Opera Națională din Timișoara aniversează 68 de ani cu spectacolul "Aida"

Opera Națională din Timișoara aniversează 68 de ani cu spectacolul “Aida”

Opera Națională Timișoara

Opera Națională Timișoara

Spectacolul extraordinar cu “Aida” de Giuseppe Verdi este cadoul pe care Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) i-l va face publicului timișorean luni seară, marcând astfel cei 68 de ani de existență.

Serata lirică va fi una de excepție, întrucât opera beneficiază de o nouă punere în scenă, cu decoruri și costume specifice epocii în care are loc acțiunea, fără intervenții moderniste.

“Spectacolul inaugural al Operei Române din Timișoara a avut loc la data de 27 aprilie 1947 cu spectacolul de operă ‘Aida’ de Giuseppe Verdi, devenind un titlu-simbol al instituției noastre, un arc peste timp”, a declarat directorul ONRT, maestrul Corneliu Murgu, citat de Agerpres.

Atmosfera creată de autor va fi redată fidel de ansamblul artiștilor invitați speciali — soprana Dragana Radakovici (Serbia), care va interpreta rolul Aidei, tenorul Kamen Chanev (Bulgaria) în rolul lui Radames, mezzosoprana Mirouslava Yordanova (Bulgaria) în personajul Amneris și baritonul Carlos Almaguer (Mexic) în rolul lui Amonasro.

Sub bagheta dirijorală a maestrului David Crescenzi (Italia) vor mai evolua artiștii timișoreni Octavian Vlaicu (Regele), Alexandru Moisiuc (Ramfis), Marius Zaharia (mesagerul) și Crina Vezentan (Marea Preoteasă).

CITEȘTE ȘI  Instrumente de aproape un milion, la Filarmonica Bacau

Regia artistică este semnată de Ognian Raganoff (Bulgaria), decorurile au fost create de Boris Stoynov (Bulgaria) iar costumele, de Tzvetanka P. Stoynova (Bulgaria). Soliștii baletului sunt Cristina Romândașu, Manuela Ardelean, Alina Mihai și Alin Radu. La reușita spectacolului își dau concursul și corul, orchestra și ansamblul de balet ale Operei Naționale Române Timișoara. Spectacolul este cântat integral în limba italiană și titrat în limba română.

“‘Aida’ din 1947 a fost un spectacol de neuitat, de înaltă ținută artistică, un triumf al artei interpretative românești, semnalat ca atare de periodicele vremii. Pe scenă, în fața publicului, dar și prin megafoanele instalate afară, în fața Operei, s-au auzit cuvintele directoarei instituției de atunci, Aca de Barbu: ‘Iată visul nostru împlinit! Se deschid porțile acestui așezământ de artă lirică pentru a răspândi, ca un far luminos, arta cântecului și a muzicii — citadelă culturală, într-o provincie atât de înfrățită cu muzică și poezia. În acest Banat, care prin tradițiile lui este îndreptățit a avea o Operă proprie aici, în țara cântecului’”, se amintește în comunicat.

e-Cultura.info /Autor: Otilia Halunga

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus