fbpx

Nu poți să-i ajuți pe romi dacă nu le dai educație

Compozitorul Goran Bregovic, al cărui ultim album ”Șampanie pentru țigani” este un omagiu adus ”marilor gitani”, a anunțat luni la Sarajevo crearea unei fundații care va avea ca misiune acordarea de ajutor romilor talentați din Bosnia pentru a primi o educație muzicală, relatează AFP.

”Nu pot rezolva toate problemele legate de romi, dar suntem pe cale de a înființa o fundație care îi va ajuta pe romi să fie dornici să se înscrie în școlile de muzică‘, a declarat Bregovic într-o conferință de presă.

Fundația, denumită ”Gorica”, după numele unui cartier țigănesc tradițional din Sarajevo, va începe să strângă fonduri printr-un concert pe care Bregovic și mulți alți muzicieni din spațiul ex-iugoslav îl vor da la Sarajevo pe 19 decembrie.

Bregovic, care s-a născut la Sarajevo, din mamă sârboaică și tată croat, a explicat că fundația sa va susține într-o primă etapă copii romi care trăiesc la Sarajevo, apoi își va extinde proiectul în ansamblul Bosniei.

”Nu poți să-i ajuți pe romi dacă nu le dai educație, deoarece numai un om educat este un om liber. Aceasta este cea mai mare problemă la romi”, a afirmat Bregovic, precizând că, într-o țară cu 3,8 milioane de locuitori și care are aproape 100.000 de romi, doar cinci sau șase sunt înscriși în școlile de muzică.

Potrivit ONU, rata de școlarizare pentru copiii romi este de numai 20 % în Bosnia.

”De secole, romii au lăsat urme magnifice în cultura europeană. Nu există nici un compozitor serios, de la Beethoven la Liszt, care să nu fi scris câte ceva sub influența muzicii țigănești. Și ei, în tot acest timp, n-au avut parte împreună cu noi decât de suferințe’‘, a mai spus compozitorul.

Goran Bregovic a fost un star rock în anii 1970/1980 la conducerea celebrului grup Bijelo Dugme. El s-a orientat apoi spre o carieră de compozitor. Muzica sa pentru mai multe filme ale lui Emir Kusturica, un vechi camarad din epoca rock ”Vremea țiganilor” sau ”Underground”, sau pentru cel al francezului Patrice Chéreau, ”Regina Margot”, în 1994, l-a făcut cunoscut în întreaga lume.

În 1997, Bregovic a înființat Wedding and Funeral Orchestra, din care fac parte muzicieni de origine țigănească.

SURSA:  AGERPRES

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.