Nicolae Tonitza

Pictorul Nicolae Tonitza

Pictorul Nicolae Tonitza

Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai mari pictori ai României, s-a născut la 13 aprilie 1886, la Bârlad. Pictor, grafician, critic de artă, Tonitza se remarcă prin portretele realizate, îndeosebi cele de copii și de femei, precum și prin peisaje și naturi statice.

A urmat cursurile gimnaziale la Școala ”Manolache K. Epureanu” din orașul natal. În 1902, s-a înscris la Școala de Arte Frumoase din Iași, fiind coleg cu Ștefan Dimitrescu, Ion Secoșanu ș.a. Student fiind, s-a numărat printre susținătorii țăranilor răsculați în 1907, retrăgându-se în aceste împrejurări de la Academia din Iași (diploma de absolvire a obținut-o în 1912). Și-a continuat studiile la München, unde în 1908 a fost admis la Academia Regală Bavareză de Arte Frumoase. Expune la Galeria Kunstverein (Munchen), trimite caricaturi la revista ”Furnica” și articolul ”Importanța criticii de artă” la revista ”Arta română” din Iași, care reprezintă debutul său în publicistică. În anul 1909, călătorește în Italia și în Franța.

Între 1909 și 1911 s-a aflat la Paris, unde a frecventat ateliere și a făcut studii după pictori celebri. În timpul studiilor, a participat la zugrăvirea unor biserici, din acești ani nerămânând însă decât puține lucrări. A colaborat cu desene și articole la diferite reviste ale vremii. Întors în țară, în 1911, se concentrează asupra unui bogat univers de subiecte raportate la existența umană, realizând seria de lucrări intitulată ”Din viața celor umili”. Participă la expoziția ”Tinerimii artistice” și zugrăvește bisericile din Scorțeni, Siliște, Poeni, Văleni. În 1913, se căsătorește cu Ecaterina Climescu, cu care va avea doi copii, Catrina și Petru. Din motive financiare, renunță la pictură câțiva ani și lucrează ca redactor la ziarul ”Iașul”. În 1916, expune, la București, 94 de picturi și desene, împreună cu Ștefan Dimitrescu.

Este mobilizat și trimis pe front, în 1916, dar cade prizonier în luptele de la Turtucaia și este trimis în lagărul de prizonieri de la Kirjali (Bulgaria). După Primul Război Mondial se stabilește la București, iar între anii 1921-1924, locuiește la Vălenii de Munte. În 1925, a întemeiat ”Grupul celor patru”, alături de Oscar Han, Francisc Șirato și Ștefan Dimitrescu.

În anul 1933, a ocupat catedra de pictură la Academia de Arte Frumoase din Iași, rămasă vacantă în urma decesului lui Ștefan Dimitrescu, iar în 1937 devine rector al Academiei.

Nicolae Tonitza a murit la 26 februarie 1940, la București.

În București există un liceu de arte plastice, înființat în 1949, care îi poartă numele — Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”.

Lucrările sale sunt naturi statice (”Vas cu trandafiri”, 1927-1929; ”Natură statică cu icoană”, 1927-1928; ”Natură statică cu legume”), scene de interior (”Cerdacul”, 1924; ”Vatră”, 1925), nuduri (”Nud în iatac”, ”Nud cu spatele”, ”Nud la malul mării”), peisaje (”Peisaj bucureștean”, 1925; ”Vedere din București, iarna”, 1925, ”Plajă la Mangalia”, peisaje dobrogene), portrete de copii și de femei (”Fata pădurarului”, 1924; ”Katiușka lipoveanca”; ”Cap de copil”, ”Nina în verde”), de clovni (”Pagliaccio”, ”Clovn”), portrete și autoportrete (”Portretul lui Gala Galaction”, 1921; ”Autoportret”, 1923) ș.a.

A expus și în străinătate, la Barcelona (1929), Amsterdam (1930), Bruxelles (1935) ș.a.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.