fbpx

                                                                                                                    pictogramae

O nouă premieră pe scena Operei Naţionale Bucureşti

opera

opera “Don Carlo” de Giuseppe Verdi

O nouă premieră cu opera “Don Carlo” de Giuseppe Verdi va fi prezentată publicului meloman duminică, începând cu ora 18,30, pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Spectacolul este programat şi joi, 22 februarie, de la aceeaşi oră, la ONB. Corul Operei Naţionale Bucureşti va fi pregătit de către Daniel Jinga.

Regia, decorul, costumele şi luminile spectacolului poartă semnătura regizorului italian Mario De Carlo, la pupitrul dirijoral urmând a se afla maestrul Tiberiu Soare.

În distribuţia spectacolului se regăsesc atât nume sonore ale primei scene lirice româneşti, cât şi artişti recunoscuţi pe plan internaţional.

Rolul de regizor (şi scenografie şi costume) în cazul ‘Don Carlo’ este ca şi cum te-ai arunca de pe stânca din Acapulco. Chiar dacă ştii că vei scăpa cu viaţă – pentru că alţii au făcut asta înaintea ta – riscul de a fi rănit este mare; şi, mai presus de toate, tensiunea adrenalinei se ridică la niveluri critice”, afirmă Mario De Carlo, citat în comunicat.

Regizorul italian Mario De Carlo a colaborat cu numeroase teatre lirice din Italia şi din întreaga lume cum ar fi: Teatrul “Filarmonico” din Verona (“Don Pasquale” de G. Donizetti), Arena din Verona (“Cavalleria rusticana” de P. Mascagni), Teatrul “Massimo” din Palermo (“Cenuşăreasa” de G. Rossini).

În cadrul Festivalului Pucciniano din Torre del Lago, semnează scenografia operelor “Le villi” şi “Il Fabarro” de G. Puccini.

Pe scena Operei Naţionale Timişoara a semnat premiere precum “La boheme” de G. Puccini, “Madama Butterfly” de G. Puccini şi “Nabucco” de G. Verdi. În 2011 creează regia, scenografia şi costumele pentru “Adriana Lecouvreur” de F. Cilea, spectacol aflat pentru prima dată pe o scenă din România.

În anul 2012, pe scena Operei din Bucureşti, Mario De Carlo primeşte premiul “Gala Artele Spectacolului Muzical” (operă, operetă, muzică) oferit de către Ministerul Culturii şi Cultelor din România, pentru cel mai bun regizor de operă şi premiul special pentru cel mai bun scenograf/designer de costume pentru producţia “Faust” de C. Gounod, care obţine recunoaşterea pentru cel mai bun spectacol de stagiune al Operei.

Cu un libret în limba franceză semnat de Joseph Mery şi Camille du Locle, după tragedia lui Friedrich Schiller, opera “Don Carlos” i-a fost solicitată lui Verdi de către Opera din Paris – unde a avut loc şi premiera la data de 11 martie 1867. Compozitorul a revenit apoi asupra lucrării sale, dăruind contemporanilor şi o versiune în limba italiană care a fost prezentată la Teatro alla Scala din Milano la 10 ianuarie 1884. Astfel, opera “Don Carlos” comandată de francezi va fi denumită în ţara lui Verdi “Don Carlo”, versiune reprezentată frecvent în paralel cu cea originală, în limba franceză.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest