fbpx

                                                                             pictogramae

Obiecte vechi de peste 30.000 de ani, expuse la Muzeul de Arheologie de la Castelul Corvinilor

Muzeul de Arheologie de la Castelul Corvinilor

Muzeul de Arheologie de la Castelul Corvinilor

Obiecte vechi de peste 30.000 de ani, două morminte de origine dacică, dar și unelte sau podoabe din cele mai vechi timpuri sunt prezentate în cadrul unei duble expoziții la Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie de la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Intitulate“Preistoria și Protoistoria Hunedoarei” și “Dacii de la Munte. Dacii de la Câmpie”, cele două expoziții își propun să arate continuitatea comunităților din zona Hunedoarei, mai ales că în imediata apropiere a Castelului Corvinilor a fost descoperită o importantă necropolă de origine dacică.

“În grădina castelului avem de-a face cu una dintre cele mai importante necropole aparținând perioadei dacice, cercetată până în prezent. Ea se află pe un pinten de deal unde este așezat Turnul Neboisa. De asemenea, pe Dealul Sânpetrului avem de-a face cu o fortificație de epocă dacică. Așadar, Hunedoara a fost un important centru de putere și în Epoca Fierului, nu numai în Evul Mediu”, a explicat directorul muzeului, Sorin Tincu.

Vizitatorii celor două expoziții pot vedea două morminte descoperite în necropola de lângă castel, importanța lor fiind dată de faptul că majoritatea osemintelor aparțin unor copii, lucru mai puțin întâlnit, în condițiile în care în unul dintre acestea sunt prezente semne ale incinerației, iar în celălalt, nu. Istoricii avansează mai multe ipoteze legate de aceste morminte, despre care se crede că ar putea proveni din perioada secolelor II-I î.Ch.

“Au fost o serie întreagă de ipoteze legate de aceste morminte, începând de la otrăvirea copiilor de către părinți, pentru a nu ajunge sclavi, până la o altă variantă — ce pare veridică — cum că acești copii erau considerați puri și atunci puteau fi îngropați fără să mai fie purificați prin foc (prin incinerare, n.r.). Sperăm ca cercetările arheologice din acest an să aducă mai multe informații despre această necropolă și viața spirituală a dacilor”, a precizat Tincu.

Expozițiile prezintă însă și alte descoperiri din zona Hunedoarei și a Castelului Corvinilor. Astfel, în vitrine pot fi observate diverse obiecte din Paleolitic, vechi de mai bine de 30.000 de ani, descoperite în grădina castelului, dar și piese din Neoliticul Timpuriu (6.500 î.Ch.). Epoca Bronzului și Epoca Fierului sunt, de asemenea, bine reprezentate, turiștii având posibilitatea să vadă unelte, arme sau podoabe. În una din săli a fost reprodusă o gospodărie cu un cuptor din Epoca Bronzului.

Cele două expoziții sunt deschise în spațiul Muzeului de Arheologie din Curtea Husarilor.

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

                                                                     
      
                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer