fbpx

                                                                                                                    pictogramae

O noua ediţie Sunetul Muzicii la Castelul Peleş

Continuă a IV a ediţie a Stagiunii “Sunetul muzicii” de la Castelul Peleş din Sinaia, eveniment organizat de ExcesMusic şi Muzeul Naţional Peleş, e-cultura.info este partener media al evenimentului.

Sâmbătă 2 august 2014, de la ora 17, în sala de concerte a castelului, vor evolua trei jazzişti de mare valoare: pianistul Mircea Tiberian – aniversatul Festivalului ICon Arts cu ocazia împlinirii a 40 de ani de carieră şi doi oaspeţi de origine americană, artişti stabiliţi în Europa: contrabasistul Chris Dahlgren şi percuţionistul John Betsch.

Cei trei vor aduce muzica imaginaţiei infinite, în spaţiile istorice ale celui mai frumos şi vizitat castel românesc – Peleş.

Mircea Tiberian este pianist şi compozitor. A debutat în 1974 la Festivalul Internaţional de la Sibiu, iar între anii 1979-1981, a fost membru al Teatrului Muzical ‘Ion Vasilescu’ din Bucureşti. Apoi pînă în 1984, a lucrat în studiouri de înregistrări ca pianist și aranjator. Din 1984 pînă în 1986, este co-leader al cvartetului Mircea Tiberian – Liviu Butoi, între ’86 şi ’89, al grupului Opus 4, iar din ’89 pînă în ’90 este conducător al trio-ului ‘Labirint’, şi între 1991-1992, al ‘Romanian All Stars’.În perioada 1990-1993, este membru al ‘Romanian Big Band’, iar în anul 1998, co-fondator al Orchestrei Interzone Jazz.

A participat la diverse proiecte multi-media: Incursiuni (1996), Liniada (1999), Agnus Dei (2000) si a condus mai multe grupuri de jazz sub propriul său nume.A avut turnee în Statele Unite, Franţa, Germania, Austria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Grecia, fosta URSS, Siria şi România şi a cîntat împreună cu mari jazzisti ca: Tomasz Stanko, Nicholas Simion, Maurice de Martin, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Dan Mândrilă, Anca Parghel. Este profesor la Universitatea de Muzică din București, la secția de jazz pe care, de altfel, a si înfiinţat-o în 1990. Este fondatorul şi coordonatorul Departamentului de Jazz din Bucureşti (începînd cu 1990 şi pînă în prezent) şi din Cluj (începînd cu 1996 şi pînă în prezent). Mircea Tiberian mai este şi autor ‘Curriculumului de Jazz’ pentru liceele de muzică din România. Printre premiile obţinute de invitatul nostru se numără: Muzicianul Român al Anului (1987); Premiul Uniunii Compozitorilor pentru compoziţie jazz (1990, 1996, 2000); Premiul pentru Întreaga Activitate Artistică (Asociaţia de jazz Napocensis, 2001), iar în aceste zile este artistul aniversat al Festivalului Internaţional ICon Arts.

John Betsch s-a apropiat prima dată de instumentele de percutie in urma cu 60 de ani, iar printre artiștii cu care a colaborat îi amintim doar pe John Lee Hooker sau Archie Shepp, cel cu care a întreprins primul turneu european în 1976. In 1985 s-a stabilit pe bătrânul continent, iar de atunci a sustinut numeroase turnee europene, dar si în Africa, sau în Japonia. In prezent trăiește la Paris.

Chris Dahlgren s-a născut în SUA, la New York în 1961, la 6 ani a început studiul violoncelului, apoi a devenit un reputat basist. Ca si John Betsch, s-a mutat în Europa dupa ani 1990, stabilindu-se la Berlin, unde a devenit profesor la Institutul de Jazz şi la Musichochscule Hanns Eisler. El cântă atât la contrabas, cât şi la viola da gamba.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest