fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Opt formaţii înscrise la Festivalul coral pentru amatori „George Sbârcea” de la Sfântu Gheorghe

Festivalul coral pentru amatori „George Sbârcea”

Festivalul coral pentru amatori „George Sbârcea”

Opt formaţii corale şi-au anunţat participarea la cea de-a patra ediţie a Festivalului muzicii corale pentru amatori „George Sbârcea”, ce va avea loc luna aceasta la Sfântu Gheorghe, în organizarea Fundaţiei „Mihai Viteazul”.

Preşedinta fundaţiei, Maria Peligrad, a declarat că formaţiile înscrise în concurs sunt corurile „Plaiuri tulgheşene” din Tulgheş şi „Arhanghelii” din Topliţa, judeţul Harghita, Reuniunea Romana de Cantari din Sălişte, judeţul Sibiu, corurile „Datina” din Zăbala, „Siteanca” din Sita Buzăului, „Plai întorsurean” din Întorsura Buzăului, „Crăişorii lui Avram Iancu” din Covasna şi un cor de copii de la Liceul de arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Potrivit acesteia, preşedintele juriului va fi dr. Constantin Secară din Bucureşti.

Festivalul, programat pe data de 18 aprilie în sala Albastră a Bibliotecii Judeţene „Bod Peter” din Sfântu Gheorghe, va cuprinde un concurs pe două secţiuni de vârstă (sub 16 ani şi peste 16 ani) şi va fi precedat de o masă rotundă cu tema „Cercetări etnomuzicologice în Sud-Estul Transilvaniei”, precum şi cu lansarea unor noi apariţii editoriale la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din municipiu.

Fiecare formaţie participantă va prezenta două piese muzicale, respectiv o melodie sau o prelucrarea folclorică românească şi o piesă muzicală sau un fragment la alegere semnate de compozitori români. În cadrul festivalului este programat şi recitalul Corului „Concentus” al Centrului Cultural „Reduta” din Braşov, câştigătorul trofeului „George Sbârcea” la ediţia de anul trecut. Accesul publicului la spectacole este gratuit.

Maria Peligrad a mai spus că festivalul a fost iniţiat în urmă cu patru ani în scopul revigorării mişcării corale de amatori din ţară şi este deschis corurilor şcolare şi studenţeşti, corurilor căminelor culturale şi caselor de cultură, precum şi corurilor asociaţiilor culturale din ţară.

Festivalul poartă numele lui George Sbârcea, alias Claude Romano, unul dintre compozitorii şi cantautorii de marcă ai României interbelice, născut în 1914 în localitatea Topliţa din judeţul Harghita. Puţină lume ştie că George Sbârcea a stat timp de doi ani în Tibet, a fost prieten cu celebrul cântăreţ de jazz Louis Armstrong şi vorbea şapte limbi străine. Şlagărul „Ionel, Ionelule”, pe care l-a compus în anul 1937 într-o încăpere a Teatrului Alhambra din Bucureşti, se numără printre celebrele sale creaţii.Fundaţia „Mihai Viteazul” a mai organizat de-a lungul celor 25 de ani de existenţă numeroase manifestări cultural-artistice, printre care „Festivalul tinere talente” şi „Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă Crăciunul la români”.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest