Opera Națională Română Timișoara aniversează 70 de ani de la deschiderea primei stagiuni

Opera Națională Română Timișoara

Opera Națională Română Timișoara

Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) a prezientat, joi, un spectacol aniversar a operei ”Aida” de Giuseppe Verdi, marcând astfel 70 de ani de la deschiderea primei stagiuni, care a avut loc pe 27 aprilie 1947, cu aceeași lucrare.

Conducerea ONRT susține că dedică spectacolul aniversar tuturor angajaților instituției, de la înființare până în prezent, și că va încerca ”să creeze aceeași emoție în rândul publicului”, transmițând spectacolul în direct și în Piața Operei, la fel cum s-a întâmplat în urmă cu șapte decenii.

”Ne-am înființat pe 30 martie 1946, iar pe 27 aprilie 1947 a avut loc primul spectacol. La un an distanță. Atâta le-a trebuit să pună pe picioare un spectacol. În perioada Dictatului de la Viena (1940-1945), când Operei Române din Cluj i-a fost interzisă funcționarea, a fost în exil aici, a susținut o stagiune completă la noi sub denumirea ‘Opera Română din Cluj Napoca la Timișoara’. După momentul 1945, ei s-au întors acasă, dar jumătate din colectiv au rămas aici și alături de Traian Grosăvescu, Aca de Barbu (director al Operei din Timișoara) au făcut presiuni pentru că nu se mai putea concepe un oraș de nivelul Timișoarei fără o Operă și astfel apare Decretul Regal de înființare a acesteia. La spectacolul inaugural cu ‘Aida’, pe 27 aprilie, atât de multă lume a fost, încât s-au montat megafoane în piață, a fost arhiplină și mii oamenii au stat pe loc patru ore să asculte opera”, a declarat Emilian Brînzei, referent cultural al ONRT citat de Agerpres.

Conform acestuia, de la înființare, repertoriul ONRT a fost unul cu predilecție verdian, pliat pe gustul publicului de aici, iar ”Aida” a rămas spectacolul de suflet și brandul instituției, devenind ”personaj principal” în Muzeul ONRT, care reflectă momente relevante din istoria lăcașului de cultură în câteva vitrine.

”Muzeul reflectă o adevărată istorie a ONRT. Am alcătuit o vitrină care să conțină elemente legate de primul spectacol, ‘Aida’ (G. Verdi), titlu cu care ne identificăm, fiind primul realizat de ONRT, la 27 aprilie 1947, păstrându-se de atunci caiete-program, afișe, două dintre costumele de la acea dată, precum și o foarte rară și importantă fotografie cu membrii orchestrei care la acea dată asigura atât spectacolele de operă, cât și concertele Filarmonicii Timișoara”, a spus Brînzei.

Melomanii pot vedea aici două costume din ”Aida” — unul purtat de mezzosoprana Marilena Chirici în rolul Amneris și un altul îmbrăcat de solistul Nicolae Popescu în rolul Regelui, un costum din ”Otello” (G. Verdi), purtat de maestrul Corneliu Murgu, unul din ”Faust” (Charles Gounod), purtat de mezzosoprana Aura Twarowska și unul de balet, Lebăda neagră, ‘Lacul Lebedelor (P.I. Ceaikovski), purtat de Rodica Murgu, toate fiind confecționate în atelierele de croitorie ale ONRT.

Sub bagheta dirijorală a maestrului Victor Dumănescu (Cluj — Napoca) vor evolua artiștii: Octavian Vlaicu (Regele), Marianne Cornetti (Amneris, SUA), Lăcrămioara Cristescu (Aida), Cristian Bălășescu (Radames), Alexandru Moisiuc (Ramfis), Carlos Almaguer (Amonasro, Mexic), Marius Zaharia (Mesagerul), Crina Vezentan (Marea preoteasă).

Regia artistică este asigurată de Ognian Draganoff (Bulgaria), decorurile — Boris Stoynov (Bulgaria), costumele — Tzvetanka Petkova Stoynova (Bulgaria).

Concert maeștri sunt Ovidiu și Corina Murgu, maestru de cor — Laura Mare, coregrafia — Konstantin Kostiukov (Serbia). Asistent regie artistică — Mugurel Chirilă, asistent coregraf — Carmen Cojocaru.

Pe scenă au evoluat soliștii baletului: Mirabela Zonai, Manuela Ardelean, Alina Mihai, Bogdan Rădăcină. Corul, orchestra și ansamblul de balet ale Operei Naționale Române Timișoara. Regia tehnică, Hellen Ganser, pregătirea muzicală, Dragoș Zaharescu, Angela Balici, sufleur: Radu Olariu.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.