fbpx

                                                                             pictogramae

Noi stele pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului

 Aleea Celebrităților din Piața Timpului

Aleea Celebrităților din Piața Timpului

Actrițele Florina Cercel, Adela Mărculescu și Rodica Popescu-Bitănescu vor primi sâmbătă câte o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din București. Potrivit unui comunicat al Teatrului Metropolis, evenimentul va avea loc de la ora 11,30.

“În această zi frumoasă de martie sunt fericit că putem omagia trei actrițe ce au evoluat cu grație, dar și cu forță artistică atât pe scenele teatrului românesc, cât și pe ecranele cinematografelor cunoscute și îndrăgite de publicul larg, a declarat George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis.

Cu această ocazie, cele trei actrițe vor primi câte o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

* Florina Cercel s-a născut pe 28 ianuarie 1943 la Piatra Neamț și a absolvit în 1964 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București.

Actrița are o bogată activitate în teatru, film, teatru TV și radio. A jucat peste 100 de roluri în peste 50 de ani de carieră, cele mai multe pe scena Teatrului Național din București. În prezent poate fi văzută la Teatrul Metropolis, în spectacolul “Gaițele” de Alexandru Kirițescu, regia Dan Tudor.

* Adela Mărculescu s-a născut pe 21 decembrie 1938 și a absolvit în 1959 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București, clasa prof. Alexandru Finți. Și-a început cariera pedagogică la I.A.T.C în 1963 la catedra de dans a Verei Proca, apoi la tehnica vorbirii, catedra Sandinei Stan. Din 1992, este conferențiar la Universitatea “Hyperion”.

În film a debutat în 1965 în “Serbările galante” în regia lui Rene Clair, o coproducție româno-franceză. Este cetățean de onoare al orașelor București și Aiud. În 2004 a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D — ”Arta Spectacolului”, “în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”. La Teatrul Metropolis joacă în spectacolele “Spitalul comunal” de Hristo Boicev, regia Felix Alexa, și “Tartuffe” de Moliere, direcția de scenă Victor Ioan Frunză.

* Rodica Popescu-Bitănescu s-a născut în 5 august 1938, la Răsuceni, județul interbelic Vlașca, și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București în 1960. Este prezentă pe scena Teatrului Național București încă din 1966, jucând sub îndrumarea regizorilor Horea Popescu, Ion Finteșteanu, David Esrig, Ion Cojar, Andrei Șerban.

Începând din 2000 își regizează propriile comedii: “Cinci femei de tranziție”, “Încă-i bine”, “Viața de cimitir” — toate jucate cu mare succes la public pe scena Naționalului bucureștean.

În film, Rodica Popescu-Bitănescu a debutat în 1975 în “Comedia fantastică”, în regia lui Ion Popescu-Gopo. În 2002 a fost decorată cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler “pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

e-Cultura.info/ Autor: Petronius Craiu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer