fbpx

                                                                             pictogramae

Premieră absolută pe scena Operei Naționale Române din Timișoara

Opera Nationala Romana Timisoara

Opera Nationala Romana Timisoara

Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) a prezentat, duminică seara, spectacolul ‘Paiațe’ de Ruggiero Leoncavallo, într-o premieră absolută ca și concepție.

”Acesta este, în sinea lui, un spectacol unic. Eu am visat într-o noapte că eram pe scenă în ‘Paiațe’ și în jurul meu erau balerini care dansau. Și atunci mi-a venit ideea: ‘stai o clipă, se poate realiza’. Dar am păstrat Prologul, care este una dintre cele mai frumoase arii de bariton care există, alături de vreo altele patru — cinci arii celebre și pe lângă care nu poți să treci. Și atunci mi-am zis: Prologul va fi cântat. Urmează o parte din balet, am făcut o reducere a partiturii de ‘Paiațe’ împreună cu maestrul David Crescenzi (dirijorul italian al ONRT — n.r.), care a făcut tot aranjamentul muzical, și cu Eugenie Andrin (coregrafă și scenaristă din Franța — n.r.), care a mai făcut spectacole aici, am chemat-o și ea a dezvoltat o idee”, a declarat maestrul Corneliu Murgu, directorul Operei din Timișoara citat de Agerpres.

Întotdeauna, spectacolul ‘Paiațe’ este urmat de ‘Cavaleria Rusticană’, cu care se cântă împreună.

Firul principal al ‘Cavaleriei Rusticane’ a lui Ruggiero Leoncavallo se păstrează, dar și prezentarea ei este puțin modificată, costumele fiind aduse în anii ’30.

“Cavaleria’ se face normal, dar am adus-o în anii ’30. Nu toate sunt îmbrăcate în negru și cu batic pe cap, ci este mai colorată. Imaginați-vă un decor foarte simplu, costume foarte simple, cum este în partitură, pentru că tema este foarte actuală. Se poate întâmpla ‘ieri’. Ca și tema din ‘Carmen’, care se poate juca și în epoca la care a fost scrisă, dar se poate juca și în zilele noastre. Sunt anumite lucruri care se pot transmite din perioade în perioade. ‘Turandot’ nu-l poți transpune acum, pentru că este o fantezie din timpul acela”, a explicat Corneliu Murgu.

Spectacolul l-a avut la pupitrul dirijoral pe maestrul David Crescenzi, regia artistică este semnată de Corneliu Murgu, iar pe scenă vor evolua în ‘Paiațe’ Tonio (George Proca), Colombina (Manuela Ardelean), Paiața Canio (Bogdan Rădăcină), Arlechinul Silvio (Alexandru Pîntea).

În ‘Cavaleria Rusticană’ vor evolua personajele Santuzza (Lăcrămioara Cristescu), Lola (Gabriella Varvari), Turiddu (Cristian Bălășescu), Alfio (George Proca), Mama Lucia (Gabriela Toader).

e-Cultura.info/ Autor: Otilia Halunga


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer