fbpx

Ascultă în soundcloud Obiceiuri populare tradiţionale in Săptămâna Mare

Obiceiuri populare tradiţionale in Săptămâna Mare

Obiceiuri populare tradiţionale in Săptămâna Mare

Postul Paștilor se încheie cu Săptămâna Mare, a Patimilor lui Hristos. Ultima săptămână a Postului Paștilor este cea în care creștinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos: postul se înăsprește, iar cei care nu au putut să-l țină până atunci, se străduiesc, ca, cel puțin în această săptămână, a Patimilor, să-l respecte. În Maramureș, oamenii poartă haine de doliu, iar casa o îmbracă tot în negru și albastru închis.

Ștergarele se schimbă în ziua de Înviere cu cele albe, iar femeile își schimbă portul.

AUDIO

În această săptămână, de duminică și până vineri, se săvârșește slujba deniilor, rânduieli de o frumusețe deosebită, care evidențiază momentele dramatice legate de Patimile și Jertfa lui Hristos. Prin caracterul și conținutul lor, deniile sunt unicate în cultul ortodox, fiind Utrenii, adică slujbe de dimineața, săvârșite seara.

În Săptămâna Mare toată lumea este ocupată, toți se pregătesc să întâmpine marea zi a Învierii Domnului. Începând de luni și până miercuri, inclusiv, se face curățenie generală în casă, în curte și în acareturi: se mătură curțile, se repară gardurile, se curăță șurile, se lipesc și se văruiesc pereții, se spală perdelele și mobilierul, se șterg geamurile, se repară și se curăță tot mobilierul, se aerisesc toate hainele, cuverturile și covoarele, se face curățenie și în grajdul animalelor, văruindu-se și aici. În tradiția populară, casele trebuie să strălucească de curățenie.

Bărbații muncesc la câmp până cel târziu în ziua de joi, când revin în gospodărie și își ajută nevestele la treburile casnice.

În Joia Mare, ultima zi pentru slujbele speciale dedicate morților, fiecare familie duce la biserică colaci, prescuri, vin, miere de albine și fructe, pentru a fi sfințite și împărțite, apoi de sufletul celor duși dintre ei.

Ultima zi a pregătirilor pentru Paști este Sâmbăta Mare, când femeile trebuie să pregătească marea majoritate a mâncărilor, să deretice prin încăperi și să facă ultimele retușuri la hainele noi pe care urmează să le îmbrace cei din familie în zilele de Paști. De obicei, în Sâmbăta Mare are loc și sacrificiul mielului, din carnea căruia se pregătesc mâncăruri tradiționale: drobul, friptura și borșul de miel.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.