligat să părăsească domiciliile din București și din Vălenii de Munte din cauza cutremurului din 1940. S-a mutat la vila sa din Sinaia, unde a terminat Istoriologia umană. A fost ridicat de un grup de legionari, (cel mai cunoscut dintre aceștia și conducătorul grupului format din Ion Tucan (secretar general al Institutului Național al Cooperației), Ștefan Cojocaru (consilier la INC), Traian Baicu (director la INC), Ștefan Iacobete (șofer INC) și Tudor Dacu (informator al Poliției Legionare fiind inginerul agronom Traian Boeru), în după-amiaza zilei de 27 noiembrie, și ucis la  27 npoiembrie 1940 la Ştejnic, jud. Prahova. A fost împușcat de nouă ori, cu pistoale de 7,65 mm și 6,35 mm.

Trupul lui Iorga a fost îngropat la cimitirul Bellu din București, în aceeași zi cu funerariile lui Madgearu. Cei prezenți, printre care se aflau politicieni și diplomați străini, au sfidat interdicția Gărzii de fier cu prezența lor.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus