fbpx

                                                                             pictogramae

Noi picturi monumentale din Polonia, în București și Chișinău<

Pictură murală

Pictură murală

La începutul lui septembrie, la București și Chișinău vor apărea noi picturi monumentale semnate de artiști polonezi, având ca temă aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrala. Proiectul a fost inițiat și este coordonat de Institutul Polonez din București se arată într-un comunicat.

Picturile care vor acoperi zidurile exterioare ale unui bloc din cartierul bucureștean Drumul Taberei și unul din cartierul Botanica, din capitala Republicii Moldova, vor fi realizate de artiștii din Școala de Pictură Murală din Gdansk: Rafal Roskowinski, prof. Jacek Zdybel, Magdalena Pela, Katarzyna Marcinkowska și Wojciech Wozniak.

Pe 6 septembrie se va inaugura la Chișinău, lucrarea intitulată ‘Fluturi ai libertății’, urmând ca pe data de 13 septembrie la București se va inaugura lucrarea având ca titlu și simbol principal macaralele.

Macaralele din șantierul naval sunt un element caracteristic peisajului din Gdansk, orașul în care s-a născut mișcarea Solidaritatea, dar, înainte de toate, simbolizează munca și muncitorii care, chiar acolo, în Șantierul Naval din Gdańsk, s-au opus regimului comunist în anul 1980. Ei au deschis drumul spre libertate în Polonia, iar protestul și solidaritatea lor au dus la colapsul sistemului autoritar și începutul schimbărilor democratice din Polonia, pe care au urmat-o și celelalte țări din zonă se arată în comunicat.

Desfășurarea proiectului care are drept scop revitalizarea vieții sociale și culturale a cartierelor de blocuri din capitalele României și Republicii Moldova, precum și promovarea artei urbane, se mai precizează în comunicat.

Lucrăriile au fost efectuate cu sprijunul Institutul Culturii Urbane și Școala de Pictură Murală din Gdansk, Institutul ‘Adam Mickiewicz’ de la Varșovia, Primăria Municipiului Chișinău și Centrul Cultural European Sector 6, București.

e-Cultura.info

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer