Ovidiu Lipan Țăndărică împlinește vineri 61 de ani.

Ovidiu Lipan Țăndărică, muzicianul care împlinește, vineri, 61 de ani, de data aceasta, aniversarea sa nu este o perioadă de jubilare, ci mai degrabă un moment de meditație, în vremuri incerte.

“Nu poți să dansezi când în jurul tău există foarte multă tristețe”, a afirmat legendarul baterist. Ovidiu Lipan Țăndărică a celebrat, la finalul anului trecut, 50 de ani de activitate.

“Cariera a depășit persoana mea, ca și subiect atât de tumultuos și plin de peripeții”, a spus muzicianul. Acesta s-a declarat mândru de cele mai recente proiecte ale sale, printre care spectacolul “Pasărea rock”, în care va evolua, pe 25 martie, alături de vechii săi prieteni și colaboratori — Mircea Baniciu și Josef Kappl.

De asemenea, Ovidiu Lipan Țăndărică se numără printre personalitățile marcante ale științei, culturii și sportului românesc care vor primi joi titlul de Ambasador al Turismului Românesc. Alături de acesta se mai regăsesc Dumitru Prunariu, Maia Morgenstern, Dan Puric, Dinu Săraru, Constantin Chiriac, Nicolae Voiculeț, Octavian Bellu, Nadia Comăneci, Mariana Bitang și Helmut Duckadam.

Ovidiu Lipan Țăndărică a mărturisit, referitor la această nouă calitate a sa, de reprezentant al culturii naționale, că până în prezent el a promovat România, în mod neoficial. “Eu sunt foarte cuplat la ce înseamnă label-ul acesta de a face bine”, a susținut muzicianul. Acesta a spus că aniversarea sa va fi, în 2014, una liniștită, dedicată reflecției asupra vieții sale.

Ovidiu Lipan, compozitor și baterist, s-a născut la 31 ianuarie 1953, la Iași. A urmat Liceul “Costache Negruzzi” în paralel cu școala de muzică (clarinet). A fost un autodidact, învățând singur să cânte la acordeon, pian și tobe. Inițial, a făcut parte din trupa Roșu și Negru, strămutat de Nancy Brandes la Iași (anii ’67-’68). În 1975, când postul de baterist de la Phoenix a rămas liber, a fost primul contactat. De atunci, a apărut aproape în toate concertele și pe toate discurile Phoenix.

CITEȘTE ȘI  A încetat din viață interpretul de muzica usoara Ilie Mocolov

A fugit din țară alături de ceilalți membri ai trupei, conduși de Nicolae Covaci, la începutul verii 1977, iar în Germania a continuat să cânte în diverse formule, nu numai cu foștii Phoenix. Astfel, în 1978 a înființat Madhouse, cu Iosif Kappl și Krauser. Apoi colegii au intrat în Lake, el în schimb a cântat fie în studiouri, fie în cluburi. Și-a terminat studiile la Academia de Jazz W. Hartman.

A revenit în țară în ianuarie 1990 și a realizat “Visul Toboșarului”, un poem simfonic, într-un spectacol de world-music. A colaborat cu Fanfara 10 Prăjini, cu Gheorghe Zamfir, Grigore Leșe, Marius Mihalache. Ovidiu Lipan a susținut spectacole în Europa, America de Nord, America Latină. De-a lungul timpului a avut colaborări cu numeroși artiști internaționali: Toni Putrino (Australia), Dzidek Marcinkevici (Polonia), Kappl (Germania).

A primit numeroase premii și distincții, printre care Premiul de excelență pentru întreaga activitate (2003), acordat de Ministerul Culturii și Cultelor, la împlinirea a 50 de ani. În 2007, când trupa Phoenix a fost decorată cu Meritul Cultural în grad de Cavaler, de către președintele României, Ovidiu Lipan, care avea deja această distincție, a fost înaintat la gradul de Ofițer.

SURSA:  AGERPRES

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer