pictogramae

O carte despre deportarea romilor, lansată la Institutul “Elie Wiesel”

“De ce nu plâng? Holocaustul romilor și povestea lui adevărată. Deportarea romilor în Transnistria: mărturii, studii, documente” – prima carte document despre tragicele evenimente din istoria României, scrisă de Adrian Nicolae Furtună, a fost lansată, luni, la sediul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.

Evenimentul a fost organizat în contextul zilei de 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, în colaborare cu Centrul de Cercetări Culturale și Sociale “Romane Rodimata”.

Directorul general al Institutului “Elie Wiesel”, dr. Alexandru Florian, a afirmat că deportarea romilor în Transnistria, la care face referire volumul, s-a realizat din ordinul mareșalului Ion Antonescu, în coordonarea Ministerului de Interne.

Viorel Achim, cercetător la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, un declarat împătimit al studierii istoriei romilor europeni în secolul XX, consideră că îmbogățirea celei de-a doua ediții cu traducerea în limba engleză și a unui bogat aparat fotografic este benefică.

Achim a remarcat valoarea de restituire istorică a cărții, care derivă din interviurile și studiile cuprinse în paginile acesteia, afirmând că în prima parte a volumului sunt incluse interviuri luate în anii ’90 supraviețuitorilor romi, cărora le corespund documente care se regăsesc în partea a doua a lucrării. De asemenea, cercetătorul a afirmat că un alt mit, acela că Regina Maria, moartă de câțiva ani, ar fi vizitat lagărele din Transnistria, este fals.

Adrian Furtună a declarat că lucrarea, “un fel de restituire a memoriei romilor” și “nu neapărat una istorică”, este “mai degrabă un studiu cultural”, care vorbește despre “reprezentarea socială a fenomenului deportării romilor în Transnistria” și “își îndreaptă atenția spre tinerii romi”.

Paulina Vasile, o argintăreasă de etnie romă în vârstă de 78 de ani din București, supraviețuitoare a Holocaustului Romilor, a rememorat clipe din acei ani tragici.“Aveam 11 ani. Era toamnă, intram în iarnă. Ne-au băgat în vagoane, ne-a închis, ne-a pus lacătul, ca pe vite. Și ne-au dus într-un grajd, unde erau mii de romi acolo. Tata a venit după noi”, a spus bătrâna, care și-a amintit pâinile negre, rotunde, și conservele pe care nu le puteau deschide, împărțite de autorități romilor.

Ea a spus că în Transnistria au murit mulți din familie, romii fiind folosiți la muncile câmpului, în schimbul căreia unii primeau “tainul” — “o cană de lapte covăsit”, cei mai mulți hrănindu-se cu rădăcini. Ea a dezvăluit faptul că s-a ajuns chiar la fenomene de canibalism, cadavrul unei femei înhumată ziua fiind dezgropat, în timpul nopții, și mâncat de romii înfometați.

“Rușii era mai buni. Tata era prieten cu ei, știa rusește. Ne aducea de mâncare”, a spus Paulina Vasile, precizând că “nemții era mai periculoși”.

Reunind 28 de mărturii ale romilor, lucrarea atrage atenția asupra unui aspect mai puțin discutat, modul în care supraviețuitorii romi și urmașii acestora își amintesc evenimentul. De asemenea, cartea este prima care documentează “mitul Bărcilor de carton”, respectiv faptul că inclusiv supraviețuitori ai Holocaustului care trăiesc din amintiri ale aceste tragedii au transmis mitul potrivit căruia “Antonescu i-ar fi pus în bărci de carton și i-ar fi lăsat să plutească în derivă”.

Un proiect editorial finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cartea, aflată la a doua ediție, este tradusă acum în engleză și romani.

Potrivit Raportului Comisiei “Elie Wiesel”, în urma deportării în Transnistria a 25.000 de romi din România, din cauza condițiilor de locuit, a tifosului exantematic și a lipsei alimentelor au decedat 11.000 de persoane. Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, la 9 octombrie, fiind instituită printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 672/5 mai 2004).

La 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, în urma rezoluției adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizația Națiunilor Unite.

SURSA:  AGERPRES

Promo

cerbul de aur 2018 benner

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Descărcare logo site   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer