fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Obiceiuri populare tradiţionale in Săptămâna Mare

Postul Paștilor se încheie cu Săptămâna Mare, a Patimilor lui Hristos. Ultima săptămână a Postului Paștilor este cea în care creștinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos: postul se înăsprește, iar cei care nu au putut să-l țină până atunci, se străduiesc, ca, cel puțin în această săptămână, a Patimilor, să-l respecte. În Maramureș, oamenii poartă haine de doliu, iar casa o îmbracă tot în negru și albastru închis.

Ștergarele se schimbă în ziua de Înviere cu cele albe, iar femeile își schimbă portul.

În această săptămână, de duminică și până vineri, se săvârșește slujba deniilor, rânduieli de o frumusețe deosebită, care evidențiază momentele dramatice legate de Patimile și Jertfa lui Hristos. Prin caracterul și conținutul lor, deniile sunt unicate în cultul ortodox, fiind Utrenii, adică slujbe de dimineața, săvârșite seara.

În Săptămâna Mare toată lumea este ocupată, toți se pregătesc să întâmpine marea zi a Învierii Domnului. Începând de luni și până miercuri, inclusiv, se face curățenie generală în casă, în curte și în acareturi: se mătură curțile, se repară gardurile, se curăță șurile, se lipesc și se văruiesc pereții, se spală perdelele și mobilierul, se șterg geamurile, se repară și se curăță tot mobilierul, se aerisesc toate hainele, cuverturile și covoarele, se face curățenie și în grajdul animalelor, văruindu-se și aici. În tradiția populară, casele trebuie să strălucească de curățenie.

Bărbații muncesc la câmp până cel târziu în ziua de joi, când revin în gospodărie și își ajută nevestele la treburile casnice.

În Joia Mare, ultima zi pentru slujbele speciale dedicate morților, fiecare familie duce la biserică colaci, prescuri, vin, miere de albine și fructe, pentru a fi sfințite și împărțite, apoi de sufletul celor duși dintre ei.

Ultima zi a pregătirilor pentru Paști este Sâmbăta Mare, când femeile trebuie să pregătească marea majoritate a mâncărilor, să deretice prin încăperi și să facă ultimele retușuri la hainele noi pe care urmează să le îmbrace cei din familie în zilele de Paști. De obicei, în Sâmbăta Mare are loc și sacrificiul mielului, din carnea căruia se pregătesc mâncăruri tradiționale: drobul, friptura și borșul de miel.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest