fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Noi recorduri pe piața de artă contemporană

Balloon Dog, creație a artistului american Jeff Koons

Balloon Dog, creație a artistului american Jeff Koons

Piața de artă contemporană nu s-a comportat nicicând atât de bine în licitații ca în ultimul deceniu, fiind stimulată de o creștere uriașă a cererii și de rivalitatea dintre chinezi și americani, ceea ce a determinat ca veniturile anuale să depășească două miliarde de dolari, informează AFP.

Veniturile din vânzări la licitațiile publice de artă contemporană (artiști născuți după 1945) au ajuns, între iulie 2013 și iulie 2014, la peste două miliarde de dolari (1,5 miliarde euro), în creștere cu 40% față de perioada precedentă (+ 34,3% în euro), a anunțat marți, în exclusivitate pentru AFP, Artprice, lider mondial în domeniul datelor din acest sector.

De-a lungul ultimului deceniu, veniturile au crescut cu 1078%, iar prețurile cu 70%, a menționat sursa citată.

“Balloon Dog”, una dintre cele mai populare creații ale artistului american Jeff Koons, a devenit la 11 noiembrie 2013 cea mai scumpă operă de artă contemporană din lume vândută cu 52 de milioane de dolari (mai mult de 38,8 milioane de euro).

Dinamismul sectorului contemporan al pieței de artă este deosebit de frapant la nivel global, luând în considerație toate perioadele artistice, el crescând cu 12% și cumulând venituri de peste 10 de miliarde de euro. Arta contemporană reprezintă în prezent 15% din veniturile globale, în creștere cu șase procente într-un deceniu.

Din punct de vedere istoric acest fapt este important având în vedere că din 1970 până la sfârșitul anilor ’90 arta contemporană a fost veriga slabă din lanțul pieței de artă, a declarat pentru AFP Thierry Ehrmann, președinte și fondator al Artprice, care a adăugat că în ciuda crizei economice și financiare severe acesta a devenit un segment major.

Cererea a crescut semnificativ și se vinde de cinci ori mai mult decât acum zece ani în prețuri comparabile, a precizat Artprice. De la 500.000 de colecționari după al doilea Război Mondial s-a ajuns la 70 de milioane de consumatori de artă, iubitori de artă și colecționari, a precizat Ehrmann. Treisprezece lucrări contemporane au depășit prețul de 10 milioane de euro și 179 au depășit un milion de euro.

Numai trei artiști, toți americani, Jean-Michel Basquiat (care a murit în 1988), Jeff Koons (născut în 1955) și Christopher Wool (născut în 1955) reprezintă 22% din piața mondială de artă contemporană și 10 din cele treisprezece lucrări de artă adjudecate cu peste 10 milioane de euro.

Doar trei alți creatori reușesc să se strecoare în clubul foarte exclusivist de vânzări de peste 10 milioane de euro: chinezul Zeng Fanzhi (născut în 1964), germanul Martin Kippenberger (1953-1997) și britanicul Peter Doig (născut în 1959), scrie AFP.

Veniturile cumulate ale celor trei lideri (Jean-Michel Basquiat, Jeff Koons, Christopher Wool ) însumează 460,6 milioane de dolari (339 milioane de euro).

În ciuda recordurilor înregistrate de artiștii americani, China a depășit SUA, cu 40% din piața mondială, adică 811 milioane dolari față de 752 milioane de dolari obținute de rivalii americani (601 milioane de euro față de 552 milioane de euro). Cele două mari puteri reprezintă împreună 78% din veniturile la nivel global, față de 15% pentru Marea Britanie, cu 316 milioane de dolari (231 milioane de euro) și doar 2% pentru Franța cu 35,9 milioane de dolari (26,3 milioane de euro), mai notează AFP.

e-Cultura.info/autor: Constanța Niță

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest