fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi monument arhitectural în curs de reabilitare cu fonduri europene

Unul dintre cele mai importante monumente arhitectonice din țară, Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, se află în plin proces de reabilitare și consolidare.

Complexul brâncovenesc de la Potlogi este considerat monument istoric de importanță națională și este reprezentativ pentru arhitectura rezidențială a sfârșitului de secol XVII.

Valoarea totală a proiectului de la Potlogi este de 42,8 milioane de lei. Obiectivele specifice ale investiției sunt reabilitarea, restaurarea și reconstruirea Ansamblului Brâncovenesc Potlogi, precum și creșterea numărului de turiști ce vor vizita acest obiectiv de patrimoniu. Autoritățile județene speră să îl redea circuitului turistic de anul viitor.

”Pentru noi, Palatul Brâncovenesc este o mândrie. Faptul că s-au accesat niște fonduri pentru reabilitare, faptul că noi, Primăria, cu Parohia Potlogi am reușit, pe fonduri europene, să restaurăm biserica domnească, vă dați seama că e un lucru mare. Palatul, după restaurare, va intra în circuitul turistic. Au început deja turiștii să vină la biserică, chiar dacă palatul e închis deocamdată”, a declarat primarul din Potlogi, Nicolae Catrina.

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi se află într-o avansată stare de degradare. Ansamblul are o suprafață construită de 3.400 de metri pătrați și o curte de 23.000 de metri pătrați.

În documentația de la Consiliul Județean Dâmbovița se arată că înainte de începerea lucrărilor de reabilitare palatul prezenta fisuri pronunțate la nivelul structurii, precum și la nivelul tuturor arcelor la uși și ferestre.

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi cuprinde Palatul Brâncovenesc, ruinele casei vechi, ale casei de slujitori și ale droșcăriei (șopron în care se reparau trăsurile). Curtea Brâncovenească este împrejmuită de un zid înalt de cărămidă, iar intrarea se face printr-o poarta monumentală, arcuită.

Curtea era împărțită în trei părți: una pentru personalul domnesc, a doua pentru oșteni, iar cea de a treia curte, dinspre fostul heleșteu artificial, era numai pentru familia domnească. Ruinele casei vechi boierești și biserica “Sf. Dumitru” se pot vedea în partea dreaptă a intrării.

La numai 15 ani de la construirea Palatului brâncovenesc, în 1714, acesta a fost distrus de armata otomană drept pedeapsă pentru presupusa colaborare a domnitorului Brâncoveanu cu țarul Petru cel Mare al Rusiei și a rămas în ruină pentru următorii 250 de ani. A fost restaurat — sau mai degrabă, reconstruit — începând cu anul 1955, în timpul regimului comunist, la refacerea sa, ținându-se cont de modelul brâncovenesc dezvoltat la reconstruirea Palatului Mogoșoaia, în 1922, de către arhitectul George Matei Cantacuzino.

Palatul, construit în anul 1698 de către Constantin Brâncoveanu pentru fiul său Constantin, este așezat în centrul incintei, fiind înconjurat de grădini; casa avea un etaj și era așezată pe o pivniță. În estul ansamblului se aflau ruinele casei vechi construită înainte de 1683 și biserica Sfântului Dumitru, fostă paraclis. Biserica a fost construită de Constantin Brâncoveanu în anul 1683 și constituie o replică a Bisericii Doamnei din București, construită în aceeași perioadă, dar înainte de a apărea în arhitectură stilul brâncovenesc. Palatul Brâncovenesc de la Potlogi reprezintă un autentic și în același timp un prețios monument de arhitectură civilă românească medievală, deoarece păstrează înfățișarea și proporțiile inițiale, nealterate. Planul palatului este expresiv, îmbinând rolul de locuință cu cel de reședință domnească somptuoasă — subliniat prin creșterea numărului și dimensiunilor camerelor cu destinație aulică și prin sporirea bogăției elementelor decorative, în acord cu noile veleități, gustul și pretențiile domnești.

Unul dintre puținele elemente arhitecturale păstrate din edificiul original este o placă de piatră, decorată cu un vultur valah și scrisă cu litere chirilice; aceasta menționează în inițiale, la colțuri, numele și titlul ctitorului palatului din Potlogi: “Io, K, B, V.”, adică “Eu, Constantin Brâncoveanu, Voievod”.

După ce vor fi reconstruite cuhnia, droșcăria, casa veche, casa slujitorilor și grădinile cu heleșteul, palatul va găzdui o expoziție de artă brâncovenească, totul în ideea de a reconstitui atmosfera de la sfârșitul secolului XVII.

În prezent, complexul architectural de la Potlogi se află în proprietatea Consiliului Județean Dâmbovița care a întreprins și proiectul de restaurare.

Autoritățile spun că, la Potlogi, s-ar putea crea un centru urban, ca urmare a interesului turistic ce va fi creat odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare ale Palatului Brâncovenesc și bisericii domnești.

”Este un prim pas pentru a deveni urban. Chiar am avut recent o vizită importantă la Potlogi și domnul vicepremier Liviu Dragnea și-a exprimat această opinie, ca Potlogi să poată deveni centru urban, după ce a văzut localitatea’‘, a declarat primarul Nicolae Catrina.

Potlogi se află la 55 de kilometri de București, iar accesul spre Palatul Brâncovenesc din localitate se poate face dinspre drumul național București-Târgoviște, fie de pe Autostrada București-Pitești.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest