fbpx

Noaptea Muzeelor de anul acesta prezentată într-un nou concept

Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor

Muzeele din România își deschid porțile la cea de a 13-a ediție a Nopții Muzeelor, alături de alte câteva mii de instituții de gen din întreaga Europă, pentru o sărbătoare a colecțiilor și a creativității care va transforma peisajul urban.

Potrivit unui comunicat al Rețelei Naționale a Muzeelor, transmis evenimentul din acest an aduce mai multe surprize la București. “Dacă până acum, publicul s-a bucurat de oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă, derulate în diverse zone și spații neconvenționale sau în curțile și sălile de expunere ale muzeelor, anul acesta Rețeaua Națională a Muzeelor din România va fi mai mult decât un promotor al evenimentului și un furnizor de servicii complementare pentru public”, fiind prezentă cu un proiect curatorial complex — un concept original “muzeul în continuă transformare”.

Conform sursei citate, noul concept de muzeu va fi lansat oficial în perimetrul extins al Nod Makerspace, la două luni după Noaptea Muzeelor, dar va debuta chiar pe 20 mai cu o expoziție dedicată diferitelor tipuri de locuire în Bucureștiul ultimilor 70 de ani.

“Proiectul curatorial va fi dezvoltat în parteneriat cu Simina Bădică (curator), cu o echipă de experți independenți și cu Asociația VIRA. Potrivit lui Dragoș Neamu, manager proiect, RNMR și inițiatorul Nopții Muzeelor în România, proiectul a fost “gândit ca un muzeu care expune pe măsură ce își dezvoltă un nou conținut și colectează obiecte pentru o nouă temă sau destinație — poate deveni oricând un Muzeu al Muzicii Rock sau un Muzeu al Comunismului”. “Pentru a-l înțelege mai bine, va trebui să îl poziționați între muzeul clasic și cel al unui spațiu alternativ pentru experimentare și contact cu mediul creativ”, spune Neamu.

Și pentru că dialogul devine tema centrală a poveștii propuse de Noaptea Muzeelor la această ediție, el va putea fi extins și în primul “spațiu — cafenea” al evenimentului.

“‘Cafeneaua’ va funcționa în perioada premergătoare Nopții Muzeelor, 15 — 19 mai, în cadrul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi”, acesta dorindu-se a fi “spațiul perfect pentru a facilita un dialog inspirațional și constructiv între muzeografi și public, care este invitat să acceseze spațiul și să nu ezite în a oferi sugestii de implicare în dinamica unui muzeu”, în care cei interesați se vor putea “întâlni cu lectura, cu proiecțiile despre viața muzeelor” și vor “putea socializa la o cafea și în preajma deliciilor branduite și inventate special pentru eveniment de către artizani ce țin în viață micile bresle gastronomice locale”.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.