Nicolae Manolescu – timbrul cultural să rămână 2% să fie plătit conform vânzărilor

Președintele Uniunii Scriitorilor din România Nicolae Maneolescu

Președintele Uniunii Scriitorilor din România Nicolae Maneolescu

Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, le propune editorilor ca valoarea timbrului cultural să rămână 2% pentru un exemplar, în loc de un leu, cât prevede în prezent proiectul de lege,  dar să fie aplicate anumite amendamente prin care editorii să fie obligaţi să plătească această taxă către USR, altfel să fie sancţionaţi.

Despre acest proiect de lege s-a discutat într-o conferinţă de presă care a avut loc luni, la sediul Uniunii Teatrale din România. La eveniment au participat Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER), Nicolae Manolescu, preşedintele Uniuniii Scriitorilor din România (USR), Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), Viorica Curea, preşedintele Uniunii Arhitecţilor din România (UAR), şi Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP).

“Rămâne 2% procentul pe exemplare, după socotelile noastre era mai bine un leu și, dacă nu erați atât de porniți pe noi, lăsam și la 0,50 bani. (…) Nu avem nicio pretenție să plătiți de la început nu știu ce sume. Spuneți că sunt mari și scumpesc cartea. (…) Nu vrem astea, ca să nu spuneți că scumpim cartea, nu o scumpeam nici așa, fiindcă timbrul acela de un leu venea în locul acestuia de 2%”, a afirmat Nicolae Manolescu în conferința de presă de la sediul UNITER, la care au participat președinții celor șase uniuni membre ale Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori (ANUC).

El a precizat că dorește să se găsească o modalitate prin care editurile să se achite de obligațiile pe care le au. “Nu vrem conflicte, rămânem pe 2%, vorbim cu legiuitorul, nu cerem să plătiți înainte și cu asta am încheiat. Noi alte pretenții nu avem”, a spus președintele USR.

Manolescu a mai spus că modul cum se va plăti taxa de timbru va trebui să fie reglementat “de legiuitor”, după ce legea va fi votată. “Asta este de acum treaba legiuitorului, nu mai este a noastră, pentru că nu mai privește de fapt timbrul, privește modul de controlare al tirajelor. Prin urmare, va fi o modalitate în care editorul nu va cumpăra asta în valoare de 2%, ci cel mult în valoare de 0,014, atâta costă o hologramă sau un timbru fizic. Dar asta este treaba legiuitorului, nu mai este a noastră. La 100 de exemplare, înseamnă un leu”, a apreciat Nicolae Manolescu.

El a adăugat că este de acord cu suma, care este absolut “neînsemnată” și “vine după vânzare și în funcție de vânzare”.

Ion Caramitru a precizat la această conferinţă că, “din toate domeniile care domină existenţa economică şi instituţională a României, instituţiile culturale sunt ultimele care n-au fost racordate la indexări salariale sau celelalte drepturi care incumbă prin dezvoltarea democratică a societăţii”, precizând că, odată cu apariţia legii cu indemnizaţiile de merit şi a legii prin care se acordă 50% din valoarea pensiei în plus prin apartenenţa la uniunii, oameni săraci “sunt oarecum salvaţi”, acesta fiind unul dintre rosturile uniunilor.

“Cultura română face servicii deosebit de importante pentru identitatea noastră naţională, dar, în aceeaşi măsură, înăuntru lucrul se pierde în neant. Dacă, înainte de ’89, cei care conduceau domeniul culturii erau nişte analfabeţi, în marea lor majoritate, astăzi, guvernele care s-au succedat – ba am mai făcut şi parte din ele unii dintre noi – sunt formate din indivizi cu studii înalte, cu masterate, cu meserii de vârf, toţi, mai mult sau mai puţin, parte a culturii universale, iar grija pentru cultură lasă de dorit. E un paradox care ar putea fi speculat de dumneavoastră: de ce înainte analfabeţii sprijineau cultura cât de cât şi astăzi «alfabeţii» nu se uită la ea”, a declarat Ion Caramitru.

Adrian Iorgulescu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), a spus că “timbrul s-a născut ca o necesitate a culturii românești, nu a uniunilor de creatori, pentru a susține proiecte și programe ale culturii naționale, întrucât statul nu are capacitatea de a finanța proiecte și programe pentru cultură”, precizând că interesul a fost să facă o lege veche, ineficientă să devină una eficientă.

“Interesul nostru a fost să modificăm legea nu pentru a majora sumele, ci pentru a-i pune pe cei care au de plată să le plătească cu adevărat. Asta este toată discuția”, a apreciat Iorgulescu. El a declarat că timbrul nu va fi plătit de editori, ci de “cumpărătorul de carte sau de CD sau de cel care merge la concert”.

Federaţia Editorilor din România (FER), Asociaţia Producătorilor şi Organizatorilor de Spectacole (APOSR), Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR), reprezentând agenţi economici ce activează în diverse domenii culturale, ca producători de carte, muzică, concerte şi spectacole, au atras atenţia asupra acestui proiect de lege aflat în faza finală de aprobare, propunerea legislativă 583/ 2014. Prin acest proiect se urmăreşte instituirea unei adevărate “taxe pe cultură” în folosul unor asociaţii de creatori, care va duce la scumpirea produselor culturale şi va fi resimţită şi suportată de plătitorul final, având impact negativ şi asupra dezvoltării economice şi culturale a activităţilor din industria de carte, muzică, divertisment, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

“În realitate, această «taxa pe cultură» are ca destinaţie aceste «uniuni de creatori», în esenţă entităţi private, care beneficiază de venituri din urma activităţii economice a unor alte entităţi private. Mai mult decât atât, proiectul de Lege prevede faptul că aceste entităţi dispun de veniturile din timbrul cultural după bunul plac, fără un scop precis şi fără criterii transparente şi, desigur, fără a contribui la produsul sau serviciul din urma căruia beneficiază de această taxă”, se arată într-un comunicatul al FER, APOSR şi UPFR.

Proiectul de lege prevede că, “în vederea susţinerii şi dezvoltării culturii naţionale în diversele ei forme de exprimare artistică: literatură, cinematografie, teatru, muzică, folclor, arte, plastice, arhitectură, divertisment, în scopul protejării şi conservării moştenirii culturale, dezvoltării creativităţii contemporane, promovării valorilor culturale, se instituie timbrul cultural”.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, care este în acest caz for decizional.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.